Είναι με ιδιαίτερη λύπη που πληροφορηθήκαμε τον εντοπισμό τριών νεκρών ατόμων Γύπα, που ανήκει στα προστατευόμενα είδη, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη της Πάφου.

Ο Ορέστης Μάτσας, συντονιστής της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κινήματος, ανέφερε πως «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε όχι μόνο την στεναχώρια μας για την υπόθεση με τους τρεις Γύπες που εντοπίστηκαν, αλλά και την ανησυχία μας για το γεγονός ότι, ο θάνατος ενδέχεται να προήλθε από δηλητηρίαση. Για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του περιστατικού αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι, βάσει της περσινής απογραφής, ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους στη χώρα μας αριθμούσε 15 έως 20, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις 8 πουλιά. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι, μόνο και μόνο η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων, επισύρει βαρύτατες ποινές, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για πρόκληση ουσιαστικής βλάβης σε προστατευόμενα είδη όπως αυτό του Γύπα, όπου η ποινή επιφέρει φυλάκιση μέχρι 3 έτη ή/και πρόστιμο μέχρι €20.000.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου για την άμεση κινητοποίησή τους, ως προς τον εντοπισμό των τριών πουλιών, καθώς και για την σχετική έρευνα που διεξάγουν, προκειμένου να διακριβώσουν τα αίτια του θανάτου. Αν τα αίτια αυτά είναι ανθρωπογενή, δεδομένης και της κρισιμότητας επιβίωσης του πληθυσμού, αναμένουμε ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα της νομοθεσίας και θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ως οφείλεται από την πολιτεία».