Όσα μετέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι σαφώς λιγότερα απ' όσα χρειάζονται σήμερα, με δεδομένη της τουρκική στάση. Θεωρούμε ανεπαρκές να καλεί σε επανέναρξη  των συνομιλιών, με βάση αυτούσιο το σχέδιο Γκουτέρες -με τα αρνητικά σημεία που αυτό περιλαμβάνει- χωρίς μάλιστα να έχουν επίσημα αποσυρθεί οι υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Στην χτεσινή του δήλωση στα ΜΜΕ έκανε και πάλιν αναφορά στις υποχωρήσεις του, οι οποίες θεωρούνται ως μη γενόμενες, λόγω της στάσης της Τουρκίας. Αλλά αυτά είναι "λόγια του αέρα". "Τα γραπτά μένουν" και το μόνο γραπτό που υπάρχει είναι οι δύο επιστολές με τις νέες τεράστιες υποχωρήσεις του.

Την ώρα που το κατοχικό καθεστώς στην πράξη επιχειρεί να πολώσει το κλίμα, επιβάλλοντας δασμούς στα προϊόντα προς τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι δυνατό να μιλά αόριστα για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ας μας εξηγήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης -όταν πάψει να σνομπάρει το Εθνικό Συμβούλιο- ποια είναι τα μέτρα που εισηγείται, προκειμένου να υπάρξουν τοποθετήσεις επ' αυτών. Για εμάς, είναι λάθος να υιοθετηθεί οποιαδήποτε ρύθμιση θα λειτουργεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βοηθητικά προς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Αντίθετα, με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίξουμε μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη πραγματικής εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών, στην περιοχή που ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιχειρεί να αναπτύξει με κτίρια τεραστίων διαστάσεων, που καμία σχέση δεν έχουν με τον περιβάλλοντα χώρο, δε θα επιτρέψουμε να θυσιαστούν με κανέναν τρόπο.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών με σειρά παρεμβάσεων έχουμε κάνει σαφές, πως με καμία έννοια η ανάπτυξη δεν μπορεί να στρέφεται ενάντια στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία και φυσικά τους ανθρώπους του τόπου. Επισημαίνουμε δε, πως τα παραπάνω στοιχεία οφείλουν να είναι προτεραιότητα ιδίως όταν πρωτοστάτης της ανάπτυξης είναι ο Αρχιεπίσκοπος.

Είναι αδιανόητο να καταστρέφεται η πολιτιστική κληρονομιά στις ελεύθερες περιοχές όταν καταγγέλλουμε την ίδια ώρα, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μολονότι επιχειρείται να προβληθεί ως απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις, στην πραγματικότητα περιορίστηκε μόνο στην τοποθέτηση ρητορικών ερωτημάτων προς την Τουρκία.

Σημειώνουμε πάντως ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να επικεντρωθεί στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Ασφαλώς η σημασία της είναι εξαιρετικά μεγάλη, επομένως υπ' αυτή την έννοια χαιρετίζουμε το γεγονός ότι έστω και όψιμα το αντιλήφθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ωστόσο δεν είναι η μονη. Το πλαίσιο που αποδέχεται ως βάση συζήτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού οι προτάσεις του παραμένουν ενεργές, περιλαμβάνει εκ Περιτροπής Προεδρία, δικαιώματα παρανόμων χρηστών, δικαιώματα σε Τούρκους υπηκόους κλπ.

Τα στοιχεία αυτά, παρασάγγας απέχουν από τη λειτουργία του "κανονικού κράτους" που εισήχθη στις διαπραγματεύσεις και διασταλτικά έχει εσχάτως υιοθετήσει ο Πρόεδρος. 

Το ζήτημα της αναβάθμισης της οδικής σύνδεσης Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, είναι μια αναγκαιότητα που δύσκολα κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει. Η θέση αυτή ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις οξείες επιθέσεις εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τοποθετήθηκε με βάση τα στοιχεία που παρείχε το Υπουργείο Μεταφορών στα πλαίσια της μελέτης βιωσιμότητας του έργου, ως οφείλει να κάνει καθηκόντως.

Ο κανόνας της βιωσιμότητας των έργων είναι πλέον υποχρέωση για όλα τα μεγάλα έργα. Δεν μπορεί πλέον, χωρίς τεκμηρίωση να εξαγγέλλονται και να εκτελούνται έργα.

Έχουμε την άποψη ότι οι οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων και των εκλογικών επιτελείων εναντίον της δικαιολογημένης άποψης του Γενικού Ελεγκτή, έχουν να κάνουν με προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η περίπτωση του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς αναδεικνύει την ελλειμματική προσέγγιση των κριτηρίων βιωσιμότητας. Δυστυχώς σε αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές παράμετροι του κάθε έργου. Η ποσοτικοποίηση τους θα επέτρεπε μια συνολική αξιολόγηση που δεν θα περιορίζεται μόνο σε οικονομικά στοιχεία.

Αντί της παραδοχής του κυβερνητικού λάθους, από χθες παρακολουθούμε επιθέσεις στο πρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή, με κίνητρα που σε πολλές φορές υπερβαίνουν την πραγματική ανάγκη δημιουργίας του νέου δρόμου, ο οποίος ακόμα βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού.  Ακριβώς γι αυτό το λόγο απαιτείται να επαναξιολογηθεί η βιωσιμότητα του έργου και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε (και αυτή ήταν πάντα η θέση μας) ότι το έργο πρέπει να προωθηθεί άμεσα εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και όχι τα οποιαδήποτε μικροπολιτικά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη, όπως και αν επιχειρείται να παρουσιαστεί από την κυβερνητική πλευρά, έγινε χωρίς καμία προετοιμασία και ασφαλώς, κρατώντας τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κυπριακό λαό στην άγνοια. Προφανώς ο Πρόεδρος δεν αισθάνεται την ανάγκη ούτε να ενημερώσει για όσα προτίθεται να πράξει, ούτε βεβαίως να διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις.

Όσα όψιμα θυμήθηκαν να πουν από το Προεδρικό για το έγγραφο Γκουτέρες, ως τάχα γνωστό στο Εθνικό Συμβούλιο, αν δεν υπήρχε η αναφορά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και η δημοσιογραφική έρευνα, το περιεχόμενό του, θα παρέμενε άγνωστο ως σήμερα. Η τακτική την επιλεκτικής διαχείρισης εγγράφων, έχουμε πολλάκις επισημάνει πως δεν αποδεικνύει πολιτική διορατικότητα, αλλά μικροκομματισμό.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως ο μοναχικός δρόμος που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δυστυχώς δεν θα είναι επιζήμιος μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τον Κυπριακό λαό.

Σελίδα 1 από 213
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand