Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η στάση που τηρούν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, μέσα από μια πρακτική που εμφανίζεται να εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά σε ζητήματα που αφορούν τη νεκρή ζώνη.

 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η «ευαισθησία» των Ηνωμένων Εθνών οδήγησε στη ματαίωση προβολής ντοκιμαντέρ για τις Πορείες των Γυναικών, μιας εκδήλωσης πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα, που άπτεται της ελευθερίας της έκφρασης και της συλλογικής μνήμης. Την ίδια στιγμή, όμως, καταγράφεται πλήρης απάθεια απέναντι σε σοβαρές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην περιοχή της Αυλώνας Τούρκοι γεωργοί καλλιεργούν παράνομα γη εντός της νεκρής ζώνης, δίπλα από φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών, με μόνιμες φυτείες και όχι εποχιακές καλλιέργειες. Παρότι κλήθηκε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο σημείο, οι δυνάμεις των ΗΕ αποχώρησαν χωρίς να τερματιστεί η παράνομη δραστηριότητα, η οποία συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

 

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και η καταγγελία ότι ζητήθηκε ακόμη και από τον κοινοτάρχη της περιοχής να αποχωρήσει από τη νεκρή ζώνη, παρά το γεγονός ότι κατείχε σχετική άδεια, την ώρα που οι παράνομες καλλιέργειες παρέμεναν στη θέση τους.

 

Η συνολική αυτή εικόνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο δεν τηρούν καν πολιτική ίσων αποστάσεων. Αντίθετα, μέσα από πράξεις και παραλείψεις, διαμορφώνεται μια σαφώς μεροληπτική στάση υπέρ του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα, η οποία υπονομεύει το status quo στη νεκρή ζώνη και δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα επί του εδάφους.

 

 

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών