Με βάση τον περί προστασίας της Παραλίας Νόμος – που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2020 – χάρη στην νομοθετική πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα βόλτες στην παράλιες. Ελεύθερα μπορούν επίσης οι σκύλοι να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα, εκτός από τις οργανωμένες παραλίες οι οποίες καθορίζονται από την αρμόδια κεντρική επιτροπή, ως παραλίες λουόμενων (διαθέτουν απλώστρες, σημαδούρες, ναυαγοσώστες κτλ) και σε παραλίες που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο «Φύση 2000».

Ο Υπουργός Μεταφορών εκδίδει κάθε χρόνο διάταγμα με το οποίο κηρύσσονται οι παραλίες λουόμενων για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Συνήθως ισχύει για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο και μεταξύ των ωρών 6πμ – 8:30μμ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις τον σκύλο σου για βόλτα και/ή λούσιμο στις παραλίες λουόμενων:

Α. Τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου

Β. Για τους μήνες που ισχύει το διάταγμα για τις παραλίες λουόμενων, μεταξύ των ωρών 8:30μμ και 6πμ.

Χρειάζεται όμως προσοχή για τους ιδιοκτήτες σκύλων καθότι εξακολουθούν να οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον περί Σκύλων νόμο. Νοείται ότι στην περίπτωση διέλευσης ή λουσίματος σκύλων, απαιτείται όπως οι σκύλοι είναι δεόντως εμβολιασμένοι και οι ιδιοκτήτες τους έχουν στην κατοχή τους σχετικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο, εφόσον ζητηθεί, παρουσιάζεται στην οικεία αρχή προς απόδειξη του γεγονότος αυτού. Επίσης οι ιδιοκτήτες πρέπει να μεριμνούν  να καθαρίζουν το περιβάλλον από τα περιττώματα του σκύλου τους.

Παρόλο που ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2020 εντούτοις  παρατηρείται μη συμμόρφωσή από αρκετούς δήμους και κοινότητες. Υπάρχουν ακόμα σε ορισμένες παραλίες ή παραλιακούς πεζοδρόμους, πινακίδες που απαγορεύουν την διακίνηση σκυλιών. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και διαμαρτυρίες πολιτών γιατί αδίκως τιμωρήθηκαν με εξώδικο γιατί περπατούσαν σε παραλιακό πεζόδρομο μαζί με τον σκύλο, τηρώντας όλες τις σχετικές πρόνοιες του νόμου.

Η Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Ανθή Μουζούρη σε δηλώσεις κάλεσε «όλους τους δήμους και κοινότητες να συμμορφώνονται με τον νόμο. Καλούμε επίσης τους συμπολίτες μας να μας καταγγέλλουν περιπτώσεις παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας. Είναι λυπηρό και ανησυχητικό εν έτη 2022 και ενώ σε άλλες χώρες επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των σκυλιών ακόμα και σε εμπορικά κέντρα και ενώ γίνεται προσπάθεια ειδικά από το κίνημα μας να προωθηθούν τα δικαιώματα των ζώων και των ιδιοκτητών τους με αλλαγές στην νομοθεσία, αυτά να μην γίνονται σεβαστά από τις τοπικές αρχές που εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν το νόμο σωστά».