Εκφράζουμε την έντονη απογοήτευση μας για την απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη. Αυτή η εξέλιξη εντείνει τις ανησυχίες μας για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πενταμερή είναι απαραίτητη.

Δυστυχώς από το 2016 ο ΟΗΕ έχει αποδεχθεί την θέση της Τουρκίας για τη σύγκληση διάσκεψης για την Κύπρο στο δικό της βολικό μοντέλο, χωρίς τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τώρα αποδέχεται την νέα της απαίτηση, για αποκλεισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις διαπραγματεύσεις.

Η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας για δύο κράτη – που επαναλαμβάνεται διαρκώς – δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης.

Ευελπιστούμε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις, και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Βίντεο δηλώσεων της υποψήφιας βουλεύτριας Πάφου κ. Μαρία Νεοκλέους Πεττεμερίδου: