Με πρωτοβουλία του βουλευτή Σταύρου Παπαδούρη η έναρξη του διαλόγου για ένταξη προληπτικής εξέτασης για τον ανδρικό καρκίνο!

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην Λεμεσό κ. Σταύρος Παπαδούρης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εγγραφή του θέματος

«Η ανάγκη για συμπερίληψη προληπτικής ιατρικής εξέτασης για τον ανδρικό καρκίνο, στο ΓεΣΥ» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Κάθε Νοέμβριο εδώ και πολλά χρόνια, βλέπουμε σύσσωμη την πολιτεία να παρουσιάζεται σε εκδηλώσεις για το «Movember» που αφορά την στήριξη για τους άνδρες που πάσχουν από ανδρικό καρκίνο, χωρίς όμως να προχωρεί σε οποιαδήποτε ουσιαστικά διαβήματα για την πρόληψη.

Η έγκαιρη διάγνωση για τον ανδρικό καρκίνο είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο ανδρικός καρκίνος αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στους άνδρες. Σχετικά δεδομένα υπάρχουν στο Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας. Στην Κύπρο ο καρκίνος του προστάτη είναι πρώτος σε συχνότητα με ποσοστό εμφάνισης 1 στους 6 άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τεστ «Παπανικολάου» καλύπτεται για τις γυναίκες από το ΓεΣΥ. Ακριβώς για αυτό τον λόγο πάρθηκε αυτή η πρωτοβουλία, ώστε να καλύψει την ανάγκη για ανάλογο τεστ και για τον ανδρικό καρκίνο, στα πλαίσια της πρόληψης αυτών των ασθενειών.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «προσμένω ότι με την συζήτηση αυτού του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και με την βοήθεια των εμπλεκόμενων φορέων, θα εξευρεθεί μια λύση για την συμπερίληψη της εξέτασης για τον ανδρικό καρκίνο στο Γενικό Σχέδιο Υγείας».