Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στις 12:00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης. Τον κ. Περδίκη συνόδευαν τα μέλη της θεματικής επιτροπής Άμυνας του Kινήματος Oικολόγων - Συνεργασία Πολίτων κ. Κυριάκος Κυριάκου και Παναγιώτης Μανώλη. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν θέματα που αφορούν την επέκταση του θεσμού των  πράσινων  στρατοπέδων, την εισαγωγή του net metering σε όλα τα στρατόπεδα και συστημάτων επεξεργασίας και ανακύκλωσης των λυμάτων, γκρίζων και όμβριων νερών. 

Ο κ. Περδίκης έθεσε επίσης το θέμα της σπατάλης στα τρόφιμα, την ανάγκη εφαρμογής της κομποστοποιήσης αλλά και της ανακύκλωσης, των σκουπιδιών,  τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν τα πεδία βολής αλλά και η αχρήστευση βλημάτων και άλλων στρατιωτικών υλικών. Άλλο ένα ζήτημα που συζητήθηκε με τον κ. Αγγελίδη είναι αυτό των αδέσποτων σκύλων και γάτων. 

Πέραν των περιβαλλοντικών θεμάτων, στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του bullying στα στρατόπεδα, ένα φαινόμενο το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο. Παρόμοιος προβληματισμός αναπτύχθηκε και για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Εθνική Φρουρά. 

Τέλος συζητήθηκε και το θέμα της ανάγκης δημιουργίας ασπίδας σε θάλασσα και αέρα απέναντι στην Τουρκία, δεδομένων των πρόσφατων απειλών που ακούσαμε δια στόματος του πρέσβη της χώρας στην Ιταλία αλλά και του γεγονότος ότι επέρχονται νέες γεωτρήσεις στην θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου το φθινόπωρο. 

Ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ παρουσιάστηκαν στις τελετές προς τιμή των νεκρών της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος με την ίδια φρασεολογία και προσέγγιση. Ακόμα και η κυβέρνηση υιοθέτησε την θέση ότι το πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα του αδελφοκτόνου διχασμού κι όχι προϊόν σκευωρίας και μέρος ενός μοχθηρού Νατοϊκού Σχεδίου για διχοτόμηση της Κύπρου.

Τέτοιες προσεγγίσεις, εκτός από το γεγονός ότι πυροδοτούν το λαϊκό αίσθημα, επιτρέπουν και την αλλοίωση της ιστορίας του τόπου μας αλλά και αποτελούν ύβρις απέναντι στους νεκρούς ήρωες της αντίστασης.

Η ταύτιση θέσεων μεταξύ ΕΛΑΜ και ΔΗΣΥ, δεν περιορίζεται βέβαια στην υπεράσπιση του προδοτικού πραξικοπήματος. Σωρεία πλέον είναι τα παραδείγματα όπου μέσα στη Βουλή το ΕΛΑΜ προσφέρει στήριξη στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, όπως πρόσφατα έγινε με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα/ Logicom . 

Με κλειστά χαρτιά θα πορευθούν, όπως δήλωσαν, οι οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, οι οποίες συναντήθηκαν προς συντονισμό και αποφάσισαν ότι δεν θα ανακοινώνονται όλα όσα αποφασίζουν.

Εν αναμονή της επικείμενης συνάντησής που θα έχουν με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη για να περάσουν την ώρα τους, όπως είπαν, καθώς την χαρακτήρισαν ως επικοινωνιακή, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υπενθυμίζει και στους μέν και στους δέ (Eκπαιδευτικούς και Yπουργείο), ότι δεν πρέπει να αιχμαλωτίσουν την παιδεία στο δίχτυ των εκατέρωθεν αγκυλώσεων. 

Ο Υπουργός, από τη μία, οφείλει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απέναντι στους εκπαιδευτικούς, και σε ένδειξη καλής θέλησης να αποσύρει τις ειλημμένες αποφάσεις του υπουργικού. Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη, οφείλουν να θέσουν ως προτεραιότητα την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μαθητών στην παιδεία και όχι τα δικά τους συνδικαλιστικά ωφελήματα.

Αιτήματα που δεν αφορούν έγκαιρη και πλήρη στελέχωση των σχολείων, δεν είναι η ώρα να συζητηθούν. Επιπλέον, οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών όταν κάνουν λόγο για μη ανακοίνωση των όσων αποφασίσουν, απλά δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Δίνουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε ένα συνεχή πόλεμο. 

Ευχή μας είναι όπως τα προβλήματα λυθούν στη βάση της λογικής και  πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρ’ όλο που ένας αντικειμενικός, καλά πληροφορημένος πολίτης, διαβάζοντας το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής η οποία συστάθηκε προκειμένου να διενεργήσει έρευνα αναφορικά με τις ευθύνες που αφορούν τον αποτυχημένο σχεδιασμό σε σχέση με τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων από το 2003 μέχρι και σήμερα, συμπεραίνει ότι αυτή χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και γενικότητες, εντούτοις παρά τις ελλείψεις του αποδίδει ευθύνες τουλάχιστον σε ένα φάσμα υπευθύνων, αφήνοντας βέβαια στο απυρόβλητο τους πολιτικά υπευθύνους. 

Παρατηρώντας την έρευνα φαίνεται να μην ελέγχονται τα κόστη αλλά και η νομιμότητα των κυβερνητικών αποφάσεων, την ώρα που απαιτήθηκε πολλές φορές να διερευνηθούν αν υπήρξαν οικονομικότερες λύσεις. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έθεσε το θέμα δημόσια για πρώτη φορά το 2007, όταν  συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα που ενέγραψαν οι Οικολόγοι για το σκάνδαλο της κατακύρωσης του ΟΕΔΑ Κόσιης στη Χελέκτωρ.

Επιπλέον, διάφορες παράμετροι που αφορούν το περιβάλλον, όπως η πολιτική εργοστασίων και ο αποτεφρωτήρας φαίνεται να είναι σε σύγκρουση, η πρώτη σε σχέση με το κόστος της και η δεύτερη σε σχέση με το συμπέρασμα ότι δηλαδή η πολιτική των εργοστασίων δεν επηρέασε δυσμενώς τις πολιτικές ανακύκλωσης.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρ’ όλο που δεν ικανοποιείται με το πόρισμα, ζητεί όπως αυτό αξιοποιηθεί προκειμένου να γίνει η διερεύνηση των όποιων  ποινικών ευθυνών. Διαφορετικά για ακόμα μία φορά την "νύφη θα την πληρώσει ο φορολογούμενος". 

Προκλητικές, απορριπτικές και απειλητικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη στη Ρώμη, Μουράτ Σαλίμ Εσενλί, ο οποίος όχι μόνο δεν λογαριάζει το κόστος των δηλώσεων του, ελάχιστες μόνο μέρες πριν η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επισκεφθεί την Κύπρο, αλλά τεντώνει το σχοινί τολμώντας να μιλήσει ακόμα και για επανάληψη του περιστατικού που έγινε με την ΕΝΙ.

Σημειώνοντας ότι αυτό το περιστατικό δεν ήταν εναντίον της Ιταλίας, κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι δεν είναι υπέρ μιας συμφωνίας για επίλυση των προβλημάτων στο Κυπριακό. Η Ιταλία όμως δεν είναι αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου. Σήμερα διαθέτει σταθερή κυβέρνηση που μάλιστα τολμά να τα βάλει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Πως μπορεί να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις τουρκικές προκλήσεις; Τι λέει γι’ αυτό η Κυπριακή κυβέρνηση;

Καυτηριάζουμε το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή ηγεσία τον τελευταίο καιρό διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας ή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με μια ανεξήγητη ηπιότητα και χαλαρότητα και χωρίς έντονες πολιτικές παραστάσεις. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιούμε ότι ​στις επόμενες μέρες ενδεχόμενα να υπάρξει κόστος ​αν δεν κινηθούμε προς την ορθή κατεύθυνση, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις, τις απειλές και την στάση της Άγκυρας.

Με στρατηγική στοχοπροσήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να θέσει ​επί τάπητος την στάση της Τουρκίας και να θέσει την​ ενδεχόμενη​ επανέναρξη των συνομιλιών σε μια σωστή βάση.

Είναι πασιφανές ότι Τουρκία και Ακιντζί έχουν καταρτίσει ένα κατάλογο αιτιάσεων προκειμένου να καταφέρουν να πείσουν ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι αδιάλλακτοι. Αρχίζοντας από το σχέδιο Γκουντέρες, το οποίο θέλουν να θεωρηθεί ως προσυμφωνία, συνεχίζοντας με τα θέματα εγγυήσεων, των ξένων στρατευμάτων, του εποικισμού, των υδρογονανθράκων κ.α., θ​α προσπαθήσουν να καταδείξουν ότι δεν είναι εκείνοι που φέρουν την ευθύνη για το αδιέξοδο αλλά οι Ελληνοκύπριοι.

Ας αναλογιστεί λοιπόν η Ελληνοκυπριακή ηγεσία τα όσα πρέπει άμεσα να πράξει, και αυτή τη φορά ας υπάρξει επιτέλους συνδιαβούλευση και συναπόφαση.

Σελίδα 1 από 382
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand