Τι πρέπει να ξέρετε για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας;

 1. Που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας;

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εγκατεστημένες στις οροφές κατοικιών και χώρων εργασίας, σε υψώματα κ.α. Συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης: δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια, σε περιοχές με πολλά γραφεία, καταστήματα κ.α.

Σε αραιοκατοικημένες περιοχές οι κεραίες εκπέμπουν με μεγαλύτερη ισχύ και έχουν ακτίνα κάλυψης ως 20 χιλιόμετρα.

Στις αστικές περιοχές χρησιμοποιούνται κεραίες με μικρότερη ισχύ.

Όσο πιο πυκνοκατοικημένη η περιοχή, τόσο περισσότερες είναι οι κεραίες.

Ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι συχνά καμουφλαρισμένες σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες, μέσα σε καμπαναριά κ.α. για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους γείτονες.

 

 1. Υπάρχει κάποιος χάρτης με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας;

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να ενημερώνονται για την τοποθέτηση κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί καθώς και οι μετρήσεις που τις αφορούν.  Στη σελίδα θα βρείτε χάρτη με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας.  Αν μένετε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των κεραιών που υπάρχουν γύρω σας! (http://www.emf.mcw.gov.cy/decemfmap/dec-emfmap.html)

Να έχετε υπόψη ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή παρουσιάζει μόνο τις κεραίες που είναι αδειοδοτημένες. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές κεραίες που δεν έχουν αδειοδοτηθεί αλλά λειτουργούν κανονικά.

 1. Είναι αλήθεια αυτό που λέγεται ότι είναι προτιμότερο για την υγεία μας να υπάρχουν παντού κεραίες;

 

Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζει ότι με την αύξηση του αριθμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το κινητό σας τηλέφωνο θα έχει καλύτερο σήμα και θα σας επιβαρύνει λιγότερο όταν μιλάτε σε αυτό. Βέβαια η ακτινοβολία κατά τη διάρκεια συνομιλίας είναι περιορισμένου χρόνου ενώ η ακτινοβολία από τις κεραίες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή σου σε εκθέτουν σε 24ωρη ακτινοβολία που χρονικά είναι περισσότερο επιβαρυντική.

Ωστόσο, με περισσότερες εγκατεστημένες κεραίες αυξάνονται οι πιθανότητες να βρίσκεστε κοντά σε μια, δύο ή περισσότερες κεραίες και να δέχεστε αθροιστικά μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας αφού οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ασύρματη ακτινοβολία 24 ώρες το 24ωρο.

Επιπλέον, κάθε φορά που εγκαθίσταται μία νέου τύπου κεραία δεν σταματάει η εκπομπή των παλαιότερου τύπου κεραιών, καθώς υπάρχουν πολλοί συνδρομητές με τηλέφωνα που δεν υποστηρίζουν τα νέα σήματα.

Για παράδειγμα, όταν θα εγκατασταθούν οι χιλιάδες νέες κεραίες τύπου 5G, δεν θα σταματήσει η ταυτόχρονη εκπομπή των κεραιών τύπου 4G, 3G ακόμα και 2G για να μπορούν να λειτουργούν ακόμα και τα παλαιότερης τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αυξάνει κάθε χρόνο τις συνολικές εκπομπές από τους σταθμούς βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

 1. Ποιο είναι το μηνιαίο ενοίκιο που πληρώνουν οι πάροχοι για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα σας;

 

Έχουν ακουστεί διάφορα ποσά, ανάλογα με την τοποθεσία, την κάλυψη, την ανάγκη του πάροχου για την εν λόγω κεραία κτλ. Είναι περισσότερα τα έσοδα αν κάποιος συνεργαστεί και με τις 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έχουμε μέχρι τώρα στην Κύπρο.

Ο ιδιώτης που εγκαθιστά μια κεραία στην ταράτσα του:

 • αμείβεται αδρά από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας,
 • δέχεται ελάχιστη ποσότητα από την ακτινοβολία της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας των κεραιών κατευθύνεται στις γύρω κατοικίες,
 • περιορίζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας την κεραία σε γειτονικό σημείο, εκθέτοντας εκείνον σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και πιθανώς επηρεάζοντας και την αξία του ακινήτου του.
 1. Τι απαιτείται για τη νόμιμη εγκατάσταση μιας κεραίας;

 

 • Υποβολή αίτησης και αδειοδότηση από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
 • Υποβολή αίτησης για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας από τις Πολεοδομικές Αρχές (σε κάποιες περιπτώσεις).
 • Υποβολή αίτησης για χορήγηση Οικοδομικής Άδειας από Οικοδομικές Αρχές (Δήμους, Έπαρχους).
 1. Επιτρέπεται να υπάρχουν κεραίες κινητής δίπλα σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία, νοσοκομεία κλπ;

 

Τα παιδιά, οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται πιο ευάλωτοι στις ακτινοβολίες.

Ιδιαίτερα οι παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού, υπερκινητικότητας, συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.

Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας πάνω σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων.

 1. Τι μπορούμε να κάνουμε αν διαπιστώσουμε παράνομη εγκατάσταση κεραίας;

 

Μετά την έγγραφη απάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, μελετάμε τα στοιχεία και εφόσον δεν έχει ακολουθήσει έστω σε μία από τις ανωτέρω υπηρεσίες την απαιτούμενη διαδικασία, ενημερώνουμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παράνομη εγκατάσταση και ζητούμε την κατεδάφιση της παράνομης οικοδομής.

Για να αντιληφθείτε εάν υπάρχει παρανομία καλό είναι να μελετήσετε την εντολή 3 του 2006 του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία αποτελεί το μοναδικό νομοθετικό κείμενο που καθορίζει τη χωροθετική πολιτική για τις κεραίες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15.03.2019 εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων (Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών) πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που καθιστά την εντολή 3 του 2006, νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιφέρει σημαντικές αλλαγές (ο περί Χωροθέτησης των Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας Νόμος του 2019) (μπορείτε να βρείτε την εντολή και την πρόταση νόμου στο https://cyprusgreens.org/index.php/environment/mobile-antennas).

Αν παρατηρήσουμε τυχόν παρανομίες ή αδιαφορία από τη Δημόσια Διοίκηση ή εσκεμμένες καθυστερήσεις από μέρους της, μπορούμε να απευθυνθούμε στην Επίτροπο Διοικήσεως που αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή.

Εφόσον δεν υπάρχει άδεια τοποθέτησης κεραίας, είναι πιθανό να φέρουμε αποτέλεσμα πιέζοντας την ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου είναι τοποθετημένη η κεραία.

Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε σε οργανώσεις όπως η «Ασπίδα» ή «EMF Cyprus», που καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια για την απόσυρση των παράνομων κεραιών (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Όσον αφορά τα επίπεδα ακτινοβολίας, οι κεραίες κατά κανόνα εκπέμπουν εντός των εθνικών ορίων και δύσκολα θα βρούμε κεραία που θα εκπέμπει σε πυκνότητα ακτινοβολίας πάνω από τα εθνικά όρια τα οποία είναι εντελώς ξεπερασμένα αφού βασίζονται στα όρια της ICNIR του 1998.

 1. Είναι αλήθεια ότι αν βρίσκομαι κάτω από την κεραία δεν δέχομαι ακτινοβολία;

 

Το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας των κεραιών κατευθύνεται πλευρικά κυρίως στις κατοικίες που βρίσκονται σε απόσταση <250 μέτρων από το σημείο εκπομπής, επιβαρύνοντας περισσότερο τα δωμάτια που «βλέπουν» προς την κεραία.

Ωστόσο και τα κτίρια στα οποία είναι εγκατεστημένες οι κεραίες δέχονται ένα (συνήθως μικρότερο) μέρος της ακτινοβολίας τους.

Ανάλογα με την κατεύθυνση των κεραιών μπορεί να επιβαρύνεται σημαντικά ο ακριβώς από κάτω όροφος.

Οι υπόλοιποι όροφοι του ίδιου κτιρίου επιβαρύνονται συνήθως επίσης μέσω ανακλάσεων της ακτινοβολίας στα απέναντι κτίρια. Πιο επιβαρημένα είναι τα σημεία που βλέπουν σε τζάμια. Εντός του αστικού ιστού τα επίπεδα ακτινοβολίας λόγω αντανάκλασης μπορούν να λάβουν εξαιρετικά υψηλές τιμές και υπάρχει η δυνατότητα να προέρχονται από 2 ή και περισσότερες κεραίες.

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο ή σε γειτονικά κτίρια προτείνουμε να πραγματοποιήσετε μια μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

 1. Πως θα μετρήσω τις ακτινοβολίες που δέχομαι από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής;

 

Μπορείτε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης εξαιτίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας (εμφανών και μη) αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας ένα μετρητή ακτινοβολίας.

Οι μετρητές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων μετρούν την πυκνότητα ισχύος σε μW/ m2 (μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο) που οφείλεται σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα μόντεμ ίντερνετ (Wi-Fi), κινητά τηλέφωνα, baby monitors (συσκευές επιτήρησης των μωρών), συσκευές Bluetooth, κονσόλες παιχνιδιών με ασύρματα τηλεχειριστήρια, φούρνους μικροκυμάτων, ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας κ.α.

Εναλλακτικά μπορείτε να διαπιστώσετε τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο σας με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανικού, ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Για το καλύτερο αποτύπωμα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων απαιτούνται ειδικές γνώσεις και κατάλληλα όργανα ώστε να αποτυπωθεί η συνολική ακτινοβολία του χώρου και ενδεχομένως από συχνότητες που εντάσσονται στο διαφορετικό φάσμα συχνοτήτων όπως αυτές της Wi Max και 5G.  Για την τελευταία και λόγω της αρχιτεκτονικής των κεραιών ΜΙΜΟ απαιτείται σύγχρονη τεχνογνωσία και όργανα υψηλών συχνοτήτων για την σωστή εκτίμηση και αποτύπωση της ακτινοβολίας

 1. Πιθανά ή αποδεδειγμένα καρκινογόνες οι ασύρματες ακτινοβολίες;

 

Από το 2011, οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα πιθανά καρκινογόνα. Το 2017 ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Δρ. Miller, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξειδικευμένος στην επιδημιολογία του καρκίνου, ζήτησε την κατάταξη της ασύρματης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή (κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.) στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens). Μέχρι σήμερα η ΠΟΥ έχει κατατάξει την ασύρματη ακτινοβολία στην κατηγορία 2Β για πιθανώς καρκινογόνα.

Αν και ο Δρ Miller, υποστηρίζει ότι "Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ασύρματη ακτινοβολία είναι καρκινογόνος έχουν αυξηθεί και δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν", η κατάταξη των ασύρματων ακτινοβολιών στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα, είναι κάτι που δύσκολα θα γίνει την εποχή που η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινητή τηλεφωνία και το Wi-Fi.

Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι.

Εκτός των στοιχείων που παρουσιάζει ο Dr. Miller, η εκτενής μελέτη της NTP της Αμερικής, και η μελέτη του Ramazzini Institute της Ιταλίας, προσθέτουν αδιάσειστα στοιχεία για την εμφάνιση καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα που έχουν εκτεθεί σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία και μάλιστα σε συχνότητες της 2G και 3G. Oι 35 μελέτες που επικαλείται ο Dr. Martin Pall στο βιβλίο του 5G Great Risk for EU, US and International health δίνουν μια πλήρη και σαφή εικόνα των καρκινικών συμπτωμάτων που είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη η εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης, που είναι πλέον και νομοθετημένη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου δηλαδή υπάρχει ακόμα ασάφεια ή αμφιβολία για την επικινδυνότητα ενός υλικού, συστήνεται αυτό να μην χρησιμοποιείται μέχρι την πλήρη διερεύνηση του θέματος. Το ίδιο ισχύει και για την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση του θέματος των επιπτώσεων στην υγεία (για τις οποίες κάποιοι αμφιβάλλουν), πρέπει να λαμβάνονται μέτρα αποφυγής και προφύλαξης.  Εκτός από την αρχή της προφύλαξης η εγκατάσταση του δικτύου 5G έρχεται σε πλήρη αντίθεση των αρχών των: The European convention of Human rights

The UN Conventions of the rights of a Child

The EU directive on the conservation of Natural Habitats

The EU directive on the conservation of Wild Birds

The UN world summit on sustainable development

The declaration of the UN on human environment

The Nuremberg Convention

Αλλά και πολλών άλλων διεθνών συμβάσεων που σήμερα βρίσκονται εν ισχύ.

 1. Τι δείχνουν έρευνες κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας

 

Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού:

 • Στο Ισραήλ: 300% αύξηση των καρκίνων (900% για τις γυναίκες) σε απόσταση 350 μ. (Wolf).
 • Στη Γερμανία: περισσότεροι καρκίνοι και γρηγορότερη εμφάνιση τους (8 χρόνια νωρίτερα) για αυτούς που διέμεναν σε απόσταση 400 μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας για 10 χρόνια.
 • Στην Ισπανία: αϋπνία, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, ευερεθιστότητα, δερματικά καρδιοαγγειακά και κινητικά προβλήματα σε απόσταση 300 μ. (Santini).
 • Στην Ολλανδία: αύξηση πονοκεφάλων, πόνου και ναυτίας.
 • Στην Ισπανία: σημαντικότερες επιδράσεις η κατάθλιψη, η κούραση, η αϋπνία, η δυσκολία συγκέντρωσης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα (Oberfeld).
 • Στη Βραζιλία: το 80% των θανάτων από καρκίνο στο Belo Horizonte καταγράφηκε σε απόσταση 500 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Dode).

Όλες οι πιο πάνω σοβαρές ενδείξεις, δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες από τις αρχές.

 

ΤΩΡΑ ΕΜΑΘΕΣ. ΣΚΕΨΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! 

Ευχαριστούμε τον καθηγητή Δρ. Θεόδωρο Μέτση για τη συμβολή του στη συγγραφή του κειμένου.

Πηγή: https://www.home-biology.gr/

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand