Η κυβέρνηση αφού δεν ακούει εμάς, ας ακούσει τουλάχιστον τους νεοφιλελεύθερους εμπνευστές της λιτότητας, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείo

Το ΔΝΤ - ο εμπνευστής των προγραμμάτων λιτότητας, της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας- αναφέρεται σε επιτυχή πορεία μετά το τέλος του προγράμματος της Κύπρου. Ασφαλώς, οι μικρές -θετικές βεβαίως- μεταβολές των δεικτών μπορεί να δείχνουν τέτοια στοιχεία, αυτό όμως που δεν εξετάζεται στις περιβόητες εκθέσεις του ΔΝΤ είναι το κοινωνικό αποτύπωμα της όποιας βελτίωσης. Για να το πούμε διαφορετικά, το ζήτημα δεν είναι μόνο να παράγεται πλούτος, αλλά είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί ποιοι ωφελούνται από την λεγόμενη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εν όψει εκλογών, ιεραρχεί ως σημαντικότερα τα μισθολογικά δώρα σε υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους. Εκεί μάλιστα, στο σκέλος της δημοσιονομικής σταθερότητας και κατ' επέκταση του δημοσίου χρέους, ακόμα και το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ως πιθανού παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε πως ο μόνος βιώσιμος και δίκαιος τρόπος για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους (που διογκώθηκε για να στηριχθούν οι τράπεζες, στοιχείο που δεν πρέπει κανείς να ξεχνά) είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Τέλος, όσον αφορά το δεύτερο παράγοντα πιθανής αποσταθεροποίησης που εντοπίζεται, το υψηλό ιδιωτικό χρέος και τα ΜΕΔ, επιμένουμε πως επιλογές όπως το μαζικό ξεπούλημα τους σε funds, εκτός από αντικοινωνικές είναι και αναποτελεσματικές. Μόνος ρεαλιστικός και βιώσιμος τρόπος μείωσης των ΜΕΔ είναι η δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης συγκεκριμένων δανείων.

Όσο αφορά το δείκτη κινδύνου φτώχειας και κοινωνικής απομόνωσης, το γεγονός ότι έχει σημειωθεί μια μικρή μείωση δεν μπορεί να καθησυχάζει τους αρμοδίους. Σημειώνεται ότι ο δείκτης φτώχειας είναι σήμερα στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν τέσσερα χρόνια πριν, συγκεκριμένα το 2013, στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand