Περιβαλλον

Τι γίνεται με τις Θαλασσινές Σπηλιές στον Δήμο Πέγειας;

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στην Πάφο κ. Ανδρέας Ευλαβής, μαζί με τη Δημοτική Σύμβουλο του Κινήματος μας στον Δήμο Πέγειας κ. Λίντα Λεπλάνκ είχε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Πέγειας κ. Ανδρέα Σταυρή, για να συζητήσουν προβλήματα που προκύπτουν από τα τελευταία αναπτυξιακά μέτρα στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές.

Δυστυχώς το κράτος, δεν μπόρεσε να αξιολογήσει σωστά και να προστατεύσει τις Θαλασσινές Σπηλιές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο της φύσης. Θυσιάστηκαν και αυτές στο όνομα της ανάπτυξης.

Με ικανοποίηση μας, διαπιστώσαμε ότι έγινε αποκατάσταση του πλατειακού χώρου που είχε παράνομα τσιμεντωθεί. Δυστυχώς όμως η επέμβαση που έγινε στην ακτογραμμή με σκαπτικά μηχανήματα είναι μη αναστρέψιμη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στον Αντιδήμαρχο, ως προς την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα της "ανάπτυξης" να στερεί το δικαίωμα στον πολίτη να χαίρεται την παραλία.

Επίσης, ζητήσαμε όπως ο Δήμος ελέγξει αν έχουν εφαρμοστεί όλοι οι όροι που τέθηκαν από την Πολεοδομία και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Ζητήσαμε και ενημερωθήκαμε επίσης για τα έργα ανάπτυξης στην περιοχή Ποτίμων. Υπήρξε διαβεβαίωση ότι όλα τα έργα εκτελούνται χωρίς παρεκκλίσεις.

Ευελπιστούμε ότι ο Δήμος Πέγειας, θα ανταποκριθεί άμεσα για την εφαρμογή των όρων που τέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παρέμβαση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στον Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή για το Melios Zoo Park

Οι καθυστερήσεις που έδειξαν οι αρμόδιες αρχές μέχρι τώρα για το κλείσιμο του Melios Zoo Park, από τη στιγμή που έχει εκπνεύσει η άδεια λειτουργίας του, υποχρέωσαν να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών απέστειλε επιστολές προς τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να συμμορφωθεί ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος με την υφιστάμενη νομοθεσία, σημειώνοντας το γεγονός ότι επί της ουσίας το κράτος πρέπει να τερματίσει τη λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης, τη στιγμή μάλιστα που η Κυπριακή Δημοκρατία ενάγεται γιατί ανέχεται τη λειτουργία του συγκεκριμένου ζωολογικού κήπου.

Στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Περδίκης απέστειλε, επίσης, επιστολές προς τον κ. Κουγιάλη και προς τον αναπληρωτή διευθυντή κτηνιατρικών υπηρεσιών, κ. Χριστόδουλο Πίπη, ​ζητώντας το οριστικό κλείσιμο του Melios Zoo Park, αφού έχουν απορριφθεί όλες οι ιεραρχικές προσφυγές του ιδιοκτήτη.

Υπενθυμίζουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών πρωτοστατήσαμε δραστικά, για να σταματήσει η κακομεταχείριση των ζώων και να κλείσει το Melios Zoo Park. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες, γιατί δεν υπήρξε άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών.

Μάλιστα επισκεφτήκαμε τον υπουργό Γεωργίας με εξειδικευμένη ομάδα, με ειδικούς επιστήμονες στα θέματα ευημερίας των ζώων, οι οποίοι ετοίμασαν συγκεκριμένη έρευνα, την οποία του παραδώσαμε ιδιοχείρως.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, ο κ. Κουγιάλης υποσχέθηκε την απαγόρευση εισαγωγής άλλων ζώων από το Melios Zoo Park, ενώ τόνισε ότι θα έβρισκε τρόπο ώστε να ελευθερωθούν τα ζώα αυτά.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια συμβουλευτική επιτροπή από νέους επιστήμονες για την ευημερία των ζώων. Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε και σαν να μην έφτανε αυτό, το Melios Zoo Park προχώρησε και σε νέες εισαγωγές ζώων.

Η εφαρμογή 11Pet:Adopt, υπό τη συνεργασία του Κινήματος Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών και της “11Pets” , προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα καταφύγια ζώων

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών σε συνεργασία με την 11Pet:Adopt, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτών Ζώων, προσφέρουν σε όλα τα καταφύγια δωρεάν την εφαρμογή «11Pets:Adopt».

Μάλιστα εθελοντές του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θα βοηθήσουν τα καταφύγια στη δωρεάν εγκατάσταση και παρουσίαση της λειτουργίας του application.

Το «11Pets:Adopt» είναι ένα νέο καινοτόμο λογισμικό, που αφορά αποκλειστικά φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια, απλοποιώντας και επιλύνοντας πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα.

Η “11Pets” που ασχολείται με τη δημιουργία λογισμικού και εργαλείων στον τομέα της ευημερίας και φροντίδας των κατοικίδιων, έδωσε μια πρωτοποριακή λύση, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα διαχείρισης καταφυγίων και προώθησης των υιοθεσιών των κατοικίδιων που βρίσκονται στα καταφύγια, το "11Pets:Adopt”, το οποίο παραχωρείται αφιλοκερδώς και χωρίς κανένα επιπλέον κόστος σε όλα τα εγκεκριμένα καταφύγια και φιλοζωικές οργανώσεις.

Το "11Pets:Adopt" παρέχει ένα πλήρως λειτουργικό ηλεκτρονικό κατάλογο, με όλα τα διαθέσιμα προς υιοθεσία κατοικίδια. Το κάθε καταφύγιο έχει τη δική του ιστοσελίδα. Το λογισμικό περιλαμβάνει εργαλεία διαχείρισης και προσέλκυσης εθελοντών καθώς και ανάθεσης και παρακολούθησης καθηκόντων.

Τα εγκεκριμένα καταφύγια και οργανώσεις μπορούν να ενημερώνουν συνεχώς τον κατάλογο διαδικτυακά. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα αυτοματοποιημένης ανάρτησης στις σελίδες των καταφυγίων σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ κτλ.) καθώς και η αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η “11Pets” προωθεί καθημερινά κάποια από τα ζώα του καταλόγου στα κοινωνικά δίκτυα και στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζεται, δίνοντας τους έτσι τη μέγιστη δυνατή προβολή και δημοσιότητα.

Πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν τα Πράσινα Σημεία;

Δεν είναι λίγα τα παράπονα των κοινοτήτων της υπαίθρου που αφορούν τα παντός είδους απόβλητα που καταλήγουν σε ρυάκια και γκρεμνούς . Οι ανησυχίες είναι έντονες και τα ερωτηματικά πολλά. Πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν τα Πράσινα Σημεία που κτίστηκαν με δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ και μένουν αναξιοποίητα;

Εδώ και ενάμιση χρόνο, τα Πράσινα Σημεία που δημιουργήθηκαν παγκύπρια για την κάλυψη όλων των περιοχών, παραμένουν κλειστά. Ο λόγος, γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα διαχειριστής από το αρμόδιο Υπουργείο, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους και μεταφορά των αποβλήτων σε μονάδες ανακύκλωσης. Πραγματικά, αυτή η κωλυσιεργία προβληματίζει όλους. Πρέπει επιτέλους, να ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός για το ποια είναι η σκοπιμότητα της καθυστέρησης αυτής. Τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν στην πλάτη του φορολογούμενου πολίτη δεν είναι λίγα και δεν πρέπει να πάνε χαμένα, εκτός και αν η πολιτική της κυβέρνησης έχει αλλάξει , οπότε και πάλι, πρέπει να δηλώσει υπεύθυνα αυτή της την αδυναμία.

Μια βόλτα στην ύπαιθρο θα πείσει όλους για την περιβαλλοντική καταστροφή που υπόκειται ο τόπος μας από την αλόγιστη απόρριψη παντός είδους αποβλήτων σε ποτάμια, αργάκια και χωράφια. Η καταστροφή που έχει υποστεί η ύπαιθρος και τα δάση μας είναι τεράστια και σε αρκετές περιπτώσεις μη αναστρέψιμη. Ήδη ο τόπος μας υποφέρει από τις πυρκαγιές, τα λατομεία, την ρύπανση και την απόρριψη αποβλήτων και χημικών. Η κατάσταση είναι απελπιστική και η οσμή ανυπόφορη σε πολλές περιπτώσεις, προσελκύοντας έντομα , τρωκτικά και ερπετά σε περιοχές κατά τα άλλα, φυσικής καλλονής.

Η καθυστέρηση λήψης απόφασης από το αρμόδιο Υπουργείο, σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή έλεγχο και τις λανθασμένες πρακτικές των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων, έχουν οδηγήσει την κυπριακή ύπαιθρο σε πλήρη κατάρρευση .

Πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν τα τριάντα τρία έτοιμα Πράσινα Σημεία ούτως ώστε να προστατεύσουμε την ύπαιθρο του τόπου μας από την αλόγιστη και παράνομη απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών σε μη ελεγχόμενους χώρους. Οι λάθος χειρισμοί και η ολιγωρία του κράτους, φέρνουν καταστροφικά αποτελέσματα στην ύπαιθρο μας, που θα έχει αντίκτυπο στο τέλος της ημέρας, τον κίνδυνο για την υγεία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών .

Ας πάρουν κάποιοι επιτέλους μια απόφαση για την προστασία της υπαίθρου και ας μην τους απασχολεί για λίγο, το μοντέλο και το χρώμα της νέας λιμουζίνας που θα τους παρέχει και φέτος το κράτος.

Γιώργος Ηλιάδης
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής

Σφαγή δένδρων στη Λέμπα

Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενημερώθηκε από κατοίκους της κοινότητας ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας, θα αφαιρέσει μερικά δένδρα για την κατασκευή χώρου στάθμευσης.

Σε επιτόπου επίσκεψή μας προσπαθήσαμε να μεταπείσουμε τον κοινοτάρχη ότι η κοπή αυτή είναι αχρείαστη.

Η δικαιολογία του κοινοτάρχη ότι θα δέντρα θα αφαιρεθούν για να γίνει χώρος στάθμευσης δεν μας ικανοποίησε.

Παρόλο που προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση εναλλακτικής λύσης και έπειτα από την προσωπική παρέμβαση του Βουλευτή του Κινήματος, κ. Γιώργο Περδίκη, δεν στάθηκε δυνατόν να μεταπείσουμε τον κοινοτάρχη.

Την Κυριακή ο κοινοτάρχης προχώρησε στην κοπή μεγάλου αριθμού δέντρων με αποτέλεσμα στην καταστροφή του πρασίνου της Λέμπας.

Μας λυπεί ιδιαίτερα όταν οι κοινοτικές αρχές, οι οποίες θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακες του πρασίνου, το αφαιρούν με τόση ευκολία.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και ζητούν την παρέμβαση των Οικολόγων.

Έστω και την ύστατη καλούμε τον κοινοτάρχη και το κοινοτικό συμβούλιο, όπως κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Νέοι βανδαλισμοί στο εμπορικό κέντρο της Πάφου

Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναγκάζεται μέσα σε ένα μήνα ακριβώς να επανέλθει και να καταγγείλει νέους βανδαλισμούς.

Κάποιοι νεαροί ασυνείδητοι εκτονώθηκαν και πάλι, κόβοντας 4 νεαρά δενδρύλλια. Αυτή τη φορά κτύπησαν στη Μακαρίου, την πιο εμπορική οδό της πόλης μας.

Πολύ φοβούμαστε ότι εάν κι αυτός ο βανδαλισμός περάσει ατιμώρητος.... Τι άλλο να αναμένουμε; Πότε θα έρθουν τα χειρότερα;

Ασφαλείς πληροφορίες μας λένε ότι οι βάνδαλοι αυτή τη φορά έχουν αναγνωριστεί. Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς. Αναμένουμε από την αστυνομία να εξιχνιάσει την υπόθεση και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη αυτούς που έχουν σκοπό να φθείρουν την εικόνα της πόλης μας.

Αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι αμείλικτοι, όποιοι και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν δύναται και δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.


Επιτέλους, η κοινωνία της Πάφου ας αντιδράσει στις αποτρόπαιες συμπεριφορές των ατόμων που δεν σέβονται το φυσικό περιβάλλον και με άμεσες πρακτικές λύσεις να κτυπηθεί το κακό στη ρίζα του.

Για ποιο λόγο αναλάβαμε ρόλο πολιτιστικής πρωτεύουσας, όταν οι ίδιοι οι πολίτες δεν εμφανίζουν σημάδια περιβαλλοντικής συνείδησης και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο;

Ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με το περιβάλλον και με τέτοια περιστατικά αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε πολιτισμική συνείδηση.

Επαρχιακή επιτροπή Πάφου

Επέτειος σήμερα της καταστροφής των δέντρων στη Λεωφόρο Λάρνακος στην Αγλαντζιά αλλά κάποιοι φαίνεται δε βάζουν μυαλό.


Πριν ακριβώς ένα χρόνο το Τμήμα Δημοσίων Έργων και ο εργολάβος που προσέλαβε κατέκοψαν 25 αιωνόβια κυπαρίσσια. Μάλιστα η πράξη τους έγινε τα χαράματα για να μην προλάβουν οι ακτιβιστές που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την κοπή τους να αντιδράσουν.
Ήταν μια ομιχλώδης κρύα νύχτα που δεν προσφερόταν για τέτοια δουλειά κυρίως λόγο των σημαντικών κινδύνων που ενείχε για τους ίδιους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο, αλλά τόσο η αστυνομία όσο και το Τμήμα Δημοσίων Έργων επέλεξαν να αγνοήσουν αυτό το γεγονός και στήριξαν τις εργασίες του εργολάβου.

Ένα ακριβώς χρόνο μετά, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διαπλάτυνση της νότιας πλευράς της λεωφόρου Λάρνακος και οι χωματουργικές εργασίες θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη και των λιγοστών κυπαρισσιών που επιβίωσαν της κοπής του περασμένου έτους.

Η αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κα Έφη Ξάνθου δήλωσε: «Για πολλοστή φορά καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες εργασιακές μεθόδους του συγκεκριμένου εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο διαπλάτυνσης των Λεωφόρων Λάρνακος, Αμμοχώστου και Αγλαντζιάς, αλλά και την ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών όσον αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την επίβλεψη του όλου έργου. Ποιος επιτέλους επιβλέπει τον εργολάβο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων; Γιατί το Τμήμα Δασών έμεινε μόνο στη διαπίστωση της παρανομίας της κοπής κλαδιών και καταστροφής του ριζικού συστήματος των εναπομείναντων λίγων κυπαρισσιών; Γιατί το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν πάει να δει αν τηρούν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο έργο όταν εξετάστηκε η Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που της υποβλήθηκε;
Και γιατί το δημαρχείο Αγλαντζιάς δεν καταδικάζει την πράξη και να στείλει επί τόπου τον μηχανικό που έχει προσλάβει για να επιβλέπει το έργο για να προστατέψει και τους επηρεαζόμενους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον (όσο έμεινε δηλαδή) ένθεν κακείθεν των έργων;

Είναι καιρός κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν να επιδίδουν πρόστιμα και δικαστικές κλήσεις εκεί που εντοπίζονται ατασθαλίες και παρανομίες».

 

Σφαγή αιωνόβιων δέντρων στο Στρουμπί


Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, δέχτηκε καταγγελίες για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, στην κοινότητα Στρουμπιού.

Κακή η πρακτική ψεκάσματος του παρόδιου πρασίνου


Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για ψεκασμό χόρτων σε δήμο της μείζονος Λευκωσίας και σε κάποιες κοινότητες, αναγκάζεται να επανέλθει εκ νέου το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί τους συμπολίτες μας και υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο του ψεκάσματος της βλάστησης με δηλητηριώδη ζιζανιοκτόνα και ειδικότερα από τις διάφορες τοπικές αρχές.

Ενώ οι περισσότεροι δήμοι έχουν υιοθετήσει προ πολλού την εισήγηση μας και χρησιμοποιούν μηχανικά ή χειρωνακτικά μέσα για τον περιορισμό της χαμηλής βλάστησης κατά μήκος των δρόμων, σε πάρκα και χώρους πρασίνου, παρατηρήθηκε πως δημοτικά συνεργεία εξακολουθούν επανειλημμένως να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα για να αντιμετωπίσουν την "ανεπιθύμητη" βλάστηση.

Το αισθητικό αποτέλεσμα της πρακτικής του ψεκάσματος του παρόδιου πρασίνου με ζιζανιοκτόνα, είναι το ωραίο πράσινο που στολίζει τους δρόμους και τα χωράφια μας να μετατρέπεται σ' ένα μαραμένο κίτρινο χρώμα. Πέραν της αισθητικής ρύπανσης της φύσης, επηρεάζεται αρνητικά η υγεία των κατοίκων της περιοχής, το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Καλούμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο εργοδότησης έκτακτου προσωπικού, δίνοντας απασχόληση σε άνεργους με σκοπό την κοπή των χόρτων με μηχανικά και χειρωνακτικά μέσα, αντί να επιδοτούνται οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής ζιζανιοκτόνων. Με αυτό τον τρόπο, απασχολούνται νέοι άνεργοι, μένει το χρήμα στη χώρα μας και προστατεύεται το περιβάλλον.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε τι σημαίνει αειφόρος ανάπτυξη.

Ως πότε θα μένουν αδρανείς οι υπεύθυνοι στα τραγικά περιστατικά με θύματα τα ζώα; Επιτέλους να δημιουργηθεί η αστυνομία ζώων.

Δύο ακόμη τραγικά περιστατικά ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που έχουν θύματα τα ζώα.

Στη Λευκωσία μία γυναίκα σκότωσε με μαχαίρι τον σκύλο της συννυφάδας της, ενώ στη Λεμεσό μία άλλη γυναίκα κατήγγειλε ότι το μικρόσωμο σκυλάκι της διέφυγε για λίγο της προσοχής της και λίγη ώρα αργότερα ενώ το έψαχνε το βρήκε πυροβολημένο.

Παράλληλα καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων, με συχνό φαινόμενο την τοποθέτηση δηλητηριωδών δολωμάτων με στόχο τη θανάτωση των ζώων.

Τέτοια περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος για την αστυνομία των ζώων. Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με εισήγηση των Οικολόγων το 2012 και από τότε παρόλο που έχουν γίνει αρκετά διαβήματα προς υλοποίησή της, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την άρνηση των αρμοδίων.

Καλούμε για ακόμη μια φορά, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να εφαρμόσει το νόμο. Παράλληλα, απαιτούμε οι ποινές που επιβάλλονται για την κακοποίηση ζώων να γίνουν αυστηρότερες. Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη καταθέσει σχετική πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας.

Από τη στιγμή που κάποιοι συμπολίτες μας δεν αλλάζουν νοοτροπία και βασανίζουν τα ζώα με αποτέλεσμα το ένα περιστατικό να διαδέχεται το άλλο, η πολιτεία πρέπει επιτέλους να δράσει και να αντιδράσει.

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand