Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη (25/11) τροποποίηση του νόμου «περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα», όπου προτείνεται η αφαίρεση της πρόσβασης των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων στις βάσεις δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» αλλά και στη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας». Η αφαίρεση της πρόσβασης αφορά τους εγγυητές, τους παρόχους εξασφάλισης και τα συνδεδεμένα με τους δανειολήπτες πρόσωπα.
Με την εν λόγω τροποποίηση του νόμου, θα επιτευχθεί η διασφάλιση της μη κατάχρησης της νομοθεσίας εις βάρος των εγγυητών, των παρόχων εξασφάλισης και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες ατόμων, για ενθάρρυνση της παροχής βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης.
Σε δηλώσεις του ο εκ των υπογραφόντων της τροποποίησης, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε πως «η εν λόγω νομοθεσία μπορεί να φέρει τους δανειολήπτες, τους εγγυητές, τους πάροχους εξασφάλισης και τα συνδεδεμένα με τους δανειολήπτες πρόσωπα σε πολύ δύσκολη θέση. Μεταξύ άλλων, η νομοθεσία προβλέπει το δικαίωμα στις εταιρείες διαχείρισης δανείων να μπορούν να κάνουν έλεγχο στα περιουσιακά τους στοιχεία. Τυχόν κατάχρηση του εργαλείου αυτού θα σημαίνει και την επιδείνωση της ήδη δυσχερούς θέσης των ατόμων αυτών. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι μπορεί να συμβεί, εάν μια εταιρεία διαχείρισης γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία του εγγυητή και στη βάση αυτών ξεκινήσει να απειλεί με την τοποθέτηση Μέμο ή ενδιάμεσου διατάγματος επί της περιουσίας εγγυητών, αν ο δανειολήπτης δεν συμφωνεί με τη λύση που ίσως απειλητικά του προτείνουν (και μιλάμε για δάνεια που πιθανόν να τοκίζονται με 9-12% εδώ και χρόνια μετά από διαιτητικές ή δικαστικές αποφάσεις).
Μπορεί κανείς να αντιληφθεί επίσης τη διαταραχή των σχέσεων δανειολήπτη με εγγυητή, έχοντας υπόψιν ότι ως συνήθως μιλάμε για συγγενείς, φίλους και συναδέλφους. Αυτό είναι απλά ένα μικρό παράδειγμα των πιθανών προβλημάτων και δεν είναι το μόνο. Από τη μια, μας έχει τονιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις όποιες τροπολογίες καταθέτουμε, μιας και η νομοθεσία αυτή είναι μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από την άλλη όμως φαίνεται να ξεχνούν το γεγονός πως χιλιάδες άτομα είναι εγκλωβισμένα ως εγγυητές εδώ και πολλά χρόνια και αυτό ίσως σημαίνει την πρόκληση διαταραχής οικογενειακών και φιλικών σχέσεων μεταξύ δανειοληπτών και εγγυητών. Το μόνο που έχει αυτό να επιτύχει είναι να βλάψει έτσι το δημόσιο συμφέρον.
Δυστυχώς η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα που υποστηρίζουν τις ανησυχίες μας. Έχοντας προσωπικά βιώσει διαχρονικά ένα μεγάλο ιστορικό καταχρήσεων στον τραπεζικό τομέα, έχω αποφασίσει την κατάθεση της τροπολογίας αυτής γιατί θεωρώ πως αποτελεί τη χρυσή τομή στο να μην ‘κρεμμαστούν’ για ακόμη μια φορά οι δανειολήπτες και οι εγγυητές τους, χωρίς να χρειαστεί να στερηθούμε κάτι σε σχέση με το σχέδιο ανάκαμψης, ευελπιστώντας και στην στήριξη των υπολοίπων κομμάτων».