Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προκαλεί νέες έντονες αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση του για μετατροπή της Οικίας του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από Εθνολογικό Μουσείο σε Εκκλησιαστικό μουσείο. Ιδιαίτερη μάλιστα εντύπωση προκαλεί η προκλητική δήλωση του Αρχιεπίσκοπου πως «με αυτή τη κριτική που ακούει δεν θα έπρεπε να δεχτεί να ακούσει κανένα». Και προσθέτει το αμίμητο ότι «στο τέλος η απόφαση που θα παρθεί θα είναι δική του και όχι δική τους».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαφωνεί με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου αναφορικά με την αλλαγή του χαρακτήρα του Μουσείου. Παράλληλα χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων πως η διατήρηση της λειτουργίας της οικίας του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Θεωρούμε πως η οικία πρέπει να παραμείνει ως έχειν καθώς το Εθνολογικό Μουσείο είναι το μοναδικό σε όλη την Κύπρο που αντανακλά τα 300 χρόνια της Οθωμανικής περιόδου στην Κύπρο. Η μετατροπή του σε Βυζαντινό Μουσείο είναι αχρείαστη από την στιγμή που υπάρχει άλλο σε πολύ κοντινή απόσταση.

Διαφωνούμε επίσης με τη πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να μετατρέψει εκκλησίες σε μουσεία πχ. τον ιστορικό ναό του Αγ. Αντωνίου στην ομώνυμη ενορία και του Αγ. Ιωάννη. Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος έχει έγνοια πως θα συγκεντρώνει πιστούς στο μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό που ανήγειρε πάνω σε αρχαία κατάλοιπα, πίσω από το μέγαρο της αρχιεπισκοπής.  

Τέτοιες πρακτικές μετατροπής εκκλησιών σε μουσεία εφαρμόζονται μόνο από το κατοχικό καθεστώς .

Ευελπιστούμε η συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών με τον Αρχιεπίσκοπο να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, και να οδηγήσει τον Αρχιεπίσκοπο να εγκαταλείψει τα σχέδια του.