Μία σημαντική απόφαση που προστατεύει τους δανειολήπτες πήρε σήμερα η Βουλή κατόπιν πρότασης νόμου του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργου Περδίκη και της βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Άννας Θεολόγου.

Πρόκειται για την πρόταση νόμου περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου, που καταργεί τα άρθρα 51 και 52, που προέβλεπαν εσωτερική διαδικασία ορισμού διαιτητή μεταξύ Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και δανειοληπτών με τα γνωστά αποτελέσματα για τους δανειολήπτες. Καθώς η διαδικασία ήταν ετεροβαρής και δεν διασφαλίζονταν αρκετά οι δανειολήπτες.

Κατά την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής ο κ. Περδίκης τόνισε:

"Ακόμη και αυτή την ώρα που μιλάμε, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, ακόμη και χθες βράδυ μας έστειλαν πληροφόρηση, ότι ο Συνεργατισμός συνεχίζει να εφαρμόζει καταχρηστικά, αυτή την παρωχημένη διαδικασία εις βάρος των δανειοληπτών.
Είναι μια διαδικασία η οποία είναι από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας του Συνεργατισμού, κατάλοιπο της εποχής που υπήρχε απεριόριστη και αλληλέγγυη η ευθύνη μεταξύ των μελών του Συνεργατισμού και έλυναν οικογενειακά τις διαφορές τους με τον Συνεργατισμό, αφού τα μέλη ήταν και οι ιδιοκτήτες.

Σήμερα ο Συνεργατισμός λόγω Τρόικας, λόγω Κυβέρνησης, λόγω Βουλής, λόγω όλων αυτών τέλος πάντων έχει μετατραπεί σε κανονικό πιστωτικό ίδρυμα και είναι το μοναδικό πιστωτικό ίδρυμα που έχει αυτό το εργαλείο και είναι εις βάρος των δανειοληπτών".

Με την ψήφιση σήμερα της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών οποιαδήποτε διαιτητική διαδικασία για την οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση από τον διορισμένο διαιτητή διακόπτεται. Τα μέρη θα μπορούν να προσφύγουν σε άλλες, πιο δίκαιες και ισομερείς διαδικασίες για επίλυση της διαφοράς τους (με βάση τον περί Διαιτησίας νόμο, Δικαστήριο κα.).

Κάθε χρόνο τιμούμε την 25η Μαρτίου και εξυμνούμε τη θυσία των προγόνων μας για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821 θέλοντας να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία αποτελεί εφαλτήριο δύναμη για τους σημερινούς αγώνες.

Οι Έλληνες του 1821 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία των Τούρκων και κόντρα στις διεθνείς συγκυρίες ξεσηκώθηκαν υπερασπίζοντας τις ιδέες της επανάστασης με μεγάλο σθένος και πίστη.

Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, αναζητείται μια νέα Ελληνική παλιγγενεσία. Η Ελλάδα οφείλει να αντιστέκεται σε όποιες πολιτικές και πρακτικές εκφράζουν στοιχεία υποδούλωσης του λαού, να διεκδικεί και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμβολή του Κυπριακού ελληνισμού αποτελεί υποχρέωση και καθήκον σε αυτό το εγχείρημα.

Εντούτοις, η 25 Μαρτίου πρέπει να αποτελεί φωτεινός φάρος στην επίλυση του εθνικού θέματος της Κύπρου, αφού ισχύουν τα ίδια δεδομένα αγώνα και διεκδίκησης. Οι Τούρκοι συνεχώς εμφανίζονται προκλητικοί στον πολιτικό χώρο και προσπαθούν να επιβάλουν λύσεις βάσει των συμφερόντων τους.

Κάτω από δυσμενείς συνθήκες για τον τόπο μας, πρέπει να καταβάλουμε κάθε θυσία για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας και να αποτελέσει επιτακτική ανάγκη για πραγματική ενότητα στο εσωτερικό, ώστε η αντίσταση να είναι ισχυρή. Η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς δεν επιδεικνύουν ουσιαστικά την πρόθεση τους για εξεύρεση λύσης, αλλά αντιθέτως μιας λύσης βασισμένη στα δικά τους συμφέροντα.

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε από την Κυπριακή ηγεσία να αντισταθεί απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Εμείς θέλουμε επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν.

Η πολιτική ηγεσία μέσα από διάλογο και συνεννόηση πρέπει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική, τοποθετώντας το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμμετέχει στις τιμητικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ως εξής:

08:30: Η κ. Έφη Ξάνθου, αντιπρόεδρος Β' του Κινήματος, θα παρευρεθεί στην Πανηγυρική Δοξολογία 25ης Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου.Στις 09:30, θα παραστεί στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου και στις 12:15 στη δεξίωση που διοργανώνει ο Πρέσβης της Ελλάδος επί ευκαιρία της Εθνικής Εορτής.

09:00: Ο κ. Γιώργος Περδίκης, πρόεδρος του Κινήματος, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις Κάτω Πύργου για την 25η Μαρτίου.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, δυστυχώς είχαμε προβλέψει ότι η αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση στα ενεργειακά θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχει επιπτώσεις. Δυστυχώς για άλλη μια φορά έχουμε επιβεβαιωθεί.
Η αδράνεια είχε να κάνει με τις τυχόν αντιδράσεις του κ. Ακιντζί εν μέσω συνομιλιών. Με άλλα λόγια για χάρη των συνομιλίων δεν προχωρούσαν οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η άφρων αυτή τακτική έδωσε το δικαίωμα τώρα στην Τουρκία, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, να απειλεί ξεκάθαρα και απροκάλυπτα την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ας σημειωθεί ότι η προκλητική απειλή της Τουρκίας έρχεται λίγες μόνο μέρες από την υποχώρηση των ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ για ικανοποίηση των απαιτήσεων του Ακιντζί. Εφαρμόζεται η παροιμία "δώστου χωρκατη σιηνιν..." ή αλλιώς "η ανοχή τρέφει την ασυδοσία".
Θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να πτοήσουν την Κύπρο οι απειλές.
Είναι επιβεβλημένο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τουρκία και να ζητήσει την προστασία μιας χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την έκθεσή του Γενικού Ελεγκτή (που εκδόθηκε σήμερα), μετά από καταγγελία του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ κ. Γεωργίου, για το θέμα της αστυνομικής φρουράς/ή του οδηγού του Κινήματος.
Ο κ. Μιχαηλίδης υιοθέτησε τη δική μας άποψη, ότι δηλαδή το πραγματικό ζήτημα δεν είναι το επίδομα οδηγού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αλλά η σαθρή κατάσταση που επικρατεί στο τομέα των αστυνομικών φρουρών και των αλόγιστων επιδομάτων που απολαμβάνουν οι αξιωματούχοι.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν υιοθέτησε την άποψη του ΔΗΣΥ ότι υπήρξε παράνομη παροχή επιδόματος. Μάλιστα κάποιοι από τον ΔΗΣΥ ζήτησαν ποινική δίωξη και επιστροφή των επιδομάτων. Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή "βάζει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του".
Ξεκάθαρα συνάγεται από την έκθεση ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο ή παράτυπο στην περίπτωση των Οικολόγων. Μάλιστα ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις καταβολής επιδομάτων οδηγών.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο ΔΗΣΥ, η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ και ο κ. Χάσικος δεν ασχολήθηκαν με αυτές τις περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι ήταν και αυτές από πολλού γνωστές. Η απάντηση είναι απλή. Είναι προφανές ότι η επίθεση λάσπης που δέχθηκε το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών έγινε για άλλους σκοπούς. Έγινε προφανώς γιατί ενόχλησε η αποκάλυψη του θέματος περί πιθανού ασυμβίβαστου με την ενοικίαση από το Κράτος κτιρίου συμφερόντων του κ. Χάσικου.
Με άλλα λόγια η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, αποκάλυψε πλήρως τους συκοφάντες και λασπολόγους. Επιβεβαιώνεται, π.χ. πανηγυρικά ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων κ. Περδίκης δεν έτυχε κανενός επιδόματος όπως αισχρά κατηγορήθηκε από το φερέφωνο του ΔΗΣΥ και του κ. Χάσικου.
Η τακτική του πολιτικού εκφοβισμού όμως δεν έχει περάσει. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων πάντα θα βρισκόμαστε απέναντι στην κακοδιοίκηση, την διαφθορά και τη διαπλοκή.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τη θέση μας η οποία υιοθετείται πλήρως στα πλαίσια της σημερινής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή:
1) Να καταργηθούν οι αστυνομικές φρουρές και οι οδηγοί των πολιτικών.
2) Να σταματήσουν τα επιδόματα χωρίς δικαιολογητικά και αποδείξεις.
3) Να ενσωματωθούν στο μισθό των βουλευτών όσα επίδομα κρίνονται λογικά και χρήσιμα.
Ιδού η Ρόδος…

Αντί η Κυβέρνηση να προστατεύει το περιβάλλον, έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της το ζητήσει.

Τα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη αφού είναι προκλητικά εκτεθειμένη για τη χαριστική πολιτική της προς την εταιρεία Cyprus Limni Resort & Golf Courses PLC, θυσιάζοντας έτσι το περιβάλλον.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της, στις 18 Ιανουαρίου, ζητάει επιπλέον τροποποιήσεις στο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, η Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Περιβάλλοντος επιχειρούν να υποστηρίξουν το έργο με τη σημερινή του απαράδεκτη προς το περιβάλλον προοπτική.

Το έργο, ως γνωστόν, χωροθετείται εντός της περιοχής Natura 2000, περιοχή που είναι χώρος ωοτοκίας της χελώνας Caretta Caretta.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από καταγγελία του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και βουλευτή, κ. Γιώργου Περδίκη στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να παγώσει την πολεοδομική άδεια που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια τον Φεβρουάριο του 2013. Ήταν η προεκλογική περίοδος των προεδρικών εκλογών, όπου μάλιστα ο όμιλος Σιακόλας πρόσφερε 350 χιλιάδες ευρώ στο ταμείο αλληλεγγύης του Προεδρικού για να μπορούν να μοιράζονται τα περίφημα "τσεκκούδκια", σε άπορους και δυσπραγούντες ψηφοφόρους.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είμαστε σταθερά αντίθετοι στο έργο που θα καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού παράδεισου της περιοχής.

Σελίδα 1 από 93
Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand