Ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι ένας από τους λίγους θεσμούς ο οποίος λειτουργεί κανονικά παρά το «νεαρό» της δημιουργίας του. Είναι πρωτοφανές το τι έχουμε ακούσει σήμερα στην Επιτροπή, ακούσαμε τον ίδιο τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να ζητά σταύρωμα του προϋπολογισμού, εκτός από τα κονδύλια που αφορούν την μισθοδοσία του μόνιμου και του έκτακτου προσωπικού.

Το ερώτημα μας προβληματίζει είναι το γιατί. Και το γιατί δεν έγκειται τόσο σε οικονομικά θέματα αλλά νομίζω περισσότερο σε πολιτικά. Φαίνεται ότι γίνεται μια απόπειρα από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, στραγγαλισμού του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου ο οποίος με αρκετές αποφάσεις φαίνεται ότι ενοχλεί ιδιαίτερα. Όταν το Υπουργείο Οικονομικών στα θέματα ΚΕΔΥΠΕΣ, πρώην Συνεργατισμού και το 1,8 δισεκατομμύρια τα οποία έχουν δοθεί στον Συνεργατισμό πριν την κατάρρευση του, πρέπει τώρα να επιστραφούν πίσω στο κράτος. Ο τελικός αποδέκτης θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών εμμέσως πλην σαφώς ο νομοθέτης της εκτελεστικής εξουσίας γι’ αυτό φαίνεται ότι ο ρόλος και οι αποφάσεις του Επιτρόπου ενοχλούν κάποιους.

Όσον αφορά το θέμα των συνεργατών που φαίνεται ότι ο Επίτροπος πρέπει να παρακαλεί να έχει προϋπολογισμό για να μπορεί να δουλεύει το γραφείο του και να βγάζει σωστές τεκμηριωμένες αποφάσεις κάτι το οποίο φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να το μειώσει κατά το ήμισυ τον προϋπολογισμό αυτόν.

Θεωρό τραγικό αυτό που βιώνουμε, γιατί πριν δύο χρόνια συζητούσαμε για την οικονομική ανεξαρτησία του θεσμού αυτού, δύο χρόνια μετά δεν φαίνεται να γίνεται κατορθωτό, ενώ είχαμε συζητήσει και για την ανάπτυξη του θεσμού. Να υπενθυμίσω επίσης ότι υπήρχαν συζητήσεις για γραφεία στη Λεμεσό και στη Λάρνακα για να ευκολύνουμε τον κόσμο να μπορεί να αποταθεί στο γραφείο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και τώρα ερχόμαστε στο τραγικό σημείο που απλά συζητούμε για έναν αξιοπρεπή προϋπολογισμό που θα το επιτρέψει να κάνει τη δουλεία την οποία το ίδιο το κράτος του έχει αναθέσει.

Συμφωνώ ότι σήμερα δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη συζήτηση του προϋπολογισμού εν απουσία του διοικητικού συμβουλίου όπως επίσης και του Υπουργείου Οικονομικών, γι’ αυτό επιφυλασσόμαστε μέχρι την επόμενη συνέδρια οπού εκεί νομίζω θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν όχι μόνο τον προϋπολογισμό αλλά και του τι μέλλει γενέσθαι με τον φορέα αυτό.