Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να παραθέσω τις απόψεις μου σχετικά με την ανακατασκευή της Λεωφόρου Αγλαντζιάς, ένα έργο για το οποίο μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Αγλαντζιάς έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις της αλλά και τις διαμαρτυρίες τόσο για τα τεχνικά ζητήματα αλλά και για τον αντιδημοκρατικό τρόπο που η τοπική αρχή έχει χειριστεί το όλο ζήτημα.

Με αφορμή την συνέντευξη του κ. Κόρτα στο ραδιόφωνο του Άστρα στις 31 Οκτωβρίου μελέτησα τα σχέδια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου. Καταρχήν να σχολιάσω, τα σχέδια αυτά είναι ελλιπή γιατί δεν έχουν υπομνήματα και κλίμακα, δεν αναγράφονται όλες οι οδοί και ούτε συνοδεύονται με τις απαραίτητες λεπτομέρειες σε ότι αφορά τις διαστάσεις, τομές κλπ. Μετά από αρκετή προσπάθεια έγινε δυνατή η γεωαναφορά τους στο Google Earth ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα.

Στην προαναφερθείσα συνέντευξη ο Δήμαρχος κ. Κόρτας ισχυρίστηκε ότι έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί το έργο πληροί δήθεν τις απαιτήσεις για βιώσιμη κινητικότητα, που σημαίνει να αφαιρεθεί χώρος από το αυτοκίνητο για να δοθεί στους ήπιους τρόπους μετακίνησης. Η απόφαση η λεωφόρος Αγλαντζιάς να αποτελέσει κύρια οδική αρτηρία ανήκει στους σχεδιασμούς του 1990, που σήμερα θεωρούνται παρωχημένοι και εντελώς εκτός της φιλοσοφίας της βιώσιμης κινητικότητας.

Στην κατηγορία ‘Κύρια Οδική Αρτηρία’ ανήκουν επίσης η Λεωφόρος Στροβόλου, η Λεωφόρος Μακαρίου, η Διγενή Ακρίτα και άλλες. Παρόλο που η Λεωφόρος Μακαρίου αποτελεί την σημαντικότερη κύρια οδική αρτηρία της Λευκωσίας που οδηγεί την τροχαία κίνηση εντός της πρωτεύουσας, στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας, που εκπόνησε το Τμήμα Δημόσιων Έργων το 2010 συστήνεται η μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας ώστε να δοθεί χώρος για λεωφορειολωρίδες, ποδηλατολωρίδες και πεζοδρόμια. Προτείνει μέχρι και μονοδρομοποίηση ώστε η Μακαρίου να μεταμορφωθεί σε δρόμο μικτής και ισότιμης χρήσης από πεζούς, ποδηλάτες, λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα. Αντίθετα, με τους σημερινούς σχεδιασμούς, η Λεωφόρος Αγλαντζιάς δεν φαίνεται να οδεύει στην κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας. Περιλαμβάνει τέσσερεις λωρίδες κυκλοφορίας και κατά διαστήματα θα υπάρχουν λωρίδες στάθμευσης στην μία ή και στις δύο πλευρές του δρόμου και τέσσερεις κυκλικούς κόμβους με διαμέτρους 50-90 μέτρα. Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι θα υπάρχει λεωφορειολωρίδα που σημαίνει λωρίδα για αποκλειστική χρήση από τα λεωφορεία. Δεν προκύπτει από τα σχέδια που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου αφού και οι τέσσερεις λωρίδες κυκλοφορίας έχουν τον ίδιο χρωματικό κώδικα.

Από τα σχέδια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα προκύπτει ότι το πλάτος των πεζοδρομίων δεν θα ξεπερνά τα 2.5 μέτρα ενώ στο Εγχειρίδιο Οδών του Τμήματος Δημόσιων Έργων συστήνεται πλάτος όχι λιγότερο από 3.75 μέτρα σε Κύριες Οδικές Αρτηρίες.

Ο Δήμαρχος επίσης διατείνεται ότι κατάφερε να αυξήσει τους χώρους στάθμευσης. Όμως το πλάτος των θέσεων στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου από τα σχέδια προκύπτει ότι είναι 2.2 μέτρα. Ένα μέσου κυβισμού όχημα έχει πλάτος περίπου 1.8 μέτρα. Κατά συνέπεια όταν ο οδηγός θα ανοίξει την θύρα του οχήματος αυτή θα καταλαμβάνει μέρος της λωρίδας κυκλοφορίας και κατά την επιβίβαση και αποβίβαση ο οδηγός θα κινδυνεύει να παρασυρθεί από τα διερχόμενα οχήματα.

Όπως είναι σε όλους γνωστό δρόμοι εντός πόλεων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ενθαρρύνουν του οδηγούς να αναπτύσσουν ταχύτητες πολύ ψηλότερες από τα όρια ταχύτητας των 50 χιλιομέτρων την ώρα. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπως η Λεωφόρος Γρίβα Διγενή στην Έγκωμη, η Λεωφόρος Στροβόλου και η αστυνόμευση δεν είναι η αποτελεσματική λύση. Όπως είναι λογικό να συμπεράνει κανείς οι ψηλές ταχύτητες είναι πολύ επικίνδυνες για τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα σε όσους θα σκέφτονταν να επιλέξουν το ποδήλατο ή την πεζή μετακίνηση ή ακόμα και το λεωφορείο. Στην συνέντευξη του ο κ. Δήμαρχος μας δήλωσε ακόμη ότι οι ποδηλατόδρομοι, που παρεμπιπτόντως δεν φαίνονται στα σχέδια, δεν θα υλοποιηθούν στην παρούσα φάση αλλά στην Β φάση του έργου, αλλά δεν μας διευκρίνισε πότε θα υλοποιηθεί αυτή, γεγονός που παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. Είναι προφανές ότι η έμφαση δίνεται στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού οχήματος και πόρρω απέχει από την βιώσιμη κινητικότητα.

Η λεωφόρος Αγλαντζιάς σήμερα στηρίζει ήπιες εμπορικές δραστηριότητες δηλαδή μικρά εμπορικά καταστήματα και αστικές αναπτύξεις όπως μεμονωμένες κατοικίες και πολυκατοικίες. Σε αρκετά σημεία ο νέος δρόμος αγγίζει τις εισόδους των κτιρίων και δεν προνοείται οποιοσδήποτε παράλληλος βοηθητικός δρόμος. Σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε ότι έχει δοθεί χαλάρωση για ακόμα ένα όροφο σαν αντισταθμιστικό μέτρο για την καταπάτηση της περιουσίας των δημοτών που κατά την γνώμη μας δεν αντισταθμίζει αφού θα αναγκαστούν να κτίσουν με δικά τους έξοδα. Ο δε θόρυβος θα είναι ανυπόφορος από τα οχήματα που θα διέρχονται συνεχώς κάτω από τα παράθυρα τους.

Επίσης η είσοδος και έξοδος των ιδιωτικών οχημάτων στις οικίες θα είναι δύσκολη αφού θα αναγκάζονται αρκετές φορές να βγαίνουν αμέσως με την όπισθεν σε δρόμο με ταχεία κυκλοφορία.

Πιστεύουμε ότι η Λεωφόρος Αγλαντζιάς θα πρέπει να επανασχεδιαστεί με βάση τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας που αναφέραμε προηγουμένως και διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αγλαντζιάς. Η εμμονή σε παρωχημένους σχεδιασμούς της δεκαετίας του 1990 δεν μπορεί να υποθηκεύει το μέλλον μιας ολόκληρης πόλης.

Γιάννα Ιωαννίδου
Πρόεδρος Κίνησης Προστασίας Δικαιωμάτων των Πεζών
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών