Δηλώσεις Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τον κ. Άιντε για τον μονόπλευρο ρόλο του και έχουμε ζητήσει την αντικατάστασή του.

Ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο τον ανεχόταν, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις έδειχνε να τον στηρίζει. Πρόσφατα ήρθε να αναβαθμίσει τον κ. Άιντε σε "γεφυροποιό" αφού συμφώνησε με τον κ. Ακιντζί να του δοθεί η δυνατότητα να καταθέτει και γεφυροποιές προτάσεις.

Η επιστολή του κ. Νίκου Κοτζιά προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" αφήνει εκτεθειμένο για μία ακόμη φορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει ξεκάθαρα τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, ότι υπερβαίνει τους όρους εντολής του και λειτουργεί υπέρ της τουρκικής πλευράς στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή - κόλαφο για τον Ειδικό Σύμβουλο, ο κ. Άιντε παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες και παρέχει συμβουλές στην τουρκική πλευρά πως μπορεί να προωθήσει τα αιτήματα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει ενδιαφέρον το ερώτημα Κοτζιά προς τον Γκουτέρες, εάν ο κ. Άιντε λειτουργεί από μόνος του ή μετά από εντολές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτήν την επιστολή έπρεπε να την είχε στείλει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και όχι ο κ. Κοτζιάς.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει γιατί ανέχεται τον κ. Άιντε και εάν συμφωνεί με την επιστολή Κοτζιά.


Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σύσκεψή του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου, με το Μπαρμπαρός να αλωνίζει στην Κυπριακή ΑΟΖ και να τίθεται σοβαρότατο ζήτημα σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φαίνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να ακολουθήσει μια άλλη τακτική από αυτή του 2014. Φαίνεται ότι έχει βάση αυτό το οποίο ισχυρίστηκε ο κ. Ακιντζί για συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε σχέση με τη διαχείριση του θέματος της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όλα αυτά τα ερωτήματα καλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τα απαντήσει και να τα σχολιάσει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Δευτέρα.

Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου Κινήματος

Καθώς δημιουργούνται νέες πραγματικότητες, οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής μας, γιατί όπως φαίνεται οι συνομιλίες επαναρχίζουν υπό άσχημες συνθήκες, καθώς υπάρχει ένα όργιο προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τούρκους.

Αναμένουμε όπως πληροφορηθούμε στο Εθνικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Δευτέρα, για το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιδρά σε αυτόν τον καταιγισμό από τουρκικές προκλήσεις, που στέλνουν καθοριστικά μηνύματα και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και η πολιτική μας πρέπει να επανεξεταστούν από την αρχή, φαίνεται πως έχει αποτύχει η πολιτική που οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια, από υπαιτιότητα άλλων και όχι δική μας.

Ελλάδα και Κύπρος είχαν αποφασίσει να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με την ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Τουρκία θα εκδημοκρατικοποιηθεί και θα γίνει μια χώρα φιλική και θα είχαμε και μια λύση στο Κυπριακό. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν και βλέπουμε σιγά – σιγά να κλείνει η πόρτα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αν και μετά το ''ναι'' στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν προχωρήσει στην υλοποίηση των διακηρύξεων του, όπως να προχωρήσει στη θανατική καταδίκη, αυτό σημαίνει αυτόματα κλείσιμο της πόρτας της ΕΕ. Αυτές οι νέες πραγματικότητες πρέπει να ληφθούν υπόψη και να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας με ένα στρατηγικό βάθος, γιατί δεν μπορεί να περπατάμε στην ίδια πορεία όταν έχουν αλλάξει γύρω μας όλα τα δεδομένα.

Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα του φυσικού αερίου, που ενώ είχαν την εντύπωση, οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου, ότι ο φυσικός πλούτος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν πηγή ειρήνης, γιατί θα δημιουργούσε ένα δέλεαρ για την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό για να υπάρξει αξιοποίηση των φυσικών πόρων, φαίνεται τώρα ότι η Τουρκία επιλέγει το δρόμο να κλέψει αυτόν τον φυσικό πόρο αντί να τον μοιραστεί με τους γείτονες της.

Συνεπώς και αυτός ο πυλώνας της πολιτικής μας απέναντι στην Τουρκία καταρρέει και πρέπει να δούμε σοβαρά πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες πραγματικότητες που δημιούργησαν άλλοι και όχι εμείς.

Σελίδα 1 από 35

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand