Για κίνδυνο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ και για υποβάθμιση της ποιότητας υγείας των υπηρεσιών, προειδοποιεί ο Γενικός Ελεγκτής Δρ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε επιστολή που απέστειλε Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου αναφορικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων μέσα σε συνθήκες ΓΕΣΥ.

Όπως αναφέρεται υπάρχουν συμβάσεις – μεταξύ του ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων – που διαφέρουν αρκετές χιλιάδες ευρώ μεταξύ τους ενώ γίνεται λόγος και για συμβάσεις που υπεγράφησαν χωρίς νομικό πλαίσιο.

Πάγια θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είναι η απόλυτη διαφάνεια και αυτό ζητούμε και στην προκειμένη περίπτωση. Πρέπει άμεσα να διαφανεί κατά πόσον οι συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας που σύναψε και συνάπτει ο ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια – και όχι μόνο – να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Νόμου.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανατροπή του ίδιου του συστήματος του ΓεΣΥ γιατί ορισμένα από τα συμφωνηθέντα υποσκάπτουν εκ βάθρων το ΓεΣΥ. Τα δημόσια νοσοκομεία – όπως είχαμε προειδοποιήσει – μπήκαν σε ένα άνισο ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά. Υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος είτε να μην είναι βιώσιμα και να συνεχίσουν εσαεί να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (άρα κατά συνέπεια από τον φορολογούμενο) είτε να οδηγηθούν σε κλείσιμο. 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή και να υπερασπιστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας.