Ας παρέμβει επιτέλους η κυβέρνηση στη χρήση των επικίνδυνων ελκυστήρων

Ακόμη ένα θανατηφόρο περιστατικό με τρακτέρ έρχεται να μεγαλώσει τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων που καταπλακώνονται από γεωργικούς ελκυστήρες, ελλείψει καμπίνας ασφαλείας. Άλλος ένας συμπολίτης μας καταπλακώθηκε από τρακτέρ φέτος, αυτή τη φορά στις Γερακιές.

Ως Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει τροποποιητικό νόμο (από το 2002) για την απόσυρση των παλαιών αυτών γεωργικών ελκυστήρων ή την τοποθέτηση καμπίνας. Το 2008 επανήλθαμε με ερώτηση του βουλευτή Λευκωσίας, κ. Γιώργου Περδίκη στον τότε υπουργό Συγκοινωνιών κ. Νικολαΐδη όπου λάβαμε ως απάντηση ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών δεν εγγράφει γεωργικούς ελκυστήρες οι οποίοι δεν φέρουν πλαίσια ασφαλείας ή προστατευτικές ράβδους και αναφορικά με το θέμα ενδεχόμενης απόσυρσης γεωργικών ελκυστήρων ή επιδότησης πλαισίων ασφαλείας, αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Το 2017 επανήλθαμε και πάλι με ερώτηση του βουλευτή Λευκωσίας, κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να έχουν οι γεωργικοί ελκυστήρες.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε για μία ακόμη φορά πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το θέμα της υποχρεωτικής τοποθέτησης καμπίνας ασφαλείας σε όλα τα τρακτέρ. Κάθε χρόνο, αρκετοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά από την ανατροπή γεωργικών ελκυστήρων.

Τα σύγχρονα μοντέλα των τρακτέρ διαθέτουν βεβαίως καμπίνα ασφαλείας ενώ υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός από παλιά τρακτέρ, που παραμένουν σε χρήση χωρίς να διαθέτουν καμπίνα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά για αυτό το θέμα και επιτέλους να τερματιστεί η χρήση των επικίνδυνων ελκυστήρων. Πρέπει ταυτόχρονα η κυβέρνηση να εφαρμόσει και να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα απόσυρσης των παλιών και χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό γεωργικών ελκυστήρων.

Ας αναλογιστεί ότι το κόστος των ανθρώπινων ζωών είναι ανυπολόγιστο.

Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας προς την οικογένεια του άτυχου θύματος και ελπίζουμε ολόκαρδα να είναι το τελευταίο.

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand