Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας σηματοδοτεί την συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Ανησυχητικά μηνύματα από τον Γκουντέρες.

Καθώς συμπληρώνονται 55 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία ο Υπουργός άμυνας της Τουρκίας δήλωσε μόλις χτες κατά τη διάρκεια της παράνομης περιοδείας του στην Κύπρο ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις στην Κύπρο και ούτε πρόκειται να δεχτεί την αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Η ένοπλη επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο – κάνοντας χρήση αυτών των δικαιωμάτων – που ξεκίνησε με τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, κορυφώθηκε το 1974 και συνεχίζεται κλιμακούμενη μέχρι σήμερα, θέλουν να μονιμοποιηθεί και νομιμοποιηθεί μέσα από τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Τα όσα διέρρευσαν σε σχέση με τις επιστολές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τους Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι αρκούντως ανησυχητικά, εάν είναι αληθή.

Φαίνεται ότι ο κ. Γκουντέρες αποδέχεται να μπει το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ενώ αποφεύγει γι’ άλλη μια φορά να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Όσον αφορά την Αμμόχωστο μπορεί καθηκόντως να  αναφέρεται στα ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά αποφεύγει να καταγγείλει τις ενέργειες των Τατάρ – Οζερσάι για άνοιγμα της κλειστής πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Απαιτείται να υπάρξει πλήρης και ενδελεχής ενημέρωση των πολίτικων κομμάτων και κινημάτων το συντομότερο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην σχολιάζουμε δημοσιεύματα.