Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης εισηγήθηκε την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τον κίνδυνο που διατρέχει το Σπήλαιο της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κάτω Δευτερά, λόγω εργασιών στην περιοχή για δημιουργία πρατηρίου βενζίνης πριν τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες.

Ζητήσαμε από τη Βουλή να παρέμβει και να μη συνεχιστούν τα έργα μέχρι τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή, πρακτική που ακολουθείται συχνά. Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας επιτροπής ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση του εγγραφέντος θέματος χωρίς να ενημερώσει τον εισηγητή, την ώρα που οι κάτοικοι ετοιμάζονται για δυναμική κινητοποίηση το Σάββατο στις 3:15 μ.μ. στον χώρο ανέγερσης του πρατηρίου βενζίνης πλησίον του σπηλαίου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχεί ότι η αναβολή της συζήτησης θέματος δημιουργεί προϋποθέσεις για επανέναρξη των έργων που έχουν διακοπεί προκειμένου να μελετηθεί η ευστάθεια του σπηλαίου.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εκδώσει άδεια για την ανέγερση πρατηρίου πετρελαιοειδών σε απόσταση αναπνοής από το σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας χωρίς να σεβαστεί την ιδιαιτερότητα του χώρου αυτού. Ζητούμε την ανάκληση της άδειας και την μετακίνηση του πρατηρίου σε άλλο καταλληλότερο χώρο.