Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αντιμετωπίζουμε με πολλή επιφύλαξη την πενταμερή διάσκεψη της Ελβετίας, αφού καθώς πλησιάζει η έναρξη της στις 28/6 αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα μέτωπα.


Οι πλεύσεις του Μπαρπαρός στα ανοικτά του Πρωταρά και η παρενόχληση των Κυπρίων ψαράδων, η έκδοση NAVTEX για τις 28/6 στο τεμάχιο 11 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ακόμα η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα, αποτελούν τους χειρότερους οιωνούς για τη διάσκεψη της Ελβετίας.


Φαίνεται ότι όντως οι Τούρκοι αποφάσισαν να μην απαγκιστρωθούν από τις απόλυτες θέσεις τους.


Αυτή την ώρα απαιτείται ενότητα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, συντονισμός και αποφασιστικότητα.


Δεν χωρούν δηλώσεις από Ελληνοκύπριους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι  στέλνουν μηνύματα υποχωρητικότητας, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, εξευμενισμού των τουρκικών απαιτήσεων και επίδειξης καλής διαγωγής προς τους μεγάλους συμμάχους της Τουρκίας.

Στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη που παραχώρησαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Αδωνις Γιάγκου, αναπτύχθηκαν οι θέσεις της επιστολής που απέστειλε ο πρώτος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, τα σημεία της επιστολής αφορούν το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, με όλες τις παραμέτρους που συνδέονται με αυτό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρόταση Άιντε για το ζήτημα εφαρμογής της λύσης.

Ο κ. Περδίκης εισαγωγικά ανέφερε:

Εμείς στη διάσκεψη της Ελβετίας, βεβαίως θα παραστούμε, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραστούμε ως γλάστρες. Επιφυλασσόμαστε. Όταν και εφόσον το θεωρήσουμε απαραίτητο, να προβαίνουμε σε δηλώσεις και ανακοινώσεις. Σε καμία περίπτωση όμως αυτές δε θα πλήττουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει και τώρα. Για εμάς τόσο τώρα, όσο και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο απυρόβλητο, χωρίς επικρίσεις. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη δική μας συμβολή, στη διαπραγμάτευση αυτή. Στην Ελβετία οφείλουμε να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις, αλλά οφείλουμε και να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να μαθαίνει τι τεκταίνεται.

Επί του περιεχομένου του ζητήματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, δήλωσε:

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από εμάς, θέσεις για ξένες εγγυήσεις. Η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προέρχεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, με την κατοχύρωση των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, αλλά και με της κατάλληλες συνταγματικές προβλέψεις για την επίλυση ενδεχόμενων διαφορών χωρίς όξυνση. Το ίδιο το Σύνταγμα, λοιπόν, αποτελεί επαρκή εγγύηση για τους Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις κοινότητες.

Σχετικά με την εφαρμογή της λύσης, συμπλήρωσε:

Αναφορικά με το περίφημο ζήτημα της εφαρμογής της λύσης, εμείς υποστηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η εγγύηση εφαρμογής της λύσης θα ανατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δυνάμεις των οποίων θα την επιτηρούν και θα δεσμεύει τους πάντες. Δε χρειάζεται κανένα σύμφωνο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Η ιδέα του κ. Άιντε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτό εξ αρχής διατυπώσαμε και στον κύριο Μαυρογιάννη, τον οποίον παρακαλέσαμε να διαβιβάσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τα στρατεύματα, δήλωσε:


Κατανοούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης όλων των στρατευμάτων. Και επαναλαμβάνω, όλων των στρατευμάτων. Δε δεχόμαστε την παρουσία στρατευμάτων στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού. Πρέπει τάχιστα να δρομολογηθεί η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και αυτή να συνδέεται με την εφαρμογή της λύσης. Όσο, δηλαδή, θα προχωρά η αποχώρηση των στρατευμάτων, τόσο να προχωρά και η εφαρμογή της λύσης. Καλό θα ήταν βεβαίως να είχαμε συνολική αποχώρηση, πριν τη λύση του Κυπριακού, όπως ήταν άλλωστε και η αρχική μας πρόταση. Όμως ως εποικοδομητική πρόταση για ξεπέρασμα του αδιεξόδου, θα δεχόμασταν τη σταδιακή υποχώρηση όλων των στρατευμάτων, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τριών έως έξι μηνών. Σε περίπτωση που δεν προχωράει το σχέδιο αποχώρησης, θα πρέπει να παγώνει και η εφαρμογή της λύσης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσουμε στη νέα κατάσταση πραγμάτων, αφήνοντας πίσω την Κυπριακή Δημοκρατία, προτού αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα.

Επιγραμματικά, αυτή ήταν η εισήγησή μας. Θα ήθελα όμως να προσθέσω πως για εμάς σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μπαίνει το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επ’ αυτού πρέπει να απορρίψει το θέμα, μόλις τεθεί, όπως έπραξε και στη Γενεύη. Επίσης, θέμα υπάρχει και με την ΑΟΖ, όπου η Τουρκία απαιτεί την αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος. Πρέπει σε ενδεχόμενη λύση, η Τουρκία να δεσμευτεί ότι αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ και τις συμφωνίες για εκμετάλλευση με τις ξένες εταιρείες. Να διασφαλιστεί δηλαδή, το «ενεργειακό κεκτημένο».

Αναφορικά με τις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Περδίκης ανέφερε:

Στη χθεσινή Πολιτική Επιτροπή αποφασίσαμε να παγώσει κάθε σχετική διαδικασία, έως και την ολοκλήρωση της διάσκεψης στην Ελβετία. Από εκεί και πέρα, βάσει και των αποτελεσμάτων της εσωτερικής μας δημοσκόπησης, θα ακολουθήσουμε επαφές με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, με περιεχόμενο την προγραμματική σύγκλιση, ενώ θα προσκληθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, έχει ανατεθεί σε μια τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εξετάσει το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου, υπό σκοπιά πολιτική, οικονομική και οργανωτική.

Ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος, κύριος Άδωνις Γιάκγου, σημείωσε:


Σε όλες τις διαδικασίες που προηγήθηκαν, έχουμε σημειώσει όλα τα σημεία που γεννούν προβληματισμό και τα έχουμε στείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα κάποιες πληροφορίες που λαμβάνουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αναβολής της επικείμενης γεώτρησης. Φοβόμαστε ότι λόγω των εξελίξεων, μπορεί να υπάρξει αναβολή, να υλοποιηθεί δηλαδή ο αντικειμενικός στόχος της Τουρκίας.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών με ικανοποίηση αντιμετωπίζει την ομοφωνία που καταγράφεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, στο ζήτημα του εγγράφου Άιντε.

Όλα τα πολιτικά κόμματα φαίνεται να απορρίπτουν την εισήγηση Άιντε για το "Σύμφωνο Εφαρμογής". Ως εκ τούτου καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει τη διαγραφή της σχετικής αναφοράς από το "κοινό έγγραφο" Άιντε.

Επίσης, πρέπει να διαγραφούν οι αναφορές Άιντε σε ελληνοτουρκική ισορροπία στην Κύπρο, μέσω της αναγνώρισης των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους.

Το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στα ζητήματα Ασφάλειας, γι αυτό απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη.

Στις παρατηρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, πρέπει να καταγράφονται οι διαφωνίες των κομμάτων, όπως καταγράφηκαν στις συναντήσεις τους με τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό να αναφέρεται σε "διαχείριση" των κατοχικών στρατευμάτων, αντί της καθολικής αποχώρησης.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητήσουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την κατάθεση του εγγράφου Αιντε.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την ευκολία με την οποία αποδέχτηκε το έγγραφο ο κ. Ακιντζί, στοιχείο που δείχνει το πόσο ικανοποιεί τις τουρκικές θέσεις, εισάγοντας τες στη συνέχεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Περδίκης και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Γιάγκου, συναντήθηκαν χθες με τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος παρουσίασε προφορικά το "κοινό" έγγραφο Άιντε για τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και το οποίο συνοδεύεται από ένα έγγραφο ταξινόμησης των τοποθετήσεων της συνάντησης στο Μοντ Πελεράν 3.


Δε θα αποκαλύψουμε τα δικά μας σχόλια και επιφυλάξεις. Υπάρχει ένα θέμα όμως, το οποίο έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και αφορά την πρόταση Άιντε για "σύμφωνο εφαρμογής της λύσης" που προτείνεται να υπογραφεί από τις εγγυήτριες δυνάμεις και την "ενωμένη κυπριακή δημοκρατία", δηλαδή μετά την υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.


Εμμέσως πλην σαφώς, λοιπόν, αν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόνοια:


Α) Δίνεται συνεχεία στον εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας μετά τη λύση του Κυπριακού και προετοιμάζεται το έδαφος για την επιμονή των Τούρκων στην ανανέωση των συμφωνιών του 60’.

Β) Διαλύεται πριν από τη λύση η Κυπριακή Δημοκρατία.

Γ) Ακυρώνεται η θέση του Πρόεδρου Αναστασιάδη ότι την εγγύηση για εφαρμογή της λύσης θα την αναλάβουν διεθνείς οργανισμοί πχ ΟΗΕ, ΟΑΣΕ κλπ.


Ο κ. Περδίκης ζήτησε από τον κ. Μαυρογιάννη να μεταφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ισχυρή εισήγηση για διαγραφή της συγκεκριμένης αναφοράς από το έγγραφο Άιντε.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", γίνεται αναφορά στην πιθανή πρόταση Άιντε και συγκεκριμένα στο χαρακτήρα του κράτους μετά από ενδεχόμενη λύση.

Περιγράφεται, το χειρότερο δυνατό σενάριο, που περιλαμβάνει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ίδρυση νέου κράτους. Ακόμα χειρότερα, προβλέπεται η επανασύσταση της, μόνο σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου λύσης, με την ταυτόχρονη όμως δημιουργία όρων διεθνούς αναγνώρισης του "ψευδοκράτους".

Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τουρκικής στρατηγικής, που και νομικά θα κατοχυρώνει, αυτό που πολιτικά έχει αποδεχτεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των πενταμερών διασκέψεων: Την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το χειρότερο σενάριο όμως που περιγράφεται είναι ότι εάν δεν οδηγήσουν οι συνομιλίες σε πιθανή συμφωνία, τότε ανοίγει ο δρόμος της νομιμοποίησης του κατοχικού καθεστώτος.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επισημαίναμε τους κινδύνους των συνομιλιών στη Γενεύη με την Κυπριακή Δημοκρατία απούσα και τονίζαμε ότι αυτό δημιουργεί προηγούμενα. Σήμερα, δυστυχώς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της υποχωρητικής αυτής στάσης.

Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις πλευρές, πως οποιαδήποτε σχετική αναφορά στο έγγραφο Άιντε, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν υπάρχει έστω και ψήγμα αλήθειας στις αναφορές αυτές, είτε ο κ. Άιντε εμπαίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είτε ο δεύτερος εμπαίζει τον κυπριακό λαό και το Εθνικό Συμβούλιο.

Σελίδα 1 από 47

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand