Αθετώντας τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του περί ενημέρωσης των κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και το Προεδρικό χρησιμοποίησαν και πάλι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ενημερώσουν λαό και ηγεσία ότι η Λευκωσία ετοιμάζει πρόταση για αποτροπή αδιεξόδου στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φάσκει και αντιφάσκει με την στάση που επιδεικνύει και δη για το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα του τόπου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν κόμματα και οι αρχηγοί τους να συμμετέχουν σε αυτό που ετοιμάζεται, ότι δεν ζητήθηκε η άποψή τους αλλά και η άγνοια για το πότε θα ενημερωθούν, εκτός αν η πρόθεση για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Να περιμένουμε να ενημερωθούμε πάλιν απο κάποιες διαρροές στο τύπο;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορεί να αποδεχθεί τις πολιτικές ετσιθελικών αποφάσεων και της απαξίωσης των κομμάτων. Ζητούμε άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου το θέμα ενός σχεδίου «Β» - όπως άφησε ο Τύπος να γίνει αντιληπτό – στο Κυπριακό, πρέπει να συζητηθεί εκτενώς.

Το Κυπριακό αποτελεί το σημαντικότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός εδώ και δεκαετίες μάχες, ωστόσο φαίνεται ότι η δύναμη των ξένων, εκμεταλλευόμενοι των τίτλο «εγγυήτρια δύναμη», καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό, κάνουν το δικό τους «παιχνίδι», δημιουργώντας προσκόμματα χωρίς λόγο και αιτία.

Η πρόσφατη επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες, κα. Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, δημιούργησε την ελπίδα στους ελληνοκύπριους ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν και πως με την εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ η ελπίδα αυτή θα γινόταν πραγματικότητα.

Ωστόσο φαίνεται να λογαριάσαμε χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση εκτός από την Τουρκία αναδεικνύεται να είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει ο ημερήσιος Τύπος, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των επισκέψεων της Λουτ στις εγγυήτριες δυνάμεις με σκοπό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, η Μεγάλη Βρετανία αντί να διευθετήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας, όπως έγινε και με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, παραπέμπει την κα. Λουτ στον υφυπουργό για θέματα Ευρώπης, Σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος ως γνωςτόν συμμετείχε και στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και ο ρόλος του χαρακτηρίστηκε ως κάθε άλλο από εποικοδομητικός. Το γεγονός αυτό αφενός προκάλεσε την αντίδραση της κας Λουτ και αφετέρου καθυστερεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα την Κυπριακή Κυβέρνηση να προβεί σε διαβήματα και διπλωματικές παραστάσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να στοχεύει στην απόφραξη της επικοινωνίας μεταξύ Ο.Η.Ε. και Μεγάλης Βρετανίας ώστε να υπάρξει το ταχύτερο διαδικασία προς τον δρόμο της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Διερωτόμαστε πραγματικά αν η Βρετανία αισθάνεται ότι λειτουργεί ως εγγυήτρια δύναμη, όταν ως χώρα δημιουργεί προσκόμματα, βάζοντας ανούσιες τρικλοποδιές σε διαδικασίες που ήδη έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και σήμερα να βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρόβλημα.

Βεβαίως η στάση αυτή της Βρετανίας αποτελεί και ένα ακόμα λόγο που δικαιολογεί την απόρριψη των εγγυητριών δικαιωμάτων σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι εξαπέλυσε σωρεία απειλών κατά των Ελληνοκυπρίων μέσω του παράνομου σταθμού Μπαϋράκ σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Κυπριακό, την ιδιά ώρα που και ο Τσαβούσογλου συνέχισε τις ύβρεις και τις προσβολές.

Μιλώντας για τα δύο αυτά θέματα ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η αν η «ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινήσει γεωτρήσεις τότε και τουρκοκυπριακή πλευρά θα ξεκινήσει» ενώ δεν δίστασε να συμπληρώσει πως αν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν στο στάδιο των γεωτρήσεων, το θέμα θα ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα και θα προχωρήσουν πια με τη στρατηγική τους.

Ξεκαθαρίζοντας επίσης τον λόγο της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Κύπρο κατά την τελευταία του επίσκεψη, καθώς ανέφερε ότι έκαναν αξιολογήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί, κατέληξε στο ότι ο "τουρκοκυπριακός λαός" έχει δικαιώματα σε αυτές τις πηγές ενέργειας, θέση την οποία στηρίζει και η Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών οφείλουμε να σημειώσουμε στην κυπριακή κυβέρνηση ότι η τακτική των απειλών της Τουρκίας αλλά και των εδώ εγκάθετών της έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο. Όλα αυτά τα προκλητικά και επικίνδυνα που προβάλλουν οι Τούρκοι μένουν αναπάντητα, ακαταδίκαστα και μη απορριπτέα. Θυμίζουμε ότι η σιωπή μπορεί να εκληφθεί και ως αποδοχή.

 

Άλλη μια πρόκληση από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, αποτελεί η συνέντευξη του στην ελληνική εφημερίδα "Τα Νέα" .

Κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση για κοντόφθαλμη πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων, έκανε λόγο για συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «συμπεριφέρονται λες και το νησί τους ανήκει».

Έτσι ερμηνεύει ο κ. Τσαβούσογλου την εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας υπενθυμίζει έτσι ότι δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών.

Ταυτόχρονα απειλεί την Κύπρο και τις εταιρίες που διεξάγουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί με συνέπειες.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα προκλήσεων και απειλών ζητά να συνεννοηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη μεταξύ τους για την διαδικασία λύσης του κυπριακού και για τον επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια προτείνει εκτροπή από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ.

Και αντί όλα αυτά τα προκλητικά και επικίνδυνα που προβάλλουν οι Τούρκοι να τύχουν της καταδίκης και της απόρριψης από τη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή συστήνει ψυχραιμία και τηρεί "σιγήν ιχθύος". Ελπίζουμε αυτή η στωική αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών να μην κρύβει νωχέλεια και αδιαφορία. Ελπίζουμε να μην μας πιάσουν και πάλιν - για πολλοστή φορά - στον ύπνο οι Τούρκοι. Οψόμεθα.

Φαίνεται ότι η Τουρκία πλέον πέρασε σε πιο δραστικά μέτρα και συζητεί πρόταση του Πολεμικού Ναυτικού για δημιουργία βάσης ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Επιπλέον, το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», που αποκάλυψε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, αναφέρει επίσης ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων, πέραν από την ναυτική βάση, βρίσκεται και η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο προσφέρεται όπως αναφέρει η εφημερίδα, για κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας για αεροπορική βάση στα κατεχόμενα.

Αυτές οι κινήσεις συνάδουν με παράλληλες ιδέες που τίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών για παραχώρηση μίας ναυτικής και αεροπορικής βάσης στην Τουρκία μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η στάση αυτή της Τουρκίας, η διαρροή των πληροφοριών για την ναυτική βάση και τα περί ενίσχυσης της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο, οφείλονται στην πολύμηνη στασιμότητα και απάθεια με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το Κυπριακό πρόβλημα. Πρόκειται για την στάση την οποία ως Οικολόγοι καυτηριάσαμε δημόσια.

Θυμίζουμε ότι με την τακτική αυτή της απραξίας, έχουμε φτάσει στο σημείο ύπαρξης εισηγήσεων κατάργησης της UNFICYP, παρακολουθήσαμε το γεωτρύπανο «Πορθητής» να πλησιάζει, δεχθήκαμε απειλές για την ΑΟΖ από τον Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ κ.ο.κ.

Σελίδα 1 από 78

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand