Από την 38η θέση, που βρισκόταν η Κύπρος στον Δείκτη Διαφθοράς του Οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας το 2018, έπεσε στην 41η το 2019, με 58 βαθμούς.

Η πτώση της Κύπρου στην κατάταξη του Δείκτη Διαφθοράς, δεν μας εκπλήττει. Πώς μπορεί να εκπλαγεί ένας μέσος πολίτης, όταν καταζητούμενοι από την Interpol ήταν κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου; Πώς μπορούμε να είμαστε ξαφνιασμένοι, όταν ένα κατασκοπευτικό βαν αλώνιζε στο νησί μας, καταγράφοντας, ένας Θεός ξέρει τι;

Η διαφθορά ζει, βασιλεύει και ανθεί με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τη Βουλή και τα κόμματα, να μην κάνουν σχεδόν τίποτα.

Από την πολιτική με τα «χρυσά διαβατήρια» μέχρι την υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν είναι εμφανές πως η κρατική μηχανή – δυστυχώς – «μπάζει» από παντού.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως προϋπόθεση για την ουσιαστική καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, είναι η διαφάνεια αλλά και η τιμωρία όσων την ανέχθηκαν, την τροφοδότησαν και την ενίσχυσαν.

Ως Οικολόγοι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά. Είμαστε στην ακριβώς απέναντι πλευρά και πολεμούμε τις νοοτροπίες αυτές καθημερινά και αδιαλείπτως.

Παρά τις έντονες κινητοποιήσεις για τις παράνομες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσες πολυκατοικιών, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστούν σχετικές άδειες από τις τοπικές αρχές όπως προνοεί η νομοθεσία, με λύπη μας διαπιστώνουμε πως οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ΚΚΤ) συνεχίζονται σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού μας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατάσταση που επικρατεί έτσι για αυτό το σκοπό την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, συνοδευόμενος από τον Επαρχιακό Γραμματέα Λάρνακας κ. Γιώργο Χαραλάμπους και αντιπροσωπεία, μέλη και φίλους του Κινήματος θα συμμετέχουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στο προαύλιο της εκκλησίας Αποστόλου Βαρνάβα Λάρνακας. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τη Βουλή να προωθήσει προς ψήφιση τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από το Κίνημα για την μείωση του ύψους των ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και για την καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων για τη χωροθέτηση τους.

Για ακόμη μια φορά δείξαμε το «πρόσωπο μας», το πρόσωπο της έλλειψης περιβαλλοντικής συνείδησης που χαρακτηρίζει τις συμπεριφορές μας. Οι εικόνες από το φράγμα του Κούρη με τους «τόνους» από σκουπίδια, άχρηστα, έπιπλα κ.ο.κ είναι το λιγότερο ντροπιαστικές.

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό τέτοιου είδους περιστατικά να χαρακτηρίζουν μια χώρα «ευρωπαϊκή» όπως την Κύπρο που ακόμη δυστυχώς βρίσκεται πολλά βήματα πίσω στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Τα λύματα και σκουπίδια τα οποία βρίσκονται στο Φράγμα του Κούρη, κατέληξαν στην θάλασσα της Λεμεσού τα οποία «ξέβρασε» το κύμα στην ακτή. Οι τραγικές αυτές εικόνες αποδεικνύουν την περιβαλλοντική ανεπάρκεια που διακατέχει ο Κυπριακός λαός.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση με τη διαχείριση των στερεών απόβλητων στην Επαρχία Λεμεσού πάσχει. Όλες οι δομές υπολειτουργούν με αποτέλεσμα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να αναζητούν άλλες ρυπογόνες λύσεις.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε άμεσα τους αρμόδιους να επιληφθούν για το εν λόγω ζήτημα το οποίο χρήζει άμεσης διαχείρισης.Η κατάσταση όπως περιγράφεται εκτός από τραγική είναι και επικίνδυνη.

κουρης 4κουρης 4κουρης 4κουρης 4

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Ταμεία Προνοίας διατύπωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

«Αυτό το νομοσχέδιο που μας είχε καταθέσει πριν τα Χριστούγεννα και μας έλεγε ότι ήταν επείγον γατί εκκρεμεί καταδίκη και πρόστιμο (από την ΕΕ) και ότι η κυβέρνηση κέρδισε παράταση από την ΕΕ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σήμερα απέστειλε επιστολή στο παρά πέντε της ψηφοφορίας της Παρασκευής και ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου», ανέφερε ο κ. Περδίκης σε σημερινές του δηλώσεις στη Βουλή, σημειώνοντας πως δεν θα αποδεχθεί την επανακατάθεσή του με το αίτημα όπως ψηφιστεί κατ’ επείγον.

Ο κ. Περδίκης είπε πως η Νομική Υπηρεσία αρνήθηκε να διεξάγει νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι και «όλα αυτά επειδή παρενέβη η ΟΕΒ και θέλουν να περάσουν τα δικά τους».

«Αυτοί οι ακροβατισμοί της κυβέρνησης είναι επικίνδυνοι είναι στο όριο της νομιμότητας, θέτουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε κίνδυνο για το οποίο μπορεί να επικρέμαται η καταδίκη από την ΕΕ», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με την επιλογή του τεμαχίου 8 για τη νέα γεώτρηση του Γιαβούζ θυμίζουν έργο του παραλόγου.

Αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία της τουρκικής ενέργειας Κυβέρνηση, κόμματα και μέσα ενημέρωσης αναλώνονται σε μια άσχετη συνωμοσιολογία. Πρώτα είπαν ότι  έδωσαν τα στοιχεία οι εταιρείες στους Τούρκους και άρχισαν να εκδίδονται κομματικές ανακοινώσεις κατά των εταιρειών.  Ύστερα για να διορθώσουν την αρχική γκάφα πριν γίνει κανένα διπλωματικό επεισόδιο ανακάλυψαν το σενάριο της υποκλοπής και τη βιομηχανική κατασκοπεία. Μετά τους υπενθύμισε κάποιος ότι τα στοιχεία ήταν δημοσιευμένα ως μέρος της Περιβαλλοντικής Μελέτης. Και τέλος σκέφτηκαν ότι μπορεί να μην συμβαίνει τίποτα ύποπτο ή  πονηρό,  απλά οι άνθρωποι έκαναν τις έρευνες τους με το σκάφος Μπαρπαρός και κατέληξαν κάπου περίπου όπου πριν από χρόνια είχε καταλήξει η ΕΝΙ πριν αποφασίσει ότι δεν είναι και τόσο υποσχόμενος στόχος. 

Άρα με άλλα λόγια «πολύ κακό για το τίποτα».

Προτρέπουμε Κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ να είναι λίγο πιο προσεκτικοί σε τέτοια θέματα. Δεν χρειάζεται να γινόμαστε ρεζίλι από μόνοι μας. Αρκεί ο εξευτελισμός που μας επιβάλλει η Τουρκία με τις ενέργειες της. 

Σελίδα 1 από 736
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand