Την 1η Μαΐου 2021 συμπληρώνονται δεκαεπτά χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κυπριακός λαός επιζήτησε την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία ευκαιρία για ενίσχυση της ασφάλεια μας απέναντι στην κατοχική Τουρκία, αλλά και ως μία προοπτική για τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη με την οποία έχουμε κοινές πολιτιστικές αξίες.

Δυστυχώς πρέπει να παλεύουμε καθημερινά για να ξεπερνούμε τις αρνητικές επιβουλές πολλών Ευρωπαίων «εταίρων» που επιμένουν να υποστηρίζουν την κατοχική Τουρκία στο βωμό των όποιων δικών τους συμφερόντων, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο.

Έχουμε όμως από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχυρή στήριξη η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά. Ο ρόλος της ΕΕ ως θεσμός στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι θετικός. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η μανιώδης αντίδραση της Τουρκίας ενάντια στη συμμετοχή της ΕΕ στην τελευταία άτυπη πενταμερή στη Γενεύη.

Από την άλλη όμως βλέπουμε  χώρες της EE να ενισχύουν την Τουρκία στρατιωτικά και ιδιαίτερα με σύγχρονο εξοπλισμό τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο (περίπτωση γερμανικών αρμάτων Leopard)

Εμείς τασσόμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων πολιτών και των Κινημάτων εκείνων που αντιπαλεύουν τις πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού της καταστροφής, πολιτικές που εφαρμόζονται από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης και τα ακροδεξιά παρακλάδια τους, αλλά δυστυχώς και από μία μερίδα της πάλαι ποτέ ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η ανάπτυξη των Πράσινων πολιτικών κινημάτων στην ΕΕ είναι η μοναδική ελπίδα για την Ενωμένη Ευρώπη και την Κύπρο μας.