Είναι φανερό ότι η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη και οι επαφές του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουντέρες γίνονται μέσα σε ένα περιβάλλον αδράνειας. Η Τουρκία -όπως και οι εμπλεκόμενες μεγάλες δυνάμεις- φαίνεται να είναι απασχολημένες με αλλά ζητήματα. Ακόμα και την εισβολή στη Κύπρο το 1974 ο Ερντογάν την αξιοποίησε για να τεκμηριώσει την θέση του ότι η Τουρκία είναι αυτάρκης τεχνολογικά και ότι αποτελεί μια περιφερειακή υπερδύναμη. 

Την ιδιά ώρα απαγάγει το κυπριακό αλιευτικό και κρατεί παράνομα τους ναύτες. 

Αυτά και άλλα πολλά είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να αποδείξει ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Κύπρο συνιστά μια συνεχή απειλή για τη περιφερειακή ειρήνη, συνεπώς δεν πρέπει να γίνεται καν συζήτηση για αποχώρηση ή υποβάθμιση της ειρηνευτικής δύναμης. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να καταγγείλει τον συνεχιζόμενο εποικισμό και τα σχέδια αλλοίωσης της δημογραφίας της Κύπρου , σχέδια που συνιστούν διεθνές έγκλημα. 

Αντί να προβάλλει τη διαλλακτικότητα του και αν εφευρίσκει μυστήριες φόρμουλες για διάρρηξη του αδιεξόδου οφείλει να δακτυλοδείξει την υπεύθυνη για το αδιέξοδο Τουρκία και να καλέσει την διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της. Διότι αν δεν το κάνει αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί η κυπριακή δημοκρατία να κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα αντί των πραγματικών υπευθύνων. 

Λυπούμαστε που στο εσωτερικό της Κύπρου ακούγονται φωνές που καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις. Διερωτόμαστε γιατί αυτές οι φωνές δεν θεωρούνται από το συγκυβερνών κόμμα ότι υποσκάπτουν την διαπραγματευτική θέση του Προέδρου; Γιατί το κυβερνών κόμμα δεν αντιδρά στην υπόσκαψη του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος παρουσιάζεται περίπου ως συνυπεύθυνος  για το αδιέξοδο; 

 

Το περιστατικό κατάσχεσης κυπριακού αλιευτικού σκάφους σε διεθνή ύδατα από την Τουρκική ακτοφυλακή , είναι μια ακόμη πράξη που αποδεικνύει τις προθέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και προκαλεί πολλά ερωτήματα τόσο για τη χρονική στιγμή που οι Τούρκοι προκάλεσαν το περιστατικό, αλλά συνάμα φανερώνει και τις προθέσεις τους.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό η κατάσχεση κυπριακού αλιευτικού σκάφους, καθώς παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και στο παρελθόν.

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί για την Νέα Υόρκη, και αναμένονται σημαντικές επαφές για την επανέναρξη των συνομιλίων, μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε η Τουρκία να κατάσχει κυπριακό αλιευτικό σκάφος δεν είναι τυχαία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε άμεση την Κυπριακή Κυβέρνηση, μαζί με τα διαβήματα προς απελευθέρωση του πληρώματος του σκάφους, να καταγγείλουν το περιστατικό.

Οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας, οι πρόσφατες απειλές της αλλά και το περιστατικό με το αλιευτικό σκάφος πρέπει να καταγγελθούν άμεσα και στον ΓΓ του ΟΗΕ, εφόσον θα υπάρξει ευκαιρία κατ' ιδίαν συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Η πολιτική των απειλών, των εκφοβισμών και της αιχμαλωσίας είναι μεν προσφιλής  προς την Τουρκίας, ωστόσο δεν βοηθά στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Πόσο μάλλον προδιαθέτει για την μετά τη λύση κατάσταση της ομηρίας και της επικυριαρχίας. Ότι παθαίνουν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι προορίζεται να παθαίνουν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε σήμερα ότι ο μικρός Άγγελος που φιλοξενείται στο Μακάριο Νοσοκομείο τα τελευταία πέντε σχεδόν χρόνια, σύντομα θα μεταφερθεί σε νέο περιβάλλον με καλύτερες για το ίδιο και για την ηλικία του συνθήκες.

Σε σημερινές χωριστές συναντήσεις που είχαμε με τον Διευθυντή του Μακάριου Νοσοκομείου και με τη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ζητήσαμε ενημέρωση για την υπόθεση του Άγγελου. Μας επιβεβαίωσαν ότι εντός των επόμενων ημερών ο μικρός Άγγελος θα ξεκινήσει να πηγαίνει και στο σχολείο. 

Είχαμε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας και σε τακτά χρονικά διαστήματα ζητούσαμε ενημέρωση και επιμέναμε ότι το Κράτος είναι υπόχρεο να μεριμνήσει για την ποιότητα ζωής του παιδιού και να του παρέχει όλα όσα δικαιωματικά του ανήκουν. Ευχόμαστε η υπόθεση να έχει θετική κατάληξη για τον μικρό Άγγελο και αναμένουμε την μεταφορά του σε ένα υγειές περιβάλλον και σύντομα να γίνει αποδεκτός σε ανάδοχη οικογένεια. 

Η απόφαση που έλαβε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας υπέρ οικογένειας που εξαπατήθηκε από τράπεζα με σκοπό να μετατρέψει τις καταθέσεις της σε αξιόγραφα, χωρίς ενημέρωση των κινδύνων που εγκυμονούσε μια τέτοια κίνηση, δικαιώνει τα όσα ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με δημόσιες τοποθετήσεις μας αναδεικνύαμε.

Οι τράπεζες έχουν ευθύνη για τη τραγωδία των αξιογράφων και πρέπει να τις αναλάβουν.

Πλέον υπάρχει απόδειξη  για τις ευθύνες, και σε ποιους αναλογούν αλλά και απόδειξη ότι οι τράπεζες εξαπάτησαν αρκετούς εκ των κατόχων αξιογράφων και η δικαίωση πρέπει να επέλθει άμεσα.

Αξίζει να θυμηθούμε τις προεκλογικές επικοινωνιακές υποσχέσεις της κυβέρνησης για διευθέτηση του θέματος των αξιογράφων. Όπως ορθώς είχαν προβλέψει οι κάτοχοι αξιογράφων, επρόκειτο για προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναφέρουμε την διαχρονική μας πρόταση για το θέμα αυτό, εκ νέου. Ζητούμε την αποζημίωση των θυμάτων του τραπεζικού εγκλήματος της Κύπρου.

 

Η κατάσταση στην παιδεία, όσο περνούν οι μέρες και δημιουργούνται ευκαιρίες οι οποίες μένουν αναξιοποίητες από μέρους της Κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών, μόνο χειρότερη μπορεί να γίνεται.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει έντονα την ανησυχία του για το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η όλη κατάσταση. Την ανησυχία μας αυτή ενισχύουν οι πληροφορίες που φέρουν την Κυβέρνηση να απορρίπτει τις όποιες μεσολαβητικές προτάσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εντοπίζει ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα κατ’ επανάληψη το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, πυρπολώντας συνεχώς το κλίμα. Τα συγκεκριμένα κόμματα και πρόσωπα, έχουν δείξει ότι μόνη τους έγνοια είναι η άντληση μικροκομματικών ωφελημάτων από την κρίση στην παιδεία.

 

Σελίδα 1 από 425
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand