Η επερχόμενη αποχώρηση Άιντε δε μπορεί να θεωρηθεί ως ένα θετικό σημείο, νοούμενου ότι μας αφήνει ως κληρονομιά μια έκθεση γεμάτη με δεσμεύσεις.
Κατά την άποψη μας η αποχώρηση του κυρίου Άιντε θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού λόγω της μεροληψίας του υπέρ των τουρκικών θέσεων και όχι επειδή έχει πολιτικές βλέψεις στη χώρα του. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κ. Άιντε, λόγω του ρόλου του στην προετοιμασία της έκθεσης προς τα Ηνωμένα Έθνη, εξακολουθεί να είναι σε θέση να προκαλέσει ζημιά στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από τις διαστρεβλωτικές του απόψεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δε μπορεί λόγω δήθεν αβρότητας προς τον απερχόμενο Ειδικό Σύμβουλο, να μη θέτει ευθέως το θέμα της αναξιοπιστίας του. Σε αυτή την κρίσιμη φάση, που εν πολλοίς μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κ. Γκουτέρες οφείλει να συμμετάσχει ενεργά στον απολογισμό των συνομιλιών της προηγούμενης περιόδου.
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν με το ειδικό τους βάρος να πιέσουν το κατοχικό καθεστώς να τοποθετηθεί ανοιχτά για το θέμα των Μαρωνιτών και των Βαρωσίων. Οποιαδήποτε επιστροφή υπό τον έλεγχο του παράνομου καθεστώτος, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ακόμα μια προσπάθεια των Τούρκων να διευρύνουν την κατοχή.