Αντικρουόμενη η γραμμή του Προέδρου Αναστασιάδη που εκφράστηκε στην Νέα Υόρκη για το Κυπριακό

Με την αποδοχή του πλαισίου Γκουντέρες και των σημείων του να αναφέρονται ως βάση επανέναρξης των συνομιλιών, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι σε αυτό εμπεριέχονται επικίνδυνα για τους Ελληνοκύπριους σημεία, δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο πείθουμε τον διεθνή παράγοντα για την επιθυμία μας σε μια λύση συμβατή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υιοθετούμε τέτοιες γραμμές και προειδοποιούμε εκ νέου την κυπριακή Κυβέρνηση ότι βαδίζει σε επικίνδυνο δρόμο. Το θεμιτό για μας είναι μια προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει διαχωρισμούς με βάση την εθνική καταγωγή, καταπάτηση ή κούρεμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, προνόμια της μιας ομάδας πολιτών σε βάρος της άλλης, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις από ξένες χώρες κλπ. Αρκεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητη οντότητα που να λειτουργεί ως φυσιολογικό κράτος, με διασφαλισμένη την ειρήνη και τη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων, μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Ως Οικολόγοι αναμέναμε από τον Πρόεδρο να μιλήσει στη Νέα Υόρκη για τις απειλές, προκλήσεις και κατηγορίες που έχουμε δεχθεί ως Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο από πλευράς Τουρκίας όσο και από πλευράς του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ακιντζί. Διερωτόμαστε αν είναι με αυτή την ήπια προσέγγιση που θα επιδιωχθεί εκ νέου εκκίνηση απευθείας συνομιλίων για τη λύση του Κυπριακού. Είχαμε εκφράσει δημόσια και προ πολλού την άποψη ότι δεν επιθυμούμε η επανέναρξη των συνομιλιών να έχει αφετηρία το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μονταν είτε έχοντας αποδεχθεί τα έξι σημεία Γκουτέρες ως συμφωνημένο πλαίσιο όπως απαιτεί ο κ. Ακιντζί. Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι σύμβουλοι του εμμένουν σε πρακτικές που είναι αντικρουόμενες και που εύλογα προκαλούν ερωτήματα τόσο για την επιλογή τους όσο και για την έκταση που μπορεί να πάρουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία, παραβιάζοντας την βασική αρχή πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Υπενθυμίζουμε πως έγιναν διαχρονικά πάρα πολλές παραχωρήσεις από πλευράς μας σε διαδικασίες που τελικά οδηγήθηκαν σε ναυάγιο αλλά φαίνεται πως παραμένουν ως σημείο έναρξης κάθε νέας πρωτοβουλίας για επίλυση του κυπριακού.».

Αν η Κυπριακή Δημοκρατία καταστεί ανεξάρτητη οντότητα, λειτουργεί ως φυσιολογικό κράτος, διασφαλίσει την ειρήνη και τη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων, μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κυπριακό πρόβλημα τελειώνει. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί να μια τέτοια λύση να είναι εφικτή μέσα από την αποδοχή του πλαισίου Γκουντέρες, μέσα σε κλίμα απειλών και προκλήσεων που δημιουργεί και συντηρεί η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι προσεγγίσεις της Κυπριακής ηγεσίας επί του Κυπριακού.

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand