Άρθρο του κ. Xριστόδουλου Χριστοδούλου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και συντονιστής της Επιτροπής Δικαιωμάτων Δανειοληπτών του Κινήματος.

Ακούσαμε από τα  κανάλια τον Υπουργό Οικονομικών να  λέει ότι δεν ξεγέλασε την Βουλή αναφορικά με την συμφωνία  η  οποία έγινε  με την ALTAMIRA , και  επίσης τόνισε ότι η ALTAMIRA  πρέπει να συνεχίσει με όλα τα μέσα , έτσι ώστε να προσφέρει κέρδος στο κράτος και τους φορολογούμενους  πολίτες.

Οι πιο πάνω δηλώσεις, υποσκάπτουν, υποβαθμίζουν και προκαλούν  τόσο την Βουλή, όσο και τους πολίτες γενικότερα. Η κοροϊδία των πάντων συνεχίζεται,  από έναν διαχρονικά επικίνδυνο για την χωρά υπουργό. Έκλεισε τράπεζες, διέλυσε χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες, χιλιάδες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι  απο τις εκποιήσεις, χιλιάδες κατάντησαν μη έχοντες και ζουν στα όρια της φτώχειας, αύξησε το έγκλημα, δημιούργησε μια κοινωνία συγχρόνων σκλάβων χωρίς μέλλον για τους νέους και συνεχίζει αλαζονικά να αναφέρεται σε success story . Γιατί δεν αντέδρασε η Βουλή και οι βουλευτές;

Η ALTAMIRA, επιλέχτηκε με ύποπτες διαδικασίες να είναι  η εταιρεία η οποία θα διαχειριζόταν τα ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού.  Αυτή ήταν η αρχική και φαινομενική συμφωνία, η οποία έγινε μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και ALTAMIRA. Σε λίγο καιρό προς έκπληξη όλων,  ακόμα και των ίδιων των βουλευτών, μαθαίνουμε  ότι η ALTAMIRA πέραν της διαχείρισης των ακινήτων, είχε και την εντολή διαχείρισης των ΜΕΔ (Κόκκινων Δανείων). Ένα ακόμα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο έρχεται στο φως. Πέραν του ότι μέσω της ALTAMIRA, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα πάνε σε ξένα χέρια , διαπιστώνουμε ότι το  ίδιο το κράτος στην ουσία, προσέλαβε «μισθοφόρους» για να «εξοντώσουν» οικονομικά τους Κύπριους πολίτες, τα παιδιά του δηλαδή και να εξαφανίσουν την μεσαία τάξη. Αυτή την ίδια ομάδα πολιτών που το 2013 το κράτος και η Βουλή, επέλεξαν να θυματοποιήσουν, επέλεξαν να τους  πάρουν τα χρήματα τους και το μέλλον τους, δήθεν για να σωθεί η Κύπρος και οι πολίτες. 

Η Κύπρος σώθηκε, εξαγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών. Success story, ανάπτυξη, ψηλοί οικονομικοί δείχτες, αναβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, κυκλοφορία ομολόγων κ.α. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, το πείραμα πέτυχε.  Αφού λοιπόν κύριε υπουργέ, το πείραμα πέτυχε, δεν όφειλε το κράτος να αποκαταστήσει αυτούς που θυματοποίησε; Γιατί  προσλάβατε «μισθοφόρους» οι οποίοι έχουν σκοπό να αποτελειώσουν αυτά τα θύματα,  να εξοντώσουν οικονομικά χιλιάδες Κύπριους  πολίτες  και ταυτόχρονα να κάνουν πλουσιότερους αυτούς που δεν ένοιωσαν την κρίση στο πετσί τους και οι οποίοι μπορούν να απολαμβάνουν ανενόχλητοι τα λάφυρα της «ληστείας» του 2013. Μήπως τελικά η “κρίση” του 2013 έγινε για να σκεπάσουν τα Οικονομικά Τραπεζικά σκάνδαλα και την λεηλασία των Δημοσίων χρημάτων οι συνήθεις ύποπτοι; 

Όπως είναι  γνωστό, η κρίση του 2013, δεν ήταν καθολική. Επηρέασε κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, την μεσαία τάξη και τον ευρύτερο ιδιωτικό  τομέα. Οι υπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου τομέα,  απώλεσαν ένα μικρό ποσοστό από τον σίγουρο μισθό και λοιπά ωφελήματα τους, τα οποία σήμερα επαναδιεκδικούν .

Χιλιάδες Κύπριοι πολίτες έχασαν μέσα σε μια νύχτα τις αποταμιεύσεις τους, τα κεφάλαια κίνησης τους, τους κόπους μιας ζωής. Αυτούς διάλεξε το κράτος να ρίξει στα στόματα των εταιρειών διαχείρισης χρεών, να τους αρπάξουν ότι απόμεινε, ένα σπίτι, ένα μαγαζί ή κάποια χρήματα. Και πάλι, για να μπορέσουν κάποιοι άλλοι να γίνουν πλουσιότεροι.

Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν. Οι «μέλισσες» της Κυπριακής οικονομίας, η μεσαία τάξη,  χάθηκε και όσοι απέμειναν είναι υπό διωγμό. Όπως η κυψέλη δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους κηφήνες, παρομοίως μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και ισορροπημένα χωρίς μεσαία τάξη . Ως εκ τούτου, η κοινωνία μας έχει μετατραπεί σε κοινωνία  σύγχρονων σκλάβων, υπάρχει αδικία, ,διακρίσεις, εκμετάλλευση, χαρακτηριστικά τα οποία  οδηγούν  στην αύξηση του εγκλήματος, των αστέγων και σε εμφύλιες διαμάχες . Ιστορικά, αυτά τελικά οδηγούν σε εξέγερση.

Είναι άκρως υποτιμητικό και επικίνδυνο να αναθέτουμε σε ξένους να επιλύσουν ένα τόσο σοβαρό εσωτερικό-κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Παραδίδουμε στην ουσία τον έλεγχο του κράτους σε ξένους. Που είναι το κράτος με τους τόσους «Αρίστους των Αρίστων»; Γιατί δεν στηρίζει τους πολίτες του; Γιατί να αντιμετωπίζονται οι κύπριοι πολίτες σαν νούμερα και όχι σαν άνθρωποι; Γιατί σε ένα δημοκρατικό κράτος να μην δικαιούνται οι πολίτες να έχουν δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να πολεμήσουν για αυτά που τους « έκλεψαν» και δικαιωματικά τους ανήκουνq

Ζούμε τελικά σε δημοκρατικό κράτος ή σε κλεπτοκράτος όπου υπερέχει η αδικία, η διαφθορά, τα καρτέλ και η ανομία;

Που ζει τελικά  ο Υπουργός;