Δυστυχώς τα λάθη πληρώνονται και οι μέχρι τώρα άστοχες κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στις συνομιλίες δίνουν την ευκαιρία στον κ. Ακιντζί να εκφράζει προκλητικότατες απαιτήσεις.

Ο κ. Ακιντζί ζητάει ούτε λίγο, ούτε πολύ την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να πραγματοποιηθεί με τους δικούς του όρους νέα πενταμερής διάσκεψη.
Ο κατοχικός ηγέτης επιμένει σε μια νέα "Γενεύη", ακριβώς με τη σύνθεση και τις προϋποθέσεις της διάσκεψης του Ιανουαρίου. Μια διάσκεψη που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δεχθεί δίχως να αντιληφθεί τις μελλοντικές της συνέπειες.
Φαίνεται ότι ο κ. Ακιντζί έχει καλομάθει από την υπέρ της Τουρκίας συμπεριφορά του κ. Άιντε και του Μπαν Κι Μουν και ζητάει εξόφθαλμα ξανά την υπέρ του παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Τώρα είναι η ώρα της έντονης διπλωματικής παρέμβασης ώστε να αντιμετωπιστεί το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών που επιχειρεί η Αγκυρα και ο Ακιντζί.

Τώρα είναι η ώρα να πουν στον κυπριακό λαό το mea culpa όσοι δικαιολογούσαν μέχρι πρόσφατα τον Ακιντζί και του πρόσφεραν άλλοθι όταν αυτός αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για μια ασήμαντη αφορμή. Τότε, κάποιες πολιτικές ηγεσίες αλλά και κύκλοι του προεδρικού, έριχναν το φταίξιμο σε όσους ψήφισαν την γνωστή τροπολογία για το ενωτικό δημοψήφισμα, και αποσιωπούσαν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η αδιαλλαξία της Τουρκίας και του Ακιντζί.

Το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων εβδομάδων. Η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα ήταν εμφανέστατη εδώ και μήνες. Ο κ. Ακιντζί δεν άλλαξε στάση ξαφνικά, αφού από την πρώτη στιγμή τα ζήταγε όλα. Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε συνεχώς υποχωρήσεις για να ικανοποιήσει τα αιτήματα Ακιντζί με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα έπαιρνε ανταλλάγματα στις συνομιλίες.

Τα γεγονότα δεν τον δικαίωσαν. Η Τουρκία συνέχισε να ζητάει όλο και περισσότερα, ενώ η προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάλαβε πολύ αργά αυτό που τονίζαμε εδώ και μήνες. Ότι η υποχωρητικότητα και η ανοχή δεν αντιμετωπίζουν την τουρκική αδιαλλαξία.

Ήρθε ο ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προβεί στην αυτοκριτική του και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Ήρθε η ώρα για μια άλλη πιο διεκδικητική πολιτική στο κυπριακό.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε ότι μια νέα πενταμερής διάσκεψη δεν θα επιφέρει ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό, αλλά μάλλον εγκυμονεί κινδύνους.

Η "νέα Γενεύη" δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Στόχος πρέπει να αποτελεί η ουσιαστική πρόοδος των συνομιλιών και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει μπουν οι βάσεις για μια πραγματική διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο.

Επιβάλλεται να επιμένουμε στην πάγια θέση μας για διεθνή διάσκεψη με την ενεργό συμμετοχή των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια τέτοια διεθνή διάσκεψη πρέπει να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιμένει σε αυτές τις προϋποθέσεις, που θα έπρεπε βέβαια να είχαν τεθεί πριν από τη διάσκεψη του Ιανουαρίου.

Εάν είχαν τεθεί από τότε σε μια πραγματική διεθνή διάσκεψη και όχι σε πενταμερή, όπως εξελίχθηκε, τότε ίσως να μην είχαμε φτάσει σήμερα σε αυτήν την τελματώδη κατάσταση.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και στο Κυπριακό, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά κενά αξιοπιστίας.

Μέχρι τώρα έχει προβεί σε υποχωρήσεις και εμπιστεύτηκε περισσότερο από ότι έπρεπε τον κ. Ακιντζί. Υπενθυμίζουμε ότι στο διάστημα των συνομιλιών ακόμα και όταν κατά καιρούς για διάφορους λόγους έπαιρνε πιο σκληρή στάση έναντι των προκλητικών απαιτήσεων των Τούρκων, σε λίγες μέρες ανέτρεπε τα πάντα με μια θεαματική "κωλοτούμπα" και ακολουθούσε μια σειρά από υποχωρήσεις.

Τώρα, βλέποντας ότι οι συνομιλίες οδεύουν σε "ναυάγιο" και ότι πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές αποφάσισε να εμφανιστεί ότι σκληραίνει τη στάση του.

Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πίστευε τα όσα τώρα λέει, έπρεπε να τα είχε κάνει πράξη εδώ και καιρό.

Καθώς περνούν οι μέρες και ο Άιντε οργιάζει στο παρασκήνιο, η ατμόσφαιρα μυρίζει και πάλι "κωλοτούμπα". Ευχόμαστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και όχι τις προεκλογικές του σκοπιμότητες.

Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος

Σελίδα 1 από 42

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand