Χαιρετισμός από Δρα Κ Τσιμίλλη,

Αντιπρόεδρο Α’ Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών

Δημοσιογραφική Διάσκεψη, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

H πρόταση για φιλοξενία στην Κύπρο μιας δραστηριότητας διεθνούς κύρους και εμβέλειας, ιδιαίτερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πριν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπαμε πως η Κύπρος θα γινόταν η γέφυρα ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Ακόμα κι αν δεν καταφέραμε να αναδείξουμε στην πράξη αυτή προοπτική, η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μια χρήσιμη πρόσθετη πρόκληση που πρέπει να στηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε. Με τον τρόπο αυτό, μετά τη λύση του Κυπριακού η Κύπρος μπορεί να αναδειχτεί σε ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στην ταλαιπωρημένη αυτή γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου. Μπορεί ακόμα να ενισχύει την προοπτική μιας λύσης που να είναι πλήρως συμβατή με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – οτιδήποτε άλλο θα ήταν απόλυτα αντιφατικό. Την ίδια ώρα θα επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον και η δέσμευση του διεθνούς οργανισμού για εντονότερες προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν ήταν αρκετές, όπως φαίνεται από την κατάσταση που παρακολουθούμε τις τελευταίες δεκαετίες και κορυφώθηκε τις τελευταίες 120 μέρες.

Κάποιες ιδέες για το αντικείμενο αυτού του διεθνούς φορέα που ενδιαφέρον ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή: Kλιματική αλλαγή και ενέργεια, Ρύπανση της Μεσογείου – μια κλειστή θάλασσα (σχετικό και το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης). Σημειώνω πως το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) εδρεύει στο Ναϊρόμπι… Οι ιδέες αυτές δεν έχουν μόνο οικολογική διάσταση αλλά και βαθιά πολιτική αφού προϋποθέτουν συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Μακάρι η πρόταση αυτή να βρει περιφερειακή και ευρωπαϊκή στήριξη και ευρύτερη διεθνή αποδοχή!

Ευχαριστούμε τον Φίλο Τάκη Χατζηγεωργίου για την πρωτοβουλία και τη σημαντική δουλειά μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας!