Οι θέσεις μας…

Το Φεβρουάριο του 1996 μια μικρή ομάδα από πολίτες οι οποίοι ήταν ενεργοποιημένοι σε περιβαλλοντικές, φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις, αποφάσισαν να ιδρύσουν πολιτική κίνηση για να διεκδικήσουν την εκπροσώπηση τους στο Κυπριακό Κοινοβούλιο. Στις βουλευτικές εκλογές του Μάη 1996, δεκαεπτά μέλη της ομάδας αυτής αντιπροσώπευσαν τον εκλογικό συνδυασμό «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΕΣ» και πήραν 3710 ψήφους ή 1% του συνόλου των ψήφων. Το ποσοστό αυτό δεν τους αποθάρρυνε. Αντίθετα συνέχισαν την προσπάθεια τους και συμμετείχαν τον ίδιο χρόνο στις δημοτικές εκλογές εκλέγοντας την πρώτη οικολόγο δημοτική σύμβουλο, τηv Δώρα Κωνσταντινίδου στο Δήμο Λευκωσίας.

Μέχρι το 2001, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, έδωσε σκληρούς αγώνες για το περιβάλλον με πιο σημαντική την αντίδραση στη χρησιμοποίηση της χερσονήσου του Ακάμα ως πεδίου ασκήσεων των Βρετανικών στρατευμάτων, που στέφθηκε τελικά με επιτυχία (14 Ιανουαρίου, 2000).

Μέσα σ’ αυτή την πρώτη εκτός Βουλής περίοδο της ιστορίας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, έγινε με επιτυχία η εγγραφή στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πρασίνων Κομμάτων και λειτούργησε με επιτυχία γραφείο προώθησης περιβαλλοντικών καταγγελιών και επίλυσης προβλημάτων.

Η συνεπής και σταθερή προσφορά του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έφερε τη μεγάλη επιτυχία των βουλευτικών εκλογών του 2001 όταν με 8128 ψήφους ξεπέρασαν το καθορισμένο όριο εισδοχής στο Κυπριακό Κοινοβούλιο και έγραψαν ιστορία με την εκλογή του πρώτου οικολόγου βουλευτή, του Γιώργου Περδίκη.

Παράλληλα, τον ίδιο χρόνο οι Οικολόγοι κατάφεραν να εκλέξουν περισσότερους δημοτικούς συμβούλους σε συνεργασία με ανεξάρτητες δημοτικές κινήσεις στις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2001. Την επιτυχία τους αυτή επανέλαβαν και διεύρυναν στις εκλογές του 2006.

Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον νέο θεσμό του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ενώ το 2013 διορίζεται Επίτροπος Περιβάλλοντος η τ. Γ.Γ. του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου.

Μέσα στα 15 χρόνια της πορείας των Οικολόγων στην πολιτική ζωή της Κύπρου, έχουν συμβεί κοσμοϊστορικά γεγονότα. Ο Κυπριακός λαός πέρασε από την κρίση των πυραύλων S-300, στο σχέδιο Ανάν, στο δημοψήφισμα και στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατάφερε να επιβιώσει στην πολιτική σκηνή όταν την ίδια περίοδο 1996-2011, δεκατέσσερις πολιτικές πρωτοβουλίες, κινήσεις και κόμματα είτε διαλύθηκαν, είτε απορροφήθηκαν, είτε απλά εξαφανίστηκαν. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διατήρησε την πολιτική του αυτονομία και την πλήρη ανεξαρτησία του από τα διάφορα κόμματα εξουσίας.

Κατέθεσε σε κρίσιμες ώρες την υποστήριξη του σε πολιτικές – όχι σε πρόσωπα – με μόνο στόχο και σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων του λαού μας. Κρατήθηκε όμως σταθερά μακριά από το βόλεμα της εξουσίας. Από το 1996 το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρέμεινε σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των απλών πολιτών, για ελευθερία, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της υγείας εμάς και των παιδιών μας.

Δείτε τις θέσεις του Κινήματος, όπως εγκρίθηκαν στο Πολιτικό Συνέδριο 09/03/2024