Όπως ακριβώς απέτυχε το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η ίδια αποτυχία θα συμβεί και στην περίπτωση που η όποια πρόταση για λύση περιλαμβάνει ξένες εγγυήσεις και την παραμονή στο νησί ξένων στρατευμάτων.

Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε για ακόμα μια φορά να ξυπνήσουν όσοι ζουν με το όνειρο ότι μπορεί η Τουρκία να δεχτεί ποτέ αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και κατάργηση των εγγυήσεων. 

Ένα κράτος φυσιολογικό, λειτουργικό και βιώσιμο δεν μπορεί να υπάρξει με εγγυήσεις και στρατεύματα, όποιος κι αν είναι ο εγγυητής και σε όποιον κι αν ανήκει ο στρατός. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πιστεύουμε στην αρχή ότι επιβάλλεται η κατάργηση όλων των ξένων εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και των Βρετανικών Βάσεων, δεν μπορούμε να δεχθούμε τις εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ή από οποιοδήποτε άλλο ξένο στρατιωτικό συνασπισμό  ή όποια άλλη  εγγυήτρια δύναμη σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος.