Η Τουρκία με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει το ρόλο της ως ταραχοποιού της ΝΑ Μεσογείου. Η κατάληψη της πόλης Αφρίν από τον τουρκικό στρατό και οι εικόνες βανδαλισμών και καταστροφών που μεταδίδονται από την περιοχή, έρχονται να αποδείξουν ότι η Τουρκία δείχνει σαν να πιέζεται εντός των σημερινών της συνόρων. Γι αυτό και ζητά αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, που καθόρισε τα σύνορα της περιοχής. Αυτή η τοποθέτηση αποτελεί εδώ και καιρό τον θεμελιώδη πυρήνα άσκησης της εξωτερικής της πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσονται και οι απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, ότι η Τουρκία "αυτονοήτως" έχει λόγο στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ. Ταυτόχρονα δε, άξια αναφοράς είναι η στάση ενός Ακιντζί ανίκανου και απρόθυμου να διαφοροποιηθεί έστω και κατ' ελάχιστο από την επιθετική ρητορική της Άγκυρας.

Είναι για όλα αυτά τα στοιχεία που ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι δεν μπορεί κανένα βήμα υποχώρησης έναντι των τουρκικών βλέψεων, να μετριάσει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας. Αντίθετα, κάθε βήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα πίσω, σηματοδοτεί την περαιτέρω αποθράσυνση των Τούρκων. Εμείς λέμε ευθέως πως η επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη να μην τηρήσει όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη αρχηγών, περί αναβολής της συνόδου της Βάρνας, είναι ένα τέτοιο μήνυμα.

Από τον Τύπο ενημερωνόμαστε σήμερα για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκκινήσει τη διαδικασία ξεπουλήματος του Συνεργατισμού. Το επεισόδιο αυτό προστίθεται στη σειρά κυβερνητικών παλινωδιών για την τύχη του ιστορικού αυτού ιδρύματος, που ως κοινό χαρακτηριστικό είχαν πάντα την έλλειψη ενός ουσιαστικού σχεδίου.

Αντί η κυβέρνηση να επιλέξει να  ενημερώσει τη Βουλή και να έχει τη συναίνεση της σε ένα σχέδιο εξυγίανσης και διάσωσης του Συνεργατισμού, επιλέγει να προχωρήσει μόνη σε αυτήν την πορεία ξεπουλήματος.

Από τη μεριά μας καθιστούμε σαφές πως θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε κίνηση που απαξιώνει την περιουσία των Κυπρίων -αφού είναι με χρήματα φορολογουμένων που ενισχύθηκε ο Συνεργατισμός- επιφέροντας ταυτόχρονα δυσμενείς εξελίξεις για τους δανειολήπτες.

 

Πέντε χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που ο κυπριακός λαός υπέστη μία πρωτοφανή ληστεία, με το κούρεμα των καταθέσεων του. Μία ληστεία για την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα "δεσμευόταν" πως δεν θα επιτρέψει να συντελεστεί. Μαζί όμως με τη διάψευση των προεδρικών λεγομένων, κόποι μιας ζωής χάθηκαν, επειδή κυβέρνηση και Ευρωπαίοι επέλεξαν να χειριστούν τους Κύπριους ως "πειραματόζωα" για το πρωτόγνωρο bail-in.

Ακόμα και σήμερα όμως, καμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει ούτε για την τιμωρία των ενόχων του τραπεζικού εγκλήματος, ούτε για την αποζημίωση των Κυπρίων καταθετών. Αντίθετα, σπουδή της κυβέρνησης ήταν η διανομή κυπριακών διαβατηρίων σε αλλοδαπούς κουρεμένους καταθέτες, στην προσπάθεια της για τάχα αποκατάσταση της φήμης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κάνουμε σαφές πως δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται γι αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό έγκλημα. Για εμάς, ταυτόχρονα με την αμιγώς οικονομική πτυχή, υπάρχει ένα μείζον θέμα δημοκρατίας, στην μη απόδοση της δικαιοσύνης, ιδίως δε για ένα ζήτημα που άλλαξε για πάντα τις ζωές μας.

 

Στην τελική της φάση πέρασε η πολεμική επιχείρηση των Τούρκων και των συμμαχικών τους δυνάμεων που έχει αρχίσει από τον Ιανουάριο με σκοπό την εκκαθάριση των κούρδων της περιοχής στην πόλη Αφρίν. 

Η νέα λοιπόν μη ελεγχόμενη υπερδύναμη που χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από Ευρωπαίους και Ρώσους και Αμερικανούς  αρχίζει να δείχνει τα δόντια της. Δεν διστάζει να κτυπήσει ακόμα και νοσοκομεία, σχολεία και αμάχους. 

Οι οπλοβιομηχανίες των μεγάλων δυνάμεων τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για τον νέο Κιμ Γιονγκ Ουν της περιοχής που απειλεί και ακόμα και με Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Οι μεγάλες δυνάμεις υποθάλπουν τώρα ένα νέο Μπιλ Λάντεν και σε λίγο οι 350000 κάτοικοι της Αφρίν θα ξεχαστούν σύντομα με αυτά που θα ακολουθήσουν. 

Ο Ερντογάν είναι ένας νέος μεγάλος δικτάτορας που έχει φανερό σκοπό να σύρει ως άλλος Χίτλερ τη χώρα του σε μια νέα εποχή επεκτατικών πολέμων.

Εμείς εδώ πρέπει να ανησυχούμε και ταυτόχρονα να προετοιμαζόμαστε γιατί η λεηλασία και οι εκβιασμοί είναι πάγια τουρκική πολιτική. Τώρα μάλιστα που το θράσος της Τουρκίας μένει συνεχώς αναπάντητο η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει όσο είναι νωρίς .

Δυστυχώς παρά τη συναντίληψη της σύσκεψης στο προεδρικό στις 21/Φεβρουαρίου φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει οριστικά το χαρτί της Βάρνας γιατί λέει πρώτη της προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των συνομιλίων. 


Οι προσδοκίες της κυβέρνησής φαίνεται να περιορίζονται απλά σε κάποιες δηλώσεις από τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους (κυρίως του Τουσκ) και τίποτα άλλο αφού η Ευρώπη η ίδια εκβιάζεται λόγω του προσφυγικού από την Τουρκία. 

Αντί η Κύπρος να τονίσει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολεμοχαρή ηγέτη που δεν σέβεται   κανένα και που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με τα όπλα, χρηματοδοτούμενος από την Ευρώπη και να απαιτήσει σκληρά μέτρα και το πάγωμα κάθε βοήθειας , δείχνει τόσο τρομοκρατημένη που αρκείται σε δηλώσεις και ανέξοδες υποσχέσεις. 


Η Τουρκία θα λύσει το πρόβλημα του παγώματος των ενταξιακών της κεφαλαίων  που θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία  με το να μην υπάρχει σε λίγο Κυπριακή Δημοκρατία. 

«Όποιος δεν μίλησε πέθανε» λέει ο θυμόσοφος λαός και εμείς χρειάζεται όχι μόνο να μιλήσουμε αλλά και να αναστατώσουμε όλο τον κόσμο δηλώνοντας ότι γεννάται ένα νέο τέρας που απειλεί με Γ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως είπε ο ίδιος ο Ερντογάν.

Μπορεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να βγει  στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ; Μπορεί να ορθώσει ανάστημα ; Μάλλον πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι ο κυπριακός λαός ψήφισε με βάση τα παραμύθια για το success story στην οικονομία, που όπως μετεκλογικά καταρρέουν όπως δείχνουν οι οίκοι αξιολόγησης κινδυνεύει και πάλι. 

Αλλά  όπως λένε και στο παζάρι "μετά την απομάκρυνση από το ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται". 

Σελίδα 1 από 307
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand