Με μεγάλη μας απογοήτευση πληροφορηθήκαμε πως έξω από το κατεχόμενο εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου στον Καραβά, υπάρχουν απροστάτευτα και εκτεθειμένα ψηφιδωτά, πάνω στα οποία κυκλοφορούν μέχρι και αυτοκίνητα!

Τα πιο πάνω ανέφερε σε ερώτημά του, προς την υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλική Αναστασιάδου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, ο οποίος καλούσε την υπουργό να απαντήσει ως προς τα ποια διαβήματα προέβη για το εν λόγω θέμα.

Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε απαντητική της επιστολή αναφέρει πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι ενήμερο για το πρόβλημα, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και το έχει θέσει, ως κατεπείγουσας φύσεως, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του και την έναρξη εργασιών σωστικής συντήρησης.

Με λύπη ενημερωθήκαμε πως αν και έγιναν ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν κατέστη εφικτή η έναρξη αυτών των σωστικών εργασιών. Ούτε καν απαγορεύτηκε η κίνηση και στάθμευση των οχημάτων. Δυστυχώς σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ακόμα  και Ελληνοκύπριοι επισκέπτες σταθμεύουν τα οχήματα τους πάνω στα ψηφιδωτά.

Το θέμα αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο διεθνούς καταγγελίας προς κάθε αρμόδιο όργανο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.