Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να σταματήσει να φέρεται ως ικέτης της Τουρκίας

Στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Πολίτης" ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται πεπεισμένος για την ορθότητα των κινήσεών του στο Κραν Μοντάνα. Επιρρίπτει μεν την ευθύνη του ναυαγίου στην Τουρκία, αλλά δε φαίνεται διατεθειμένος να αναγνωρίσει ούτε στο ελάχιστο τα λάθη και τις υποχωρήσεις του. Αντίθετα μάλλον, υπογραμμίζει την ετοιμότητά του να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν. Ακόμα χειρότερα, αναφέρει πως "αν έστω και προφορικά ο Τσαβούσογλου δεσμευόταν, θα είχαμε σχέδιο συμφωνίας".

Δεν υπάρχει τρόπος να περιγραφεί η υποτακτικότητα που η παραπάνω δήλωση εμπεριέχει. Ο Πρόεδρος ενός κυρίαρχου κράτους εμφανίζεται ως ικέτης των Τούρκων, έτοιμος να παραχωρήσει τα πάντα, αρκεί έστω εκείνοι να πουν μια θετική κουβέντα. Όταν ο ίδιος την προηγούμενη μέρα είχε καταθέσει γραπτώς την πλήρη υποχώρηση, με θέσεις όπως η εκ Περιτροπής Προεδρία, τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών, η προτεραιότητα των παράνομων χρηστών κοκ, ήταν έτοιμος -λέει- να δεχτεί ως απάντηση μια προφορική δέσμευση. Και σα να μην αρκούσαν οι έως τώρα υποχωρήσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να αποδεχτεί και λύση του εδαφικού βάσει του Σχεδίου Ανάν.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον και δημόσια, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δε σκοπεύει να απομακρυνθεί από τα δώρα του προς τον τουρκικό ηγεμονισμό. Αντίθετα, η όλη στάση του δείχνει ένα πρόσωπο έτοιμο να παραχωρήσει και άλλα. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε ξανά πως εκτός από υποτιμητική για τους Κυπρίους, αυτή η στάση του Προέδρου υποβιβάζει κάθε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Η σημερινή συνέντευξη του κ. Αναστασιάδη φανερώνει ότι δεν έμαθε τίποτα από την εμπειρία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια των συνομιλιών. Αντίθετα είναι έτοιμος για νέες υποχωρήσεις αν ο λαός του επιτρέψει να συνεχίσει μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Εκτός και αν ο ίδιος έχει αυταπάτες πως ο Κυπριακός λαός θα αποδεχτεί ένα σχέδιο ραμμένο στα μέτρα της Τουρκίας, απλά και μόνο επειδή θα χαίρει της υποστήριξης του.

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand