Είναι προφανές ότι η Τουρκία εν μέσω «κορωνοκρίσης» επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ναρκοθετήσει κάθε προοπτική ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι προετοιμάζεται για γεώτρηση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο αξιοποιώντας κάθε δυνατή βοήθεια, συνεργεία και συνεργασία.

Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ είναι σε θέση να παράσχει πολιτική βοήθεια όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Τζισόφ αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε επαναφέροντας ως πρόταση της Μόσχας διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Η πρόταση προνοεί την διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με αλλιώτικη μορφή από αυτή της Ελβετίας όπου ήταν αποτυχημένη. Η κύρια ιδέα είναι να έρθουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με συμμετοχή της Ελλάδας, Τουρκίας και με τις δύο κυπριακές κοινότητες στο τραπέζι των συζητήσεων για να ασχοληθούν με το ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού. 

Εμείς προσθέτουμε ως αναγκαία την προσθήκη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των γειτονικών χωρών που επηρεάζονται άμεσα από τη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Το θέμα ετέθη και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου χωρίς να υπάρχει φαίνεται διάθεση για αξιοποίηση αυτής της θέσης.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αναμφίβολα στηρίζουμε την εν λόγω πρόταση και ευελπιστούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ανταποκριθεί θετικά, όσον αφορά το μείζον θέμα του Κυπριακού το οποίο ταλανίζει την κοινωνία μας και όχι μόνο.

Εχθές είχαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για προσφυγή της Κύπρου, με αφορμή τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφάλεια και ανέγνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρός του, Jerry Matjilaς   «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα».

Η δήλωση του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη πως η επιβεβαίωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας όλων των σχετικών ψηφισμάτων του και η έκκληση για την εφαρμογή τους είναι ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα που θα θέσει τέρμα στις παράνομες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αποτρέψει περαιτέρω παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον».

Παράλληλα δηλώνουμε τη δυσαρέσκεια μας για τις διφορούμενες δηλώσεις του βρετανού αντιπροσώπου. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράλληλα όμως καλούμε όπως οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα να μη μείνουν μόνο στα λόγια αλλά να υλοποιηθούν και να γίνουν πράξεις.

Μια κατεύθυνση προς την οποία επιβάλλεται να κινηθεί η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης αποφασιστικά και αποτελεσματικά. 

--

Καταδικάζουμε την  συνέχιση  της πορείας του Γιαβούζ εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), δημιουργώντας μια «αναβαθμισμένη» πρόκληση, της οποίας πρέπει να υπάρξει και ανάλογη αντίδραση.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του ανέφερε  «πώς ήταν αναμενόμενη αυτή η κίνηση. Ήταν η αναβάθμιση των προκλήσεων και το ξέραμε όλοι ότι η επόμενη κίνηση θα ήταν μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ σε αδειοδοτημένο τεμάχιο  που κανένας πλέον δεν μπορεί να πει ότι είναι αμφισβητούμενο -γιατί υπήρχαν απόψεις και φωνές στον διεθνή παράγοντα, που έλεγαν ότι εκεί που τρυπούσαν ήταν γκρίζες περιοχές - ώστε να υποσκάψει την ενέργεια της κυπριακής Κυβέρνησης να εμπλέξει την TOTAL σε όλα τα τεμάχια».

Ο κ. Περδίκης τόνισε πως πλέον η Τουρκία έρχεται ξεκάθαρα και λέει πως «Μπαίνω στην κυπριακή ΑΟΖ, μπαίνω σε αδειοδοτημένα τεμάχια, έρχομαι σε σύγκρουση με τις εταιρείες και τις χώρες που εκπροσωπούν». Δυστυχώς, «αναβαθμίζεται η πρόκληση και πρέπει να είναι ανάλογη και η αντίδραση».

Την ίδια ώρα κρίνεται αναγκαία η άμεση απάντηση τη Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό. Συμφωνία η οποία επιδιώκεται υπό τον φόβο της διαχείρισης των μεταναστών, που έντεχνα και σχεδιασμένα κλιμακώνει τη ροή τους προς την Ευρώπη η Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, διερωτόμαστε : «επειδή οι Ευρωπαίοι ακόμη ταλανίζονται από ρατσιστικά σύνδρομα, πρέπει να την πληρώσει η Κύπρος και η Ελλάδα;»

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας, για την πειρατική συμπεριφορά της στην Αν. Μεσόγειο δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να τιθασεύουν τον νεοσουλτάνο Ερντογάν. Αντίθετα, κλιμακώνει τις προκλήσεις του.

Η πρόσφατη – και χωρίς θετικά αποτελέσματα – κινητικότητα στο Κυπριακό, οι μεθοδεύσεις της Άγκυρας και των εδώ εγκάθετων της για την Αμμόχωστο, οι προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση του ΟΗΕ με τις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων της, είναι τουλάχιστον μερικά από τα θέματα για τα οποία οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου πρέπει να κληθούν το συντομότερο δυνατό σε ένα Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης με επιστολή του ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2018 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ζητά όπως το συντομότερο «Εθνικό Συμβούλιο» για το θέμα της Αμμοχώστου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση για τα σχέδια της Τουρκίας.

Επίσης ο κ. Περδίκης σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και ενεργοποίηση όλων για ανατροπή των σχεδίων της Τουρκίας.

Επισημαίνοντας ότι οφείλει να ενημερώσει επίσης για τη μελέτη των εμπειρογνωμόνων της Κυβέρνησης για το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση και ενίσχυση της απόφασης 550 και καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, ο κ. Περδίκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κληθεί και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στον Εθνικό Συμβούλιο είναι τόσο σημαντικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα αυτό, εγκαταλείποντας την τακτική «πράττω και ενημερώνω εκ των υστέρων» ή "όταν θα γίνει η προσφυγή θα το μάθετε". 

Σελίδα 1 από 98

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand