Ένας προϋπολογισμός μαζί με πολλά "ΘΑ". 

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Κυβέρνηση παρά την έντονη αντιπαράθεση και την καταψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι το καινούργιο και το διαφορετικό ενώπιον της Βουλής για να αλλάξει την τοποθέτηση των κομμάτων.

Αρχικά, στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται €200 εκ. ευρώ που είναι τα έκτακτα μέτρα για την οικονομία για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται πως το 2020 έχουμε ψηφίσει πέραν του ενός δις. τέτοιου είδους χορηγίες και προγράμματα, υπό τη μορφή συμπληρωματικών προϋπολογισμών. Κατά πάσαν πιθανότητα θα χρειαστούν - δυστυχώς - επιπλέον πολλά εκατομμύρια ακόμα. 

Τα υπόλοιπα €136 εκατ. προέρχονται από τροποποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση στον προηγούμενο προϋπολογισμό και είχαν ήδη εγκριθεί ως τροπολογίες στον προϋπολογισμό που δεν εγκρίθηκε. 

Ουσιαστικά, πέραν της έκτακτης στήριξης στην οικονομία λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει κάτι νέο στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που να τον διαφοροποιεί από τον προηγούμενο.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση παρουσιάζει μια δέσμη από δεσμεύσεις, που συνδέονται τάχα με την έγκριση του προϋπολογισμού. Όμως αυτό το έργο που φέρει τον τίτλο "δεσμεύομαι", με πρωταγωνιστή αυτή την κυβέρνηση, το έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και δεν εμπιστευόμαστε τα "θα" της. 

Πόσο μάλλον που κάποια από αυτά τα "θα" είναι προς την λάθος κατεύθυνση πχ. πολεοδομικές χαλαρώσεις, επέκταση της μεμονωμένης κατοικίας κλπ.

Το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι ποια είναι τα πραγματικά ανταλλάγματα που δόθηκαν στα πολιτικά κόμματα για να αλλάξουν τη θέση τους για τον προϋπολογισμό. Είναι ολοφάνερο ότι οι αλλαγές στη στάση των κομμάτων δεν έγιναν στη βάση του προϋπολογισμού, αλλά στη βάση άλλων συμφωνιών.

Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες. 

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Στροβόλου, κ. Κωστάκης Κούκος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χαραυγή» δήλωσε πως έχουν γίνει «προσλήψεις από το παράθυρο» ατόμων που είναι συγγενείς πρώτου βαθμού με Δημοτικούς συμβούλους, μέλη της Επιτροπής Προσλήψεων.

Επισημαίνεται, ότι η Επιτροπή Προσλήψεων  δεν δίνει καμία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως ισχυρίστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κατέχει σειρά καταγγελιών και ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν σαρωτικές αλλαγές, το ΑΚΕΛ θα αποταθεί στον Γενικό Ελεγκτή παρουσιάζοντάς του σειρά υποθέσεων.

Εμείς, τονίζουμε πως είναι καθήκον της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ να καταθέσει τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι κατέχει στον Γενικό Ελεγκτή για να διαφανεί η αλήθεια και αν διαπιστώσει ότι κάποιος ή κάποιοι έχουν ευθύνες, να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Όλα στη φόρα, όλα στο φως!

 

*Δηλώσεις βουλευτή Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας των Μέσων Ενημέρωσης, απ’ όπου και αν προέρχεται, ιδιαίτερα όταν η καταγγελία αφορά το Προεδρικό ή τον ίδιο τον Πρόεδρο προσωπικά ή τους συνεργάτες του.

Γι’ αυτό πρέπει αυτή η καταγγελία να διερευνηθεί αρμοδίως. Όσον αφορά τη Βουλή, σήμερα απέστειλα επιστολή στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή και διερεύνηση αυτών των καταγγελιών.

Εδώ μιλάμε για μια σημαντική καταγγελία που αφορά προσπάθεια λογοκρισίας μιας εφημερίδας και ενός έγκριτου δημοσιογράφου.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε τη δημόσια ενημέρωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Κλέλειας Βασιλείου για τις παράνομες εγκαταστάσεις που έχουν «ξεφυτρώσει» σε παραλία της Κισσόνεργας, παρά το ξενοδοχείο Cynthiana. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έχει κάνει καταγγελία για το θέμα στην επαρχιακή διοίκηση Πάφου και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι έχουν ήδη προχωρήσει στην διαδικασία για λήψη δικαστικών μέτρων εναντίων των παρανομούντων μετά από διερεύνηση καταγγελιών.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είχε ήδη καταγγείλει τις υφιστάμενες και υπό σχεδιασμό παράνομες εγκαταστάσεις στην συγκεκριμένη παραλία πριν από 6 μήνες, και είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα τύγχαναν χειρισμού από τις αρμόδιες αρχές. Είναι με χαρά που ενημερωθήκαμε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου έχει ήδη προχωρήσει στην λήψη δικαστικών μέτρων αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται και πάλι να κινήθηκαν οι αρμόδιες αρχές αρκετά εγκαίρως ώστε να αποτρέψουν μόνιμες ζημιές επί της παραλίας. Συγκεκριμένα έχει ήδη γίνει εκβραχισμός και καταστροφή του φυσικού πετρώματος της περιοχής, πέραν από τις οικοδομικές εργασίες και τοποθέτηση μπετόν επί των βράχων.

Ο κοινοτάρχης Κισσόνεργας κ. Γιώργος Στυλιανού, σε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Επαρχιακό Γραμματέα Πάφου, του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Ανδρέα Ευλαβή,  τόνισε ότι όλες οι παρανομίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την Επαρχιακή Διοίκηση που έχει πλήρη κυριότητα επί των όποιων οικοδομικών έργων στην κοινότητα και όχι το Κοινοτικό Συμβούλιο. Παρόλο ότι στο παρελθόν είχε δοθεί δέσμευση ότι οι παρανομίες θα είχαν παταχθεί, δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα επί του εδάφους ακόμη.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη εκκρεμότητα σε σχέση με την μη επικύρωση της Σύμβασης της Βαρκελώνης που αφορά την επέκταση και πλήρη απαγόρευση νέων κατασκευών επί της ζώνης προστασίας της παραλίας. Η μη επικύρωση βέβαια δεν ακυρώνει τις υποχρεώσεις μας, αφού πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, που είναι δεσμευτικό για όλες τις δημόσιες αρχές στο νησί. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι γίνεται προσπάθεια μετακίνησης των αρμοδιοτήτων που αφορούν την προστασία των παραλιών στους δήμους με το νέο κείμενο των νομοσχεδίων που αφορούν την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέλιξη που θα αποβεί μοιραία τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά, αφού θα περιορίσει την πρόσβαση στις παραλίες στους απλούς πολίτες με το δικαίωμα των τοπικών αρχών να δημιουργούν ιδιωτικές παραλίες και να χρεώνουν τα κρεβατάκια και ομπρέλες σε όποια τιμή επιθυμούν.

Κισσόνεργα 6Κισσόνεργα 6Κισσόνεργα 6

Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών κοντά στο φράγμα του Κούρρη. Μια απόφαση που ανατρέπει ένα τεράστιο σφάλμα από απόφαση που πάρθηκε το 2008.

Στις 07/02/2014 το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με ανακοίνωση του, μιλούσε για σκάνδαλο ολκής στο σχεδιασμό μεγάλης  ανάπτυξης στην κοινότητα Άλασσας.

Ο ταμιευτήρας του Κούρρη έχει δηλωθεί ως προστατευόμενη περιοχή για πόσιμο νερό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να τονιστεί ότι από το φράγμα του Κούρρη δέχονται πόσιμο νερό η Λεμεσός, η Λάρνακα, η Λευκωσία και η ελεύθερη Αμμόχωστος.

Για την προγραμματιζόμενη ανάπτυξη ενστάσεις υπήρξαν τόσο από το Τμήμα Υδάτων όσο και από το ΕΤΕΚ. Το ΕΤΕΚ μάλιστα με ανακοίνωση του στις 13/2/2014 εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς του για τέτοιου είδους αναπτύξεις.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να προηγούνται τα οικονομικά οφέλη, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ειδικά όταν με αυτές τις αποφάσεις παραβιάζει Ευρωπαϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις.

Το φράγμα του Κούρρη είναι το μεγαλύτερο της Κύπρου. Η προστασία του έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και όχι να τρέχει εκ των υστέρων να διορθώνει λανθασμένες αποφάσεις.

Έστω και με καθυστέρηση 7 χρόνων η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση. Αυτό ας γίνει μάθημα για τους κυβερνώντες όταν αποφασίζουν με μοναδικό γνώμονα τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη παραγνωρίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Σελίδα 1 από 900
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand