Δεκαετές περιφερειακό σχέδιο δράσης για την Κλιματική Αλλαγή στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, αναμένεται να είναι η έκβαση συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Πάφο αυτές τις μέρες.
Η Μαρία Κολά, Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος και Συντονίστρια της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος ανέφερε τα εξής «Αρχικά, συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο Κύπρου για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και την εξασφάλιση, προφορικών έστω, δεσμεύσεων, τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, για ανάληψη ουσιαστικών δράσεων στο διάστημα των επόμενων 10 ετών. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας που επιτέλους γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και κυρίως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Αναμένουμε να δούμε τα αναγκαία κονδύλια για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, να εμφανιστούν και στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2022. Μόνο έτσι πιστεύουμε πως οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν θα παραμείνουν μόνο λόγια, αλλά θα μετατραπούν σε πράξεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εάν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, τότε στα επόμενα 30 – 80 χρόνια θα παρατηρούνται παρατεταμένα κύματα καύσωνα με ακραίες θερμοκρασίες στην περιοχή μας, που αναμένεται να φτάσουν τους 56 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα θέσει σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, αλλά και όλων των ζωντανών οργανισμών, προκαλώντας δραστική μείωση της βιοποικιλότητας, ερημοποίηση και τρομακτική έλλειψη νερού».