Η Κυπριακή Δημοκρατία, ορθά επιδιώκει να αναδείξει σε βασικό θέμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, το κεφάλαιο της εσωτερικής και εξωτερικής Ασφάλειας. Δυστυχώς παρά την εποικοδομητική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, η στάση της Τουρκίας δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρχει πρόληψη και μέτρα προστασίας της Κυπριακής κυριαρχίας.

Είναι ίσως καιρός να προστεθεί το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ, ως κοινό αγαθό όλων των Κυπρίων. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε λεπτομερώς εξηγήσει τη θέση μας, πως από το ζήτημα της Ασφάλειας, δε μπορεί να διαχωρίζεται το σκέλος της ενεργειακής ασφάλειας. Η ανάγκη να μην προσπερνάται το θέμα αυτό, επιτείνεται από τις προσεχείς εργασίες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες ελπίζουμε να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Εκτιμούμε ως αναγκαία τη συμπερίληψη σημαντικών παραμέτρων, ως μέρος της συμφωνίας, σε κάθε σχέδιο πιθανής λύσης, οι οποίες θα διασφαλίζουν την αποφυγή μελλοντικών αξιώσεων από τη μεριά της Τουρκίας, έναντι της Κύπρου.

Η Τουρκία οφείλει να αποδεχτεί τις διμερείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Σε περίπτωση που η ίδια δεν επιθυμεί τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας ταυτόχρονα με την κατάληξη σε πρόταση λύσης, θα πρέπει αν μη τι άλλο, να συμφωνηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας θα φτάσουμε στην οριοθέτηση αυτή σε επόμενο χρόνο. Για εμάς, κανένας άλλος τρόπος πέραν των διαπραγματεύσεων και σε περίπτωση αποτυχίας αυτών, της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δε μπορεί να είναι αποδεκτός. Δεδομένης, ωστόσο της μη κύρωσης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 από την Τουρκία, δύσκολα μπορούμε να αισιοδοξούμε για μια άμεση μεταστροφή στην πολιτική της, ενώ η εθιμικά αποδεκτή «μέση γραμμή» μάλλον δε χωράει στα μεγαλεπήβολα σχέδια της Τουρκίας, που βλέπει εαυτόν, ως τοποτηρητή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επισημαίνουμε πως κάθε πιθανή πρόταση λύσης, χωρίς πρόβλεψη για τον καθορισμό της Κυπριακής ΑΟΖ, θα υπονομευτεί πριν καν τεθεί σε εφαρμογή. Η διαρκής τουρκική προκλητικότητα στο θαλάσσιο χώρο, δε μας επιτρέπει να καλλιεργούμε αυταπάτες.