Η κυβερνητική απόφαση για τον τρόπο αποκατάστασης των Ταμείων Πρόνοιας, των οποίων στοιχεία κουρεύτηκαν το 2013, είναι μερική και δημιουργεί αδικίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα όχι μόνο μελετώντας τη σχετική απόφαση, αλλά παρακολουθώντας και την επεξήγηση του Υπουργού κ. Γεωργιάδη σε σημερινή του εμφάνιση στην τηλεόραση του ΡΙΚ. 

Η κυβέρνηση φαίνεται ασυνεπής ως προς τη δέσμευσή της για πλήρη αποκατάσταση όσων ζημιώθηκαν και αντ' αυτού προκρίνει την αποζημίωση με ρήτρες τόσο ποσοστιαίες, όσο και σε απόλυτα ποσά.

Με τον τρόπο αυτό ωστόσο, ποσά που κουρεύτηκαν και τα οποία προέρχονταν από ασφαλισμένους των ταμείων, δε θα επιστραφούν ποτέ στους δικαιούχους τους. Είναι προφανές ότι για εμάς αυτή η τακτική, του "άλλα τάζω και άλλα πράττω" δε μπορεί να δικαιολογηθεί όποιο πρόσχημα και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση. 

Βρισκόμαστε σε αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών του τελευταίου δείπνου του Κραν Μοντάνα, μιας διαδικασίας στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί να προσδώσει κινηματογραφική διάσταση.

Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που ο ίδιος αισθάνεται, αφού ακόμα μια φορά η καιροσκοπικές τακτικές κινήσεις του, δημιούργησαν πρόβλημα στην αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών, ωστόσο θα πρέπει να αντιληφθεί πως είναι δικαίωμα του λαού η πλήρης και αξιόπιστη ενημέρωση για όσα έγινα στην Ελβετία. Η ενημέρωση όμως πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ολοκληρωμένα και όχι ως μέρος ενός επικίνδυνου επικοινωνιακού παιχνιδιού. Η αντιπαράθεση με τον κ. Άιντε για τα πρακτικά μπορεί να βολεύει επικοινωνιακά τον κ. Αναστασιάδη εμπεριέχει όμως αχρείαστους κινδύνους για το Κυπριακό.

Ας αφήσει τους άσκοπους παλληκαρισμούς ο κ. Αναστασιάδης. Δεν αποκρύβουν το μέγεθος του λάθους του να συρθεί στην πενταμερή του Κραν Μοντάνα και εκεί να προβεί σε νέες βαριές υποχωρήσεις. Αντί να τσακώνεται με τον κ. Άιντε, ας αποσύρει τις οδυνηρές υποχωρήσεις του Κραν Μοντάνα.

Καμία δημοσιοποίηση που δεν περιλαμβάνει τις υποχωρήσεις του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, δε μπορεί να θεωρηθεί επαρκής. Η ανάδειξη των τεράστιων ευθυνών του κ. Άιντε  -τις οποίες προ πολλού επισημάναμε- δε θα μετριάσει τις ευθύνες του Προέδρου Αναστασιάδη για τις υποχωρήσεις του. Όσο δραματικό τόνο και αν χρησιμοποιεί, όσο δριμεία γλώσσα και αν εκ των υστέρων επιλέγει για τον κ. Άιντε, ο ίδιος φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Από την άλλη βέβαια δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε τη στάση του ΑΚΕΛ, το οποίο αναδεικνύεται ως μεγαλύτερος υπερασπιστής του κ. Άιντε.

Βέβαια η αντιπαράθεση του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μας προκαλεί ερωτηματικά. Πως γίνεται τάχα να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφωνία στους χειρισμούς και ταυτόχρονα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να συμμετέχουν στην μικρή ομάδα των συμβούλων του Προέδρου;

Η καθολική πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αποτελεί πάγια θέση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με καθυστέρηση δεκαετιών συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό χώρο, προχώρησε πρόσφατα στη θεσμοθέτηση του ΓΕΣΥ, το οποίο εφόσον εφαρμοστεί, θα αποτελεί το πρώτο ουσιώδες βήμα σε εθνικό επίπεδο.

Η κρισιμότητα όμως του ζητήματος, δε μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Καλούμε τους Κύπριους και τις Κύπριες να στηρίξουν το ψήφισμα του European Patients’ Forum, του οποίου είναι μέλος η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων με αίτημα την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030. 

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ

Η κυβερνητική εξαγγελία πληρωμής εγγυημένων δανείων των Τοπικών Αρχών, γεννά σειρά ερωτημάτων, όπως αναδεικνύονται και από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος". Χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για την κατανομή του κονδυλίου και τις παραμέτρους βάσει των οποίων αυτή θα γίνει, με απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη γίνεται αναφορά στο ποσό των 185,3 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα υπερβαίνει το ποσό των εγγυημένων δανείων. 

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων, που πολλές φορές δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Αυτή όμως, οφείλει να γίνεται με όρους διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και αντικειμενικών κριτηρίων. Τα δάνεια των Τοπικών Αρχών, δεν είναι πεδίο για μικροπολιτικά παιχνίδια, ιδίως όταν βασικός παίκτης εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις παραμονές των προεδρικών εκλογών. 

Μετά από καταγγελίες κατοίκων, αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επισκέφτηκε την Κοινότητα Κυπερούντας, όπου και διαπίστωσε ότι η πραγματικότητα είναι χειρότερη από τις εικόνες των φωτογραφιών. 

Εν μέσω δασικής έκτασης, ο από χρόνια δημιουργημένος παράνομος, υπαίθριος σκυβαλότοπος, διαρκώς διευρύνεται. Κάθε λογής απόρριμμα, από έπιπλα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές εναποτίθενται εκεί, δημιουργώντας αβίωτες συνθήκες για τους κατοίκους και θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο το περιβάλλον.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε νέο, ούτε διαχειρίσιμο. Οι Αρμόδιες Αρχές και κυρίως το Κοινοτικό Συμβούλιο θα φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε αυτό το μέρος, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού

543

Σελίδα 1 από 177
Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand