Η διαφαινόμενη στάση αναμονής που τα Ηνωμένα Έθνη φαίνονται να κρατούν έναντι του Κυπριακού, πετώντας τη μπάλα στα εμπλεκόμενα μέρη δε μπορεί να θεωρηθεί αυτούσια ως θετική προσέγγιση. Αυτή η τοποθέτηση, μολονότι είναι ασφαλώς καλύτερη από μια ενδεχόμενη πίεση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς προηγούμενη ουσιαστική αλλαγή των αιτιών που οδήγησαν στο ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, είναι πιθανό να αποδειχτεί επικίνδυνη για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητά όπως αυτή την περίοδο της αναμονής να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ώστε να καταδειχθούν οι ευθύνες της Τουρκίας και να αλλάξει το ως σήμερα πλαίσιο των συνομιλιών.

Αν δεν υπάρξει κινητικότητα από μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου, αυτό το διάστημα αναμονής θα εξυπηρετήσει μόνο την Τουρκία, η οποία θα βρει τον αναγκαίο χρόνο για να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του σχεδιασμού της.

Ακριβώς αυτό είναι που δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί. Όχι με εσπευσμένη επανέναρξη συνομιλιών που θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αλλά με τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα επιβάλλουν στην Τουρκία να σταματήσει να προσπαθεί να γίνει επικυρίαρχος ολόκληρης της Κύπρου. Ως προς αυτές, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων και εισηγήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε  να ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για μια ειρηνική πατρίδα για την Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή κοινότητα και για κάθε νόμιμο πολίτη της χώρας μας.