*Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου κ. Έφης Ξάνθου

Έγινε ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας για την διαδικασία απομάκρυνσης και τελικής διαχείρισης παλαιών πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς. Επανέλαβαν την διαβεβαίωση τους ότι όλα έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο και λήφθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας για να μην προκύψει κανένα ατύχημα.

Δεν δόθηκε όμως καμία επεξήγηση για τον λόγο που παραπλανητικά επέμενε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας ότι δεν υπήρχαν πύραυλοι στα εμπορευματοκιβώτια που προωθήθηκαν για διαχείριση. Ούτε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τον λόγο που δεν καθυστέρησαν την μετακίνηση για να μην υπήρχε περίπτωση να προκύψει ατύχημα λόγω κεραυνού, αφού η μετακίνηση και προσωρινή αποθήκευση των πυρομαχικών έγινε σε μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια που παρέμειναν σε στρατόπεδα μέχρι την τελική τους φόρτωση σε πλοία στο λιμάνι της Λεμεσού. Και βεβαίως δεν δόθηκε καμία πληροφορία για το τι έπεται για την προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας να στοιχειοθετήσει υπόθεση εναντίον αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς για την αποκάλυψη του γεγονότος αυτού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θέλουμε για πολλοστή φορά να αναδείξουμε την υποκρισία της κυβέρνησης Αναστασιάδη η οποία μέσω του Υπουργείου Άμυνας, διώκει πιθανό μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ενώ υποτίθεται προωθεί θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους. Απαιτούμε να μάθουμε με ποιο δικαίωμα προχωρούν με αυτή τη δίωξη από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οδηγία που διέπει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποτελεί ήδη ευρωπαϊκό κεκτημένο, και άρα νόμο που υπερτερεί των οποιονδήποτε εθνικών νομοθεσιών.