Ο Κύπριος πολίτης, οι επαγγελματίες και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, αγκάλιασαν το Γενικό Σύστημα Υγείας. Μια κοινωνική κατάκτηση που δεν χωράνε πισωγυρίσματα και δομικές αλλαγές στη φιλοσοφία της.

Μετά όμως την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Δρ Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την κατάσταση των οικονομικών των δημοσίων νοσοκομείων, τώρα οι τρεις γενικοί εκτελεστική Διευθυντές των γενικών νοσοκομείων καταγγέλλουν πως τα νοσοκομεία μας οδηγούνται σε κατάρρευση.

Το ΓεΣY είναι ένα επίτευγμα για την Κυπριακή Κοινωνία και τα πολιτικά κινήματα που το στήριξαν σε δύσκολους καιρούς, έχουν υποχρέωση και καθήκον να παρακολουθούν από κοντά την σωστή εφαρμογή του έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες και οι ελπίδες των πολιτών.

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα αλλαγές προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς εάν δεν γίνουν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση άμεσα, πιθανόν να κινδυνεύσει ακόμα και ολόκληρο το ΓεΣΥ.

Υπάρχουν βέβαια και πολιτικά κόμματα τα οποία από την αρχή τάχθηκαν εναντίον του ΓεΣΥ.  Φαίνεται ότι συνεχίζεται η προσπάθεια τους να εκτροχιάσουν το ΓεΣΥ μέσω της οικονομικής κατάρρευσης του ΟΚΥπΥ.