Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε με το πιο έντονο τρόπο τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Είναι μια ακραία ενέργεια που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και υποσκάπτει κάθε προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών, τέσσερις μόλις μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση επηρεασμού της «εκλογικής διαδικασίας» στα κατεχόμενα και κυρίως η πρόθεση του Ερντογάν να πλήξει την υποψηφιότητα Ακιντζί.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλα τα δέοντα μέτρα για αποτροπή των μονομερών και παράνομων ενεργειών Άγκυρας και ψευδοκράτους και απευθύνουμε έκκληση προς τον κυπριακό λαό να παραμείνει ενωμένος μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

Η αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελεί μια θετική εξέλιξη, πλην όμως είναι ατελής. Εκείνο που πραγματικά θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή είναι η πλήρης αποκατάσταση της κυριαρχίας του θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τερματισμός των τουρκικών σχεδιασμών για τον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις και αναμένουμε την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσα διαμείφθηκαν στο παρασκήνιο, αλλά και για τις επί θύραις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αυτές τις στιγμές απαιτείται σύμπνοια, σύνεση και συλλογικότητα για αυτό είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Δήλωση αναπληρώτριας Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων κ. Έφης Ξάνθου

Εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα και το συνολικό αποτέλεσμα της Συνόδου δεν εκφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τη στιγμή που μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση από μια τρίτη χώρα.

Παρά τα θετικά στοιχεία των συμπερασμάτων, η τρίμηνη περίοδος χάριτος προς την Τουρκία στέλνει λανθασμένα μηνύματα.

Σημειώνουμε ότι την ώρα που η Ευρώπη αποφάσιζε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, τόσο το Μπαρμπαρός, όσο και το Γιαβούζ, εξακολουθούσαν να βρίσκονται παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποσχέθηκε πολλά και παρέδωσε λίγα.

Η περίοδος που ακολουθεί είναι πολύ κρίσιμη και αναμένουμε από την κυβέρνηση να χειρίζεται τέτοια θέματα με περισσότερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη σύνεση.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την πρόθεση σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και αναμένουμε αποσαφήνιση του πλαισίου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Αναμένουμε στο μεταξύ τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών, και την συζήτηση που θα επέλθει στην επόμενη Σύνοδο  Κορυφής του Δεκεμβρίου.

 

Με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, για παραμονή του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως και τις 27 Αυγούστου, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να συντηρεί την ένταση εντός της ανατολικής Μεσογείου. Το τουρκικό σεισμογραφικό, πέραν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παραβιάζει και την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία – με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της - τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί. Από τα Στροβίλια, τη Δένεια, την περίκλειστη Αμμόχωστο, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να προκαλεί και να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς καμία κύρωση.

Γι’ ακόμη μια φορά ζητούμε αυτή η στάση της Ευρώπης να αλλάξει σύντομα και να έχουμε πραγματικά μέτρα πέραν των δηλώσεων. Η πειρατική Τουρκία πρέπει να πάρει σθεναρή απάντηση από την Ευρώπη.

Η Άγκυρα πρέπει να επιλέξει άμεσα ανάμεσα στον καθορισμό των μεταξύ των θαλάσσιων συνόρων με την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διαλόγου ή η δεύτερη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο και θα αποφανθεί.

Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις στήριξης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Μακρόν με δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα έναντι της παραβίασης της κυριαρχίας τους από την Τουρκία.

Η Γαλλία είναι η πιο δυνατή στρατηγικά χώρα μέλος της ΕΕ. Σωστά ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για την φιλοξενία των γαλλικών πολεμικών σκαφών στα λιμάνια της Κύπρου για να αναδείξει τη δυνατότητα της χώρας να έχει φυσική παρουσία στη Μεσόγειο. Συνεπώς η Γαλλία μπορεί και πρέπει τα λόγια να τα μετατρέψει σε πράξεις.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ευελπιστούμε οι λέξεις των φίλων μας  να μετουσιωθούν σε πράξεις και να επιβληθούν επιτέλους σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Οι λεκτικές στηρίξεις και τα λόγια συμπαράστασης, δεν είναι αρκετά για να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και τον συνεχή επεκτατισμό της.

Σελίδα 1 από 101

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand