*Γραπτή δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Παραμένουν ανοικτά – μετά από χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων – τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί συνοδοί και οι οικογένειες των παιδιών που χρειάζονται την υποστήριξή τους. Θέματα που αφορούν τις διαδικασίες πρόσληψης των σχολικών συνοδών, την συνεχή και απρόσκοπτη επιμόρφωση τους, τα προσόντα τους, τα χρονοδιαγράμματα στελέχωσης και κάλυψης των αναγκών των παιδιών, η νομοθεσία για τους συνοδούς αλλά και οι αριθμοί τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είχαμε στο παρελθόν πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, μαζί με τους γονείς παιδιών, και είχαμε δεχθεί διαβεβαιώσεις πως θα υπήρχε βελτίωση της κατάστασης. Με μεγάλη μας απογοήτευση παρατηρούμε ότι το θέμα της αναθεώρησης της νομοθεσίας εκκρεμεί ακόμη, ενώ υπάρχει ακόμα αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των παιδιών, πέραν από την καθυστέρηση ανάθεσης συνοδών και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ανάθεση στήριξης δύο ή και ακόμη τριών παιδιών από ένα και μόνο συνοδό.

Αυτά που λέχθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας και που βλέπουμε να συμβαίνουν, όσον αφορά τους σχολικούς συνοδούς, είναι πράγματα απαράδεκτα για ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτη 2021. Από την πλευρά μας εισηγηθήκαμε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπως η διαχείριση των σχολικών βοηθών να γίνεται μέσω κοινωνικών επιχειρήσεων, που θα στελεχώνονται από εκπαιδευμένο προσωπικό και θα «παντρεύει» οικογένειες με συνοδούς για όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία και στήριξη διαχρονικά.