Πρέπει να αποκοπούν από τον προϋπολογισμό όλες οι αχρείαστες δαπάνες όπως αυτή της ανέγερσης του νέου κτιρίου της Βουλής

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίσαμε την απόφαση του κ. Συλλούρη να παραχωρήσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που αρχικά προορίζονταν για την ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής, για την αντιμετώπιση της κρίσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος λόγω κορωνοϊού.

Με έκπληξη όμως πληροφορηθήκαμε από το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος σήμερα ότι η εξαγγελία του προέδρου της Βουλής δεν είχε - στη πράξη - συνέχεια. Αντίθετα μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε παράταση στην υποβολή προσφορών από τους εργολάβους.

Βέβαια η θέση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είναι ξεκάθαρη. Δεν έπρεπε να συμβεί μια καινούργια κρίση στην χώρα μας για να αντιληφθούμε πως ήταν περιττή η ανέγερση του πολυτελούς αυτού κτιρίου πάνω στα αρχαία. Κρίση υπήρχε και πριν φτάσει στο νησί μας η επιδημία του κορωνοϊού. Αυτό το μεγάλο ποσό από την αρχή θα μπορούσε να διατεθεί προς ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και για οικολογικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα τονίζουμε πως πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα από τον προϋπολογισμό η ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής, όπως την ίδια διαχείριση θεωρούμε πως πρέπει να έχουν και άλλες αχρείαστες δαπάνες από τον εν λόγω προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα πρέπει να υπάρξει οριζόντια αποκοπή των επιδομάτων οδοιπορικών, φιλοξενίας και παραστάσεως από τους εκλεγμένους και δημοσίους αξιωματούχους (πχ Πρόεδρο, Υπουργούς, Υφυπουργούς, Επιτρόπους, βουλευτές, Προέδρους και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών κλπ.) αλλά και υπαλλήλους (πχ Γενικούς διευθυντές, διευθυντές, προϊσταμένους, έπαρχους κλπ.).   

Είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης να καταθέσουμε ένα κατάλογο από προγραμματιζόμενα έργα και δαπάνες τα οποία είναι αντιπεριβαλλοντικά και μη απαραίτητα ώστε να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός και να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης πρέπει να ζητηθεί από την Ε.Ε να καταργηθούν - με μέτρο - οι δημοσιονομικοί κανόνες. Πρέπει τέλος να αναζητήσει οικονομική στήριξη από την Ε.Ε για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε άμεσα ενέκρινε την παροχή βοήθειας ύψους 5 εκ. προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για την προμήθεια φαρμάκων. Εμείς ως εισφορείς στον προϋπολογισμό της Ε.Ε δεν δικαιούμαστε τίποτα;  

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand