Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αντιλαμβάνεται και κατανοεί τα προβλήματα των συμπολιτών μας που έμειναν εκτός της χώρας μας όπως και τις έγνοιες και το άγχος των συγγενών τους.

Γι’ αυτό και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουμε συμβάλει στον επαναπατρισμό πολλών Κυπρίων φοιτητών και πολιτών του εξωτερικού με το αίτημα που θέσαμε για δημιουργία πλατφόρμας εγγραφής των φοιτητών και άλλων Κυπρίων του εξωτερικού, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο (19 Μαρτίου 2020), όπου και υιοθετήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.

Δεν εξασκήσαμε αφόρητη και παράλογη πίεση στην Κυβέρνηση πριν από τρεις βδομάδες για άμεσο επαναπατρισμό των Κυπρίων φοιτητών. Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να προετοιμαστεί και να προγραμματίσει την επιστροφή όλων των φοιτητών.  

Ψηφίσαμε τον έκτακτο προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση που προνοεί έξι εκατομμύρια για την ναύλωση αεροσκαφών και άλλα πολλά εκατομμύρια (στο συνολικό ποσό των εκατόν εκατομμυρίων) για την φιλοξενία τους σε καραντίνα. Άρα τα λεφτά υπάρχουν. Χρειάζεται πολιτική βούληση και απόφαση.  

Έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει καταρτιστεί και κατατεθεί στην Κυβέρνηση από τους οργανωμένους γονείς των φοιτητών ένα σχέδιο - με την βοήθεια ειδικού επιστήμονα - για την ασφαλή περισυλλογή και μεταφορά στην Κύπρο των φοιτητών.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως με αποφασιστικότητα και συντονισμό μπορεί το έργο επαναπατρισμού των Κυπρίων να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση αφού υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους στα ξενοδοχεία που έχουν μισθωθεί για αυτό το σκοπό. 

Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές και την Κυβέρνηση τον οργανωμένο επαναπατρισμό των Κυπριών φοιτητών και πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Οι ώρες που περνά ο πλανήτης μας και η κοινωνία είναι δύσκολες. Ενωμένοι όλοι μαζί και με ηρεμία, θα μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε και αυτό το εμπόδιο.

Την αναστολή δόσεων με μηδενικό επιτόκιο από 1η/3/2020 – 31η/12/2020 για όλους τους χρεώστες ανακοίνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε και την καταβολή εισφοράς ύψους €50.000 στο Υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση του ΚΟΑΓ, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους υποστήριξαν στην δημόσια συζήτηση τις τράπεζες και την άρνηση τους να μην χρεώσουν τόκους την περίοδο της αναστολής των δόσεων. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρούμε πως δημόσιοι οργανισμοί μπορούν και πρέπει να είναι το κύριο μέσο για αξιοποίηση του εργαλείου των κρατικών εγγυήσεων για νέο δανεισμό. Συγχαίρουμε τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης για την ενέργειά του.

Ευελπιστούμε όπως και τα ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα, ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΚΟΑΓ και προβούν σε ανάλογες ενέργειες.

Τα ευρωομόλογα γνωστά και ως «Coronabonds» είναι ουσιαστικά η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα είναι χρηματοδοτούμενο από φόρους και θα εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, αλλά και οι αρμόδιοι για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν και για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, θεωρούν ότι αυτή η λύση αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία κοκ) έχουν ζητήσει να υιοθετηθεί η εισήγηση για ευρωομόλογο. Επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία και οι έξι κύπριοι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν το ευρωομόλογο. 

Πρόσφατα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ηγετών των Ευρωπαϊκών Πράσινων. Κομμάτων με εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών το Ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα αποδέχθηκε την εισήγηση να υποστηρίξει το ευρωομόλογο.

Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τη σειρά μας στηρίζουμε έμπρακτα την έκδοση των ευρωομολόγων. Πρέπει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε, μαζί ενωμένα, να αντιμετωπίσουμε την κρίση που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Ας στείλουμε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα στα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων της Ευρώπης υπογράφοντας την εκστρατεία για τα ευρωομόλογα στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://www.tilt.green/el/coronabonds

Η προθεσμία υποβολής υπογραφών λήγει αύριο.

Η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Μαρία Κολά δηλώνει «Την Τρίτη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε σχέδιο για την οικονομία στην Ευρώπη, αν δεν είναι τώρα η στιγμή να επηρεάσουμε την απόφασή τους, τότε πότε; Με τα ευρωομόλογα θα γίνουν πραγματικότητα οι επενδύσεις στην υγεία, στις βασικές ανάγκες και την κοινωνική ασφάλιση. Για να κερδίσουμε τις ανισότητες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την παγκόσμια κρίση, οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε την υλοποίηση των Ευρωομολόγων.»

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συνεχώς και διαχρονικά (από το 2003) προβαίνει σε έντονες κινητοποιήσεις για τις παράνομες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσες πολυκατοικιών, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστούν σχετικές άδειες από τις τοπικές αρχές όπως προνοεί η νομοθεσία. Με λύπη μας  ωστόσο διαπιστώνουμε πως οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ΚΚΤ) συνεχίζονται ακόμα και στην εποχή της κρίσης του κορωνοϊού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατάσταση που επικρατεί. Είναι διαχρονική μας θέση ότι η αρχή της προφύλαξης πρέπει να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να σταματήσει η  αυθαίρετη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, να μπουν νέα χωρομετρικά κριτήρια,  να θεσπιστούν πιο αυστηρά όρια προστασίας της υγείας. Η προγραμματιζόμενη εγκατάσταση του δικτύου 5G και οι παγκόσμιες ανησυχίες που έχει προκαλέσει, καθιστούν αυτές τις διαχρονικές θέσεις του Κινήματος και επίκαιρες και επείγουσες. Για την προώθηση αυτών των θέσεων έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου στη Βουλή, πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, συμμετάσχει σε εκπομπές και εκδώσει σχετικά ενημερωτικά δελτία και μπροσούρες. 

Δυστυχώς, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η κοινωνία μας, έχουν γίνει αναφορές πως εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να προβαίνουν σε εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Καλούμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να καταγγέλλει άμεσα στην Αστυνομία αυτά τα περιστατικά, καθώς απαγορεύονται από το διάταγμα οι όποιες οικοδομικές εργασίες. Να ενημερώνεται επίσης  άμεσα η Τοπική Αρχή, στα όρια της οποίας γίνονται αυτές οι αυθαιρεσίες.

Οι αψυχολόγητες αυτές ενέργειες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και πανικού στο διαδίκτυο. Καλούμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην παρασύρεται από στημένες πληροφορίες και fake news που στόχο έχουν ουσιαστικά να διασύρουν και να εξευτελίσουν μια σοβαρή προσπάθεια που κρατά πολλά χρόνια και να την παρουσιάσουν ως «πρωταπριλιάτικη φάρσα».

Μέσα σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής κρίσης - όπου σύμφωνα με τον Υπουργό οικονομικών προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 10% - δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να επιμένει να θέλει να συνεχίσει το ίδιο τροπάρι, σε ότι αφορά το περίφημο «επενδυτικό πρόγραμμα», δηλαδή το σχέδιο απόκτησης υπηκοότητας έναντι επένδυσης στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας εκκρεμούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου 700 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις ενώ από μια απλή περιδιάβαση στα φύλλα των εφημερίδων διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται καθημερινά η κατάθεση αιτήσεων.

Τα τελευταία επτά χρόνια, δισεκατομμύρια ευρώ πέρασαν στα χέρια του κυκλώματος των πολιτογραφήσεων. Διάφοροι μεσάζοντες, δικηγόροι, λογιστές, «ντιβέλοπερς», καρπώθηκαν πέραν των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πραγματική οικονομία και τα ταμεία του κράτους κατέληξαν πολύ λιγότερα.

Οι συνθήκες απαιτούν ανατροπή. 

Άλλωστε όλους αυτούς που εισέπραξαν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τις πολιτογραφήσεις δεν τους είδαμε να κάνουν κάποια σοβαρή χορηγία για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Εξέδωσαν μόνο μια ανακοίνωση με την οποία ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για το επενδυτικό πρόγραμμα και περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία.

Νισάφι πια!

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην πρόταση για επίσπευση των διαδικασιών του επενδυτικού προγράμματος υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1) Να τροποποιηθεί ο νόμος σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιτροπής που διόρισε η Κυβέρνηση και τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. 

2) Να υπάρχει πλήρης έλεγχος νομιμότητας των επενδυτών. Να αφαιρεθούν οι υπηκοότητες από όσους δεν πληρούν τα κριτήρια.

3) Να κατατεθεί στη Βουλή κανονισμός που να περιλαμβάνει το νέο επενδυτικό σχέδιο

4) Το νέο επενδυτικό σχέδιο να προνοεί - αντί αγορά πολυτελούς κατοικίας - την κατάθεση του κυρίου μέρους της επένδυσης σε δημόσιους οργανισμούς ή ταμεία για χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης της οικονομίας. 

Αρκεί πλέον να χρηματοδοτείται μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο ο τομέας των πολυτελών οικιών, διαμερισμάτων και επαύλεων. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η άμεση χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης, στήριξης της εργασίας και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας. 

Σελίδα 1 από 779
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand