Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων όπως έχει καθιερωθεί η 20ή Ιουνίου από τον ΟΗΕ,  εκφράζει τη στήριξη του στους απανταχού στον κόσμο πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Η πατρίδα μας δυστυχώς έχει βιώσει το πρόβλημα της προσφυγιάς εδώ και σαράντα πέντε χρόνια, όταν λόγω της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία της βόρειας Κύπρου και της πολιτικής εθνικού ξεκαθαρίσματος που ακολουθεί ξεριζώθηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας -Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και άλλοι - με βίαιο τρόπο. Από τότε οι άνθρωποι στο τόπο μας ζουν προσφυγές στην ίδια την πατρίδα τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η προβολή αλλά και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει.

Μέσα στα πλαίσια της πρότασης μας για διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην Αμερική, πρέπει να περιλαμβάνει και αυτό το καυτό θέμα. Πρέπει να επανέλθει το κυπριακό στη σωστή του βάση και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

Επειδή ακριβώς έχουμε βιωματική εμπειρία από το δράμα των προσφύγων, αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια όσους ανθρώπους εξαναγκάζονται για πολιτικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρεται το 2018 ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια, αναφέρει ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες προσθέτοντας ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα 70 περίπου χρόνια λειτουργίας της.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις (Global Trends), που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον 70.8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί δια της βίας. Σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκαν κατά 2.3 εκατομμύρια.

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια γίνεται αποδέκτης προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Οφείλουμε να καταστήσουμε τη Κύπρο  μια φιλόξενη χώρα για κάθε πρόσφυγα. Πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές, να αλλάξουν κουλτούρα η κοινωνία και η πολιτεία, να δημιουργηθούν δομές και πρωτόκολλα φιλικά στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για τον οποιοδήποτε λόγο.

«Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να έχουμε την επιλογή για το πώς βοηθούμε».

Καθώς όμως τιμάται η παγκόσμια μέρα προσφύγων η Κυπριακή Δημοκρατία σέρνει στα δικαστήρια έναν πολιτικό πρόσφυγα , τον Κούρδο Τσερκέζ Κορκμάζ για ασήμαντο λόγο. Η περίπτωση του κ. Κορκμάζ δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για τη σοβαρότητα και ειλικρίνεια των διακηρύξεων για την παγκόσμια μέρα προσφύγων 

Υπάρχει πλέον καθολική κατακραυγή για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Ανέβηκαν οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, με τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται το κλείσιμο της Cobalt και να στοχεύουν στην παραγωγή θεόρατων κερδών. 

Όπως δημόσια καταγγέλλεται πωλούνται μέχρι και στην τιμή των €689,98 αεροπορικά εισιτήρια για την Αθήνα, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Αναπόφευκτα οι πολίτες θυμούνται τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών την περίοδο που έκλεισαν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Όλοι θυμούνται ότι περίπου πανηγύριζε και έλεγε ότι οι τιμές θα μειωθούν γιατί θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός. 

Δυστυχώς από την πλευρά των Κυβερνώντων δεν γίνεται καμία προσπάθεια προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές για ακόμα μια φορά να είναι αυτοί που θα πληρώσουν την νύφη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί το υπουργείο Συγκοινωνιών να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, προκειμένου οι εταιρείες να επαναφέρουν τις τιμές τους σε λογικά επίπεδα.

Η απόφαση της κατοχικής κυβέρνησης να εισέλθουν ομάδες ειδικών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να ελέγξουν το περιουσιακό καθεστώς, σε συνδυασμό με τις παράλληλες παράνομες ενέργειες που γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις της Τουρκίας αλλά και των εδώ εγκάθετων της για προσπάθεια ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργία τετελεσμένων.

Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε το γεγονός ότι εμπνευστής της «ομάδας ειδικών» είναι ο κ. Κουντρέτ Οζερσάι με τον οποίο αποκαλύφθηκε ότι συναντήθηκε μυστικά πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα πλαίσια ενός «κοινωνικού δείπνου».

Προκάλεσε αρνητική έκπληξη το «μυστικό» δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ούτω καλούμενο υπ. Εξωτερικών στα κατεχόμενα κ. Οζερσάϊ, η οποία κρίνεται ποικιλοτρόπως, τόσο για το καθεστώς της συνάντησης των δύο, όσο και ως προς το γεγονός ότι κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα.

Η είσοδος εμπειρογνωμόνων στη κατεχόμενη Αμμόχωστο και ο σχεδιασμός της ανακατασκευής της πόλης πρέπει να αναληφθεί από διεθνή επιτροπή με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και χωρίς κανέναν περιορισμό ή προϋπόθεση. Από το 2009 έχουμε υιοθετήσει και προωθήσει τον οικολογικό σχεδιασμό της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, τόσο με τους χειρισμούς που γίνονται στο Κυπριακό, όσο και σε μηνύματα που στέλνονται είτε προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είτε ακόμη και προς τη διεθνή κοινότητα.

Με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ να συνεχίζονται, η Κύπρος όφειλε να ζητήσει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας προκειμένου να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

Θεωρούμε θετική ενέργεια την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ να εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν συγκεκριμένες επιλογές για κατάλληλα μέτρα εναντίον της Τουρκίας χωρίς καθυστέρηση. Ωστόσο πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται από μόνη της αυτή η απόφαση να αποτελεί πράξη καθοριστικής σημασίας που θα επιφέρει πραγματικές κυρώσεις και κόστος στην Τουρκία.

Θα ήταν αυταπάτη να πιστέψουμε ότι με τα όσα τεκταίνονται μέχρι τώρα στην Ευρώπη σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου, μπορεί να καμφθεί η στάση της Τουρκίας ή να αλλάξουν οι όποιοι παράνομοι ενεργειακοί σχεδιασμοί του Ερντογάν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κλιμάκωση της κατάστασης την τελευταία βδομάδα πριν την επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στους σχεδιασμούς του Ερντογάν, με την κατάσταση να δημιουργεί διλήμματα ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σελίδα 1 από 607
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand