Δεν δικαιολογείται η περαιτέρω καθυστέρηση από την Κυβέρνηση. Να υιοθετηθεί αμέσως το πάγιο αίτημα των Οικολόγων και για τον κατώτατο μισθό. Ευθύνες έχει και η Βουλή

Όταν τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε η αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (γνωστή ως μικρή επιταγή), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχε καλέσει την Κυβέρνηση, στη βάση της ίδια λογικής, να εφαρμόσει την πρόταση που είχαμε καταθέσει ( 18 Μάϊου 2018) για να καθιερωθεί και ο εθνικός κατώτατος μισθός. Υπενθυμίζεται ότι εμείς- με σεβασμό στο Σύνταγμα και στις αρχές τριμερούς συνεργασίας- δεν καθορίζουμε μέσα από την δική μας πρόταση νόμου το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η αρμόδια υπουργός εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε - για άλλη μια φορά- την πρόθεση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει την πάγια και διαχρονική θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για εφαρμογή του κατώτατου μισθού, παρόλη την καθυστέρηση.

Η καθυστέρηση είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η προβολή του επιχειρήματος για περαιτέρω μείωση της ανεργίας (λέει η υπουργός μέχρι το 5%) είναι εντελώς αβάσιμη. Διερωτόμαστε άραγε αν άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει το θεσμό του εθνικού κατώτατου μισθού έχουν ανεργία κάτω του 5%; Μήπως αν η ανεργία για τον οποιοδήποτε λόγο μετά την καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού ανέλθει (έστω και εποχιακά) πέραν του 5% τότε θα αναστέλλεται ο θεσμός ; Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση; Ένα θεσμό που θα είναι on-off (θα ισχύει περιοδικά);

Γι αυτό θεωρούμε ότι η εξαγγελία από μόνη της δεν αποτελεί λύση, καθώς χρειάζεται η πλήρης εφαρμογή της, δηλαδή ο καθορισμός του κατώτατου μισθού που δεν θα επιτρέπει σε εργοδότη να πληρώνει αυθαίρετα και όσα θέλει τους υπαλλήλους του. Η εξέλιξη αυτή θα τερματίσει την σημερινή εκμετάλλευση που υφίστανται πολλοί εργοδοτούμενοι διαφόρων επαγγελμάτων, οι μισθοί των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξευτελιστικά χαμηλοί.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ως πρωτεργάτης στην προσπάθεια κατοχύρωσης τόσο για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και κατώτατου μισθού, εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου η πρακτική εφαρμογή των εξαγγελιών να μετουσιωθεί σε πράξη, χωρίς εκπτώσεις και παραθυράκια.

Ευθύνες έχει βεβαίως και η Βουλή, ενώπιον της οποίας εκκρεμεί η πρόταση νόμου των Οικολόγων. Έχει υποχρέωση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας με την πρώτη της συνεδρίαση να προωθήσει την ψήφιση της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων για επί της αρχής υιοθέτησης του θεσμού του εθνικού κατώτατου μισθού.

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand