Από βήμα συνεδρίου με θέμα «Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενεργειακές στρατηγικές και παγκόσμιες σχέσεις εξουσίας», ο κ. Οζερσάι εξέφρασε τις τουρκικές θέσεις και έδωσε απάντηση σε όσους νομίζουν ότι η Τουρκία θα συναινέσει σε λύση του Κυπριακού προκειμένου να συζητηθεί μετά τη λύση το ενδεχόμενο της όποιας συμμετοχής της στην αξιοποίησή του φυσικού αερίου της περιοχής. Προφανώς οι Τούρκοι δεν "αγοράζουν" ελπίδα και προσεγγίζουν το θέμα με την αρπακτική λογική του "τα θέλω όλα".

Από δω και πέρα, αναφέρει, "όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει βήματα στο θέμα του φυσικού αερίου, παρόμοια βήματα θα κάνει και η τουρκοκυπριακή πλευρά". Αυτό σημαίνει μεθερμηνευόμενο ότι σε περίπτωση νέας διερευνητικής γεώτρησης είναι έτοιμοι να εγκαταστήσουν την δική τους πλατφόρμα εξόρυξης.

Ως κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών διερωτόμαστε στη βάση ποιων δεδομένων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αισθάνεται την ετοιμότητα να στηρίζει συζητήσεις για κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας, την ώρα που ο κ. Οζερσάι εκφέρει τις πιο πάνω απόψεις;

 

Η προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάλυσης του κράτους δικαίου και της διάκρισης των θεσμών στην χώρα που κατέχει ένα μέρος της πατρίδας μας.  Μετά τη διεξαγωγή τους, ο Ερντογάν θα είναι και τύποις ελεύθερος να ασκεί τις προσφιλείς του αντιδημοκρατικές τακτικές στο εσωτερικό και επεκτατικές πολιτικές στο εξωτερικό.

Ενόψει των εξελίξεων αυτών, χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μην επιτρέψει να καταστεί το Κυπριακό ένα προεκλογικό παιχνίδι του Ερντογάν. Η τακτική της όξυνσης των προκλήσεων έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, εντάσσεται πλέον επίσημα στον προεκλογικό του σχεδιασμό. Μοναδικός τρόπος πραγματικής απόκρουσης αυτών των μεθόδων είναι η σαφής καταδικαστική τοποθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυπριακή ηγεσία πρέπει να καταστήσει σαφές στην Ευρώπη πως δεν μπορεί να χαϊδεύει άλλο, την Τουρκία, μια δύναμη που απειλεί με αποσταθεροποίηση την περιοχή.

Οι αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την Τουρκία, σχετικά με τη διαχρονικά προκλητική της στάση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές. Μολονότι σε επί μέρους θέματα ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός, από το κείμενο απουσιάζει η ανάδειξη της ευθύνης της Τουρκίας ως δύναμης κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εισβολή και κατοχή θεωρείται έτσι ως μιας μορφής "κεκτημένο" και η Ευρώπη αρκείται να μιλά για προβλήματα που προκύπτουν από αυτή, πχ το θέμα της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο η αναφορά για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα αναφέρεται ως να πρόκειται για ουδέτερο ιστορικό συμβάν, χωρίς να γίνεται κανένας λόγος για τις τουρκικές θέσεις και μεθοδεύσεις, που οδήγησαν σε αυτό.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε χρέος του εκάστοτε Προέδρου, την έντονη παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να παύσει αυτή η εν πολλοίς ποντιοπιλατική θέση. Αυτό θυμίζουμε πως ήταν ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. Ένα επιχείρημα που είτε λόγω συμφερόντων ευρωπαϊκών κρατών, είτε λόγο αδράνειας -ή ανικανότητας- της κυπριακής ηγεσίας, ακόμα παραμένει χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. 

Όπως έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει, η μορφή του αυριανού δείπνου, με μοναδική ατζέντα τις απαιτήσεις του Ακιντζι , μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις για το Κυπριακό. Αυτό, διότι γνωρίζουμε από τις δημόσιες δηλώσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους, ότι θα αποτελέσει το πεδίο για να διατυπωθούν τα παράνομα και παράλογα αιτήματα συνδιαχείρισης του ορυκτού μας πλούτου, συνέχισης των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων, ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της κακώς νοούμενης πολιτικής ισότητας και τέλος της υιοθετήσεις χρονοδιαγραμμάτων.

Μολονότι λοιπόν δεν θεωρούμε το όποιο δείπνο ως το τέλος του κόσμου, έχουμε σαφώς επισημάνει και στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τους ενδοιασμούς μας για το τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ιδίως δε αν αναλογιστεί κανείς τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ευρωπαϊκές χώρες που συνηγορούν στην αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επικέντρωση στην επίτευξη μιας -όποιας- λύσης.

Αν το αποτέλεσμα του δείπνου έχει από τώρα προδιαγράφει και αφορά στην από κοινού πρόσκληση προς τον Γκουτέρες για διορισμό προσωρινού αντιπροσώπου ο οποίος θα διερευνήσει το πεδίο για επανέναρξη των συνομιλιών είναι προφανές ότι αυτός θα έχει να διαχειριστεί και να συμβιβάσει τις απαράδεκτες απαιτήσεις Ακιντζί με την θέση του κ. Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι σε αφορά το περιουσιακό και την εκ περιτροπής Προεδρία ουσιαστικά υιοθετεί τις θέσεις των Τούρκων.

 

Πέντε μέρες πριν την περιβόητη κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί και οι σκοποί Τουρκίας - ψευδοκράτους γίνονται όλο και πιο ξεκάθαροι. Όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί σπεύδει να επισημάνει σε κάθε δημόσια παρουσία του, για εκείνον θέμα της συνάντησης είναι η "χρυσή τομή" για το ενεργειακό. Κάτω από αυτή την εύσχημη φράση, κρύβεται βεβαίως η βούληση της Τουρκίας και των τουρκοκυπριακών της φερέφωνων να βάλουν χέρι στο φυσικό πλούτο των Κυπρίων, πέρα από κάθε συμφωνημένο πλαίσιο για τα έσοδα κατά την μετά τη λύση εποχή. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι προσπαθούν μέσω του δείπνου να θέσουν στο τραπέζι τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως η τακτική που ακολουθείται, δηλαδή η χωρίς ατζέντα συνάντηση, είναι αυτή που επιτρέπει στις "αρχές" του ψευδοκράτους να αντιλαμβάνονται το δείπνο ως πεδίο αποτύπωσης νέων διεκδικήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που μόνος επέλεξε την πραγματοποίηση του δείπνου, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δεχτεί να συζητήσει οποιαδήποτε νέα απαίτηση από την μεριά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Η ιστορία έχει δείξει πως κάθε υποχώρηση, ακόμα και σε μη επίσημο πλαίσιο, αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε μία αέναη πορεία οπισθοχώρησης των Ελληνοκυπρίων.

Σελίδα 1 από 72

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand