Χωρίς τέλος φαίνονται οι προκλήσεις, τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις "αρχές" του ψευδοκράτους. Η χθεσινή πρόσκληση Ναμί προς τον Υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε διάλογο για την συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, αποτελεί τη νέα σελίδα σε αυτήν την ατέρμονη διαδικασία των προκλήσεων.  Υπό αυτή την έννοια, ίσως οι νέες αναφορές Ναμί δεν θα ήταν άξιες λόγου, αφού κινούνται στο γνωστό πλαίσιο παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και των συγκλίσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, όπως αυτή Χριστόφια - Ταλάτ για το ενεργειακό.

Ιδιαίτερη μνεία όμως αξίζει να γίνει, αφού η χθεσινή αναφορά έρχεται να προστεθεί στις πλείστες, περί πακετοποίησης Κυπριακού - ενεργειακών. Αν μάλιστα κανείς συνυπολογίσει τα όσα είπε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα περί χρονοδιαγράμματος εξαμήνου, εύλογα προκαλούνται ερωτηματικά για την εξέλιξη των συνομιλιών, το πλαίσιο τους, αλλά και το ποιος τις εκκινεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αφού όπως και ο κυπριακός λαός δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση για όσα λαμβάνουν χώρα -προφανώς- εν κρυπτώ. Αντίθετα η τελευταία γνώση που είχαμε ήταν η συναντίληψη σε επίπεδο συνάντησης αρχηγών κομμάτων για να χρησιμοποιηθεί η σύνοδος της Βάρνας ως μοχλός πίεσης προς την Τουρκία. Δεν πέρασαν παρά μερικά εικοσιτετράωρα μέχρι ότου διαπιστώσουμε ότι αυτή η συναντίληψη παραβιάστηκε από τους ίδιους τους εμπνευστές της, δηλαδή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους υπόλοιπους υπεύθυνους.

Εφιστούμε την προσοχή σε όσους αυτή τη στιγμή κατέχουν θέσεις ευθύνης. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει ανεκτή η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος εκβιασμού και πιέσεων για την "όποια" λύση. Εκφράζουμε όμως δημόσια τον φόβο, πως αυτές οι συνθήκες έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Με ανησυχία παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονται σε ενδεχόμενο πακετοποίησης Κυπριακού και ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η τάχα λύση, που φαντάζει βολική -αν προωθηθεί- θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο. Άλλωστε αυτός είναι ο διαχρονικός στόχος της πολιτικής της Άγκυρας, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει κάνει πολλές φορές σαφές πως το ενδιαφέρον της αφορά στην επικυριαρχία σε ολόκληρη την Κύπρο, με τη δήθεν προστασία των Τουρκοκυπρίων να είναι απλά το όχημα προς αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποδεχτεί διασύνδεση των δύο ζητημάτων. Η εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του μόνου αναγνωρισμένου και ουσιαστικού εκπροσώπου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δικαίωμα στο οποίο η Τουρκία με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να καταστεί συνδιαχειριστής . Το προϊόν της εκμετάλλευσης αυτής, ανήκει στο σύνολο του κυπριακού λαού και σε καμία περίπτωση στην κατοχική Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε πως η αδράνεια που επιδεικνύεται από τη μεριά του Προεδρικού μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τον τόπο και τον λαό. Τα σενάρια της συνδιαχείρισης, είναι μόνο προάγγελος αυτών των εξελίξεων, που με κάθε τρόπο πρέπει να αποτραπούν.

Οι δηλώσεις Οζερσάι στο «Reuters» που αναφέρονται στο εξορυκτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν ως στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας και την εμπέδωση της αντίληψης πως τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται ενάντια στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των παρανομιών Τουρκίας και ψευδοκράτους, που είτε έχουν ήδη συντελεστεί, είτε σχεδιάζονται. Είναι γι αυτό που ο κ. Οζερσάι θέτει ευθέως τα τρία -κατ' αυτόν- ενδεχόμενα για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα στο γνωστό επιθετικό ύφος που η τουρκοκυπριακή ηγεσία αρέσκεται να χρησιμοποιεί.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά, γεγονός το οποίο σημαίνει αφενός ενημέρωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων και κάλεσμα για σαφή καταδικαστική τοποθέτηση έναντι των τουρκικών παρανομιών. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και προβολή προς τη διεθνή κοινή γνώμη του παράνομου χαρακτήρα των τουρκικών ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Εμείς θέτουμε ως άμεση προτεραιότητα την ματαίωση της Συνόδου της Βάρνας, έως ότου η Τουρκία δεσμευτεί να απέχει από τις επιθετικές της ενέργειες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας την ενημέρωση των πολιτικών της Ευρώπης για το περιεχόμενό των απειλών της Τουρκίας.

Η τοποθέτηση του κ. Προδρόμου ως προς το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου της Βάρνας δεν αποτελεί συνέχεια όσων οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν κατά την τελευταία Σύσκεψη Αρχηγών.

Η λογική των "της αποφυγής των αντιποίνων" προς την Τουρκία το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξισώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις πειρατικές ενέργειες του κράτους του Ερντογάν.

Καλούμε άπαντες να σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις. Αυτήν την ώρα είναι αναγκαία η συνεννόηση του πολιτικού κόσμου έναντι των τουρκικών παρανομιών.

Εξίσου αναγκαία είναι η ματαίωση της συνόδου της Βάρνας, την ώρα που η Τουρκία αμετανόητη συνεχίζει να προκαλεί. Εκτός βέβαια εάν υπάρχει συμφωνία με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και θα αποσύρει τις προκλητικές της ενέργειες.

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις Μπουλούτ, που κάνουν λόγο για επέμβαση της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, έρχονται να επισφραγίσουν, όσα εδώ και καιρό γνωρίζουμε: Ότι δηλαδή η Τουρκία, δυσκολεύεται να περιοριστεί εντός της κυριαρχίας της και διεκδικεί με επιθετικό τρόπο, ρόλο τοποτηρητή ολόκληρης της περιοχής. Αυτό άλλωστε απέδειξαν και οι πρόσφατες πειρατικές της ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι προκλήσεις στο Αιγαίο και η τελευταία πρόκληση στον Έβρο.

Για εμάς τόσο αυτές οι δηλώσεις, όσο και πολλές ανάλογες ενέργειες, πρέπει να εκτεθούν  σε διεθνές επίπεδο, για να καταδειχτεί ο ρόλος του ταραξία της περιοχής. Πρέπει να κοινωνήσουμε με κάθε τρόπο στο εξωτερικό, πως δεν είναι ανεκτές οι απειλές -πολλώ δε μάλλον οι παρεμβάσεις- έναντι κυρίαρχων κρατών. Ειδικά δε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε καμία περίπτωση δεν αρκούν χλιαρές τοποθετήσεις, όπως αυτή του κ. Γιούνκερ σε σχέση με την διάσκεψη της Βάρνας. Η Ευρώπη χρειάζεται επιτέλους να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, καταδικάζοντας εμπράκτως την τουρκική προκλητικότητα και αναβάλλοντας τη διάσκεψη της Βάρνας.

Σελίδα 1 από 70

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand