Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνει ότι δεν έχει ικανοποιηθεί από την όψιμη εξήγηση του Υπουργείου Μεταφορών για την πρωτοφανή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει της οποία αποχαρακτηρίστηκε Αρχαίο Μνημείο κατηγορίας Β, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος βιάζεται να προχωρήσει τα αναπτυξιακά του σχέδια στην περιοχή.

Ούτε μπορούν οι διαβεβαιώσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων να διασκεδάσουν τις ανησυχίες και να μας πείσουν ότι τάχα το Τμήμα Πολεοδομίας θα αναλάβει την προστασία των αρχαιοτήτων.

Το γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου “αποχαρακτηρίστηκε” αρχαιολογικός χώρος. Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ανάλογες εξελίξεις σε δεκάδες μνημεία, ή αρχαιότητες που βρίσκονται σε εκκλησιαστική γη. Με την απόφαση αυτή δηλαδή, κάθε επίσκοπος, ή εκκλησιαστική επιτροπή θα μπορεί αφού την επικαλεστεί να ζητήσει από το Υπουργείο Μεταφορών τον αποχαρακτηρισμό περιουσίας της που έχει χαρακτηριστεί αρχαίο μνημείο.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και την αυτονόητη προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη Γεροσκήπου όπως και σε ολόκληρη την Κύπρο.