Κυπριακό: οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής μας

Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου Κινήματος

Καθώς δημιουργούνται νέες πραγματικότητες, οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής μας, γιατί όπως φαίνεται οι συνομιλίες επαναρχίζουν υπό άσχημες συνθήκες, καθώς υπάρχει ένα όργιο προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τούρκους.

Αναμένουμε όπως πληροφορηθούμε στο Εθνικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Δευτέρα, για το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιδρά σε αυτόν τον καταιγισμό από τουρκικές προκλήσεις, που στέλνουν καθοριστικά μηνύματα και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και η πολιτική μας πρέπει να επανεξεταστούν από την αρχή, φαίνεται πως έχει αποτύχει η πολιτική που οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια, από υπαιτιότητα άλλων και όχι δική μας.

Ελλάδα και Κύπρος είχαν αποφασίσει να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με την ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Τουρκία θα εκδημοκρατικοποιηθεί και θα γίνει μια χώρα φιλική και θα είχαμε και μια λύση στο Κυπριακό. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν και βλέπουμε σιγά – σιγά να κλείνει η πόρτα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αν και μετά το ''ναι'' στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν προχωρήσει στην υλοποίηση των διακηρύξεων του, όπως να προχωρήσει στη θανατική καταδίκη, αυτό σημαίνει αυτόματα κλείσιμο της πόρτας της ΕΕ. Αυτές οι νέες πραγματικότητες πρέπει να ληφθούν υπόψη και να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας με ένα στρατηγικό βάθος, γιατί δεν μπορεί να περπατάμε στην ίδια πορεία όταν έχουν αλλάξει γύρω μας όλα τα δεδομένα.

Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα του φυσικού αερίου, που ενώ είχαν την εντύπωση, οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου, ότι ο φυσικός πλούτος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν πηγή ειρήνης, γιατί θα δημιουργούσε ένα δέλεαρ για την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό για να υπάρξει αξιοποίηση των φυσικών πόρων, φαίνεται τώρα ότι η Τουρκία επιλέγει το δρόμο να κλέψει αυτόν τον φυσικό πόρο αντί να τον μοιραστεί με τους γείτονες της.

Συνεπώς και αυτός ο πυλώνας της πολιτικής μας απέναντι στην Τουρκία καταρρέει και πρέπει να δούμε σοβαρά πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες πραγματικότητες που δημιούργησαν άλλοι και όχι εμείς.

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand