Δηλώσεις Έφης Ξάνθου, Αντιπροέδρου Ακάμας: Περιβαλλοντική αρχή προχωρεί παρά τις έρευνες Υπουργού και Γενικού Ελεγκτή

Σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου σε προστατευμένη περιοχή του Ακάμα. Το συγκεκριμένο Τουρκοκυπριακό τεμάχιο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες αυθαίρετα ως κατασκηνωτικός χώρος, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

Εκκρεμεί η εφαρμογή διατάγματος έξωσης από το τεμάχιο και επαναφοράς του στην πρότερη του μορφή (ευθύνη της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου). Εκκρεμεί επίσης έρευνα σε σχέση με την παράνομη κλοπή νερού από την Υδατοπρομήθεια Πάφου για τις ανάγκες παράνομης διαχείρισης του χώρου.

Η ανομία που επικρατεί σε αυτό τον τόπο δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει πια. Ο καθένας τελικά νιώθει ότι μπορεί να κάνει ότι γουστάρει και ξέρει ότι εκ των υστέρων θα νομιμοποιήσει την παρανομία του χωρίς κόστος ή επιπτώσεις. Πως είναι δυνατό να επιδιώκεται η επιβράβευση της αυθαιρεσίας με επίσημες κυβερνητικές διαδικασίες; Πως είναι δυνατό μια περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Νατούρα2000 και που ήδη είναι ενταγμένη σε ζώνη Προστασίας της Φύσης (ΠΦ) και τυγχάνει υψηλής προστασίας, να παραχωρείται με συνοπτικές διαδικασίες έναντι ενοικίου €300 το μήνα σε συγκεκριμένο άτομο, στενό συγγενή πρώην Διευθυντή σχετικού κυβερνητικού τμήματος;

Θέλω να ξεκαθαρίσω πως το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν είναι εναντίον της δημιουργίας κατασκηνωτικών χώρων, εντός ή εκτός περιοχών Νατούρα 2000. Αλλά στην προκείμενη περίπτωση επιδιώκεται η νομιμοποίηση παραβιάσεων δεκαετιών με πολύ ύποπτες και συνοπτικές διαδικασίες. Διευκρινίζουμε όμως επιπλέον πως χωρίς εγκεκριμένο Διαχειριστικό Σχέδιο για τον Ακάμα, οι διαδικασίες αυτές είναι αυθαίρετες ευθύς εξαρχής και καλούμε το Τμήμα Περιβάλλοντος να παγοποιήσει τη διαδικασία μέχρι να εγκριθεί το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι ξεχωριστές έρευνες που έχουν ξεκινήσει ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Γενικός Ελεγκτής, τις οποίες και χαιρετίζουμε.

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand