Για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε προκλητικές δηλώσεις προκειμένου να καλύψει την καθυστέρηση που προκαλεί η ίδια η Τουρκία – και ακολουθεί η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων – στο Κυπριακό.

Διαμηνύει μεν ότι βιάζεται για το Κυπριακό, ωστόσο θα ασχοληθεί με αυτό μετά τον Μάρτιο, δηλαδή όχι πριν από τις Τουρκικές εκλογές. Από την άλλη δε, αφήνει αιχμές ότι ο λόγος που το Κυπριακό «πάγωσε» δεν εξαρτάται μόνο από την Άγκυρα, αλλά και από τις άλλες “εγγυήτριες δυνάμεις”. Επίσης άφησε να νοηθεί ότι αυτό που επιθυμεί η Τουρκία είναι μια διαπραγμάτευση εξπρές, με χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησία, προφανώς στα πλαίσια ενός γενικότερου γεωπολιτικού σχεδιασμού που αφορά την περιοχή μας.

Τα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στη Συρία και όσα μπορεί να συμβούν τον επόμενο χρόνο μας αφορούν άμεσα. Δεν μπορούμε απλά να παρακολουθούμε απαθείς – business as usual – χωρίς τουλάχιστον να εκτιμούμε τις συνέπειες και αναλόγως να σχεδιάζουμε.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι τα γεγονότα απαιτούν πλέον την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση σε σχέση με την πρόσφατη αποστολή της κ. Λουτ στην Κύπρο. Αν η Τουρκία μετά τον Μάρτιο θα ασχοληθεί με το Κυπριακό, τι νόημα άραγε έχει η επανάληψη της ίδιας αποστολής τον Ιανουάριο;

Επίσης οι εξελίξεις στην Συρία πως επηρεάζουν το Κυπριακό; Τα ερωτήματα αυτά είναι η απαρχή των όσων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο. Και βέβαια επιτέλους να ακούσει και την άποψη αυτών που διαφωνούν μαζί του.