Συγκεκριμένα, χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αναφέρει πως συγγενείς του πρωθυπουργού της Καμπότζης, Hun Sen αλλά και μέλη της οικονομικής ελίτ της χώρας, έχουν λάβει κυπριακό διαβατήριο.

Μια χώρα, το καθεστώς της οποίας θεωρείται από την Δύση ως αντιδημοκρατικό.

Ευθύνες όμως δεν έχει μόνο η Κυβέρνηση αλλά και η Βουλή. Όπως ανέφερε και σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης «Η βουλή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς είχε ενώπιον της προτάσεις νόμου από τους Οικολόγους, τις οποίες δεν ψήφισε ενώ τώρα έχει προτάσεις νόμου που τις ‘παιδεύει’ και δεν τις ψηφίζει που έχουν να κάνουν με τα διαβατήρια».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως μόνο η διαφάνεια μπορεί να μας σώσει από το λούκκι που μας έχουν βάλει οι τελευταίες κυβερνήσεις με αυτό το περίφημο πρόγραμμα για την υπηκοότητα έναντι επενδύσεων.

Η συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, έχει να κάνει με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενός ομίλου στην Πάφο, ο οποίος έχει οργιάσει τα τελευταία χρόνια στο να κτίζει τις παραλίες της Πέγειας και να πουλά διαβατήρια έναντι επαύλεων, στις οποίες ουδέποτε έχουν εγκατασταθεί οι αγοραστές τους. Απλά κάποιοι κύριοι, μερικοί εκ των οποίων έχουν σκοτεινό παρελθόν, κυκλοφορούν με κυπριακό διαβατήριο. Αυτό στα κυπριακά λέγεται «ανάπτυξη». 

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα. Απαιτείται άμεσα να υπάρξει διαφάνεια στο πάρε – δώσε της Κυβέρνησης.

Η πολιτική απόδοσης κατά χάριν υπηκοοτήτων χρήζει εισαγωγής ασφαλιστικών δικλίδων μέσω κανονισμών, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος αλλά και περιορισμός στην ασύδοτη σήμερα παροχή υπηκοότητας σε αλλοδαπούς επενδυτές.