Η πρόσφατη – και χωρίς θετικά αποτελέσματα – κινητικότητα στο Κυπριακό, οι μεθοδεύσεις της Άγκυρας και των εδώ εγκάθετων της για την Αμμόχωστο, οι προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση του ΟΗΕ με τις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων της, είναι τουλάχιστον μερικά από τα θέματα για τα οποία οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου πρέπει να κληθούν το συντομότερο δυνατό σε ένα Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης με επιστολή του ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2018 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ζητά όπως το συντομότερο «Εθνικό Συμβούλιο» για το θέμα της Αμμοχώστου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση για τα σχέδια της Τουρκίας.

Επίσης ο κ. Περδίκης σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και ενεργοποίηση όλων για ανατροπή των σχεδίων της Τουρκίας.

Επισημαίνοντας ότι οφείλει να ενημερώσει επίσης για τη μελέτη των εμπειρογνωμόνων της Κυβέρνησης για το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση και ενίσχυση της απόφασης 550 και καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, ο κ. Περδίκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κληθεί και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στον Εθνικό Συμβούλιο είναι τόσο σημαντικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα αυτό, εγκαταλείποντας την τακτική «πράττω και ενημερώνω εκ των υστέρων» ή "όταν θα γίνει η προσφυγή θα το μάθετε". 

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουτζαρίκ, λαμβάνοντας υπόψιν το ψήφισμα 550, σημειώνοντας ότι οι οποίες απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βρασιών, πλην των κατοίκων τους, δεν είναι αποδεκτές.

Η δήλωση αυτή κρίνεται ως ικανοποιητική. Ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση περί απειλών εγκατάστασης στην περίκλειστη πόλη. Μάλιστα επέμεινε στην ίδια απάντηση και όταν του επισημάνθηκε η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα στις 26 Ιουνίου και η απάντηση Γκουτέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς φαίνεται τα Ηνωμένα Έθνη να επιλέγουν την στάση της στρουθοκαμήλου.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης δεν έγινε οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά σε προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ. από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη, πέρα από τη γενική αναφορά ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα, με βάση και τα όσα καταγράφονται στη μελέτη του υπουργείου Εξωτερικών. Η πρόθεση του Προέδρου του Δημοκρατίας ότι θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι ένα θετικό βήμα, αλλά όχι ικανοποιητικό.

Χρειάζεται να ασκηθεί τέτοια διπλωματική πολιτική που θα αναγκάσει τα Ηνωμένα Έθνη να στραφούν προς την ορθή κατεύθυνση, προκειμένου να μην αρκούνται σε μια δήλωση γενική και αόριστη.

Καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  να απαντήσει επίσημα  στα Ηνωμένα Έθνη και τον κύριο Ντουτζαρίκ, υποδεικνύοντας ότι υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τις απειλές αλλά ως επίσης και όσα σχεδιάζονται στην Αμμόχωστο. Επιπλέον ζητάμε εκ νέου, με τον πιο έντονο τρόπο να  συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμμοχώστου για να συζητήσει την προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Η προσφυγή αυτή αποτελεί μια σημαντική πολιτικά διπλωματική πράξη που θα αναγκάσει ενδεχομένως τον ΟΗΕ σε πιο ορθολογική στάση απέναντι στο θέμα της Αμμοχώστου.

Ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι η ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό οδηγεί σε καταστροφές και προβλήματα. Επίσης πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν όλοι ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την αλλαγή και των σχεδίων αφού έχουν αλλάξει λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν αλλάξει οι παράμετροι και οι ποσότητες. Πολλές φορές  στην ουσία δεν είναι ανάπτυξη αλλά μια πρόσκαιρη ικανοποίηση συμφερόντων.

Τα καιρικά φαινόμενα που έδωσαν βροχές σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου, αποκάλυψαν και φέτος το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε κάθε έντονη βροχόπτωση στην Κύπρο. Το αποκορύφωμα των πλημμυρών ήταν για ακόμα μια φορά στη Λάρνακα, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Επίσης αυτή η κατάσταση είναι και αποτέλεσμα ελλιπούς προετοιμασίας από τους Δήμους, τους οποίους καλούμε να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και τη διάνοιξη των φρεατίων, ώστε να μην επαναληφθούν οι ίδιες καταστροφές.  Δεν γίνεται να συναντούσε αρχές του φθινοπώρου σχάρες γεμάτες σκουπίδια και δενδρύλλια που ξεφυτρώνουν από τα φρεάτια των οχετών. 

Ενόψει του προγραμματισμένου χειμερινού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) που προγραμματίζεται στη Φιλανδία,  ο Α’ Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Νίκος Παυλίδης συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη (εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη) στην συνάντηση των Αρχηγών Πράσινων Κομμάτων στις Βρυξέλλες.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Νίκος Παυλίδης, στο πλαίσιο του συνεδρίου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους Πράσινους σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου, την επικρατούσα κατάσταση και τις απειλές που εκτοξεύονται περί εποικισμού της πόλης, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό. 

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταγράφοντας τα όσα κατατέθηκαν υποσχέθηκαν ότι θα περιλάβουν το θέμα της Αμμοχώστου  στην ατζέντα της αποστολής που προγραμματίζεται εντός των επόμενων δύο βδομάδων στην Κωνσταντινούπολη 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε μια μονοήμερη συνάντηση Αρχηγών των Πράσινων Κομμάτων στις Βρυξέλλες πετύχαμε ένα ακόμη βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Τέτοιες πολιτικές πρωτοβουλίες είναι που πρέπει να πετύχει και η Κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την προσφυγή που πρέπει άμεσα να γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη των σχεδίων της Τουρκίας που παραβιάζουν τις αποφάσεις του συμβουλίου του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το δικαίωμα ιδιοκτησίας και χρήσης της περιουσίας.

Η σημερινή συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ.  Τσαβούσογλου στην Καθημερινή, στο σημείο που αφορά την Αμμόχωστο, αποτελεί απευθείας πρόκληση για την Κυπριακή κυβέρνηση. 

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι τα σχέδια τους για εποικισμό της Αμμοχώστου δεν αντίκεινται στη απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι θα καλέσει -λέει-τους Ελληνοκύπριος κατοίκους να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση.  

Επιβάλλεται λοιπόν, τώρα που άνοιξε τα χαρτιά του ο κ. Τσαβούσογλου, η κυβέρνηση να προσφύγει στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για καταδίκη των σχεδίων της Τουρκίας που παραβιάζουν τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το δικαίωμα ιδιοκτησίας και χρήσης της περιουσίας. 

Αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους από μια βεβιασμένη και χωρίς προετοιμασία προσφυγή.   Άποψη μας είναι ότι μια καλά προετοιμασμένη προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας δεν πρόκειται να αποτύχει. 

Καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα εθνικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμμοχώστου για να συζητήσει την προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Σελίδα 1 από 98

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand