Τη δεύτερη μέρα, της δεύτερης εβδομάδας, του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ. Κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να υπάρχει αφύπνιση σε θέματα σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Η ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων σε θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Το διαδίκτυο, πέραν από ένα πολύτιμο εργαλεία στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου, είναι επικίνδυνο όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται σωστά. Με τις νέες τεχνολογίες – όπως το 5G – αυξάνεται η επικινδυνότητα του και οι τρόποι που μπορεί κάποιος να παρακάμψει τις ασφάλειες μας. Ενόψει των νέων απειλών που φέρνει μαζί του το 5G, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους κανόνες της για την κυβερνοασφάλεια ώστε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή από τις κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής εποχής. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην ΕΕ δεκάδες δισεκατομμύρια συνδεδεμένες ψηφιακές συσκευές.
Οι πολίτες χρειάζονται υποστήριξη για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη σε αυτές τις τεχνολογίες, από τις φορητές συσκευές μέχρι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να τις χρησιμοποιήσουν για τις διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, είτε πρόκειται για βιομηχανική αυτοματοποίηση είτε για έξυπνα ενεργειακά δίκτυα.
Η Κύπρος δυστυχώς, όχι μόνο δεν προετοιμάζεται σωστά για τις νέες τεχνολογίες, αλλά αντιθέτως τις προωθεί αγνοώντας παντελώς τους κίνδυνους που αυτές φέρνουν μαζί τους, όχι μόνο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά και για την υγεία των πολιτών. Στη χώρα μας – η οποία κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην έρευνα και την τεχνολογία – έχει θεοποιηθεί η καταναλωτική πτυχή της χρήσης της τεχνολογίας της επικοινωνίας.
Δεν αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών είτε αυτές οι επιπτώσεις είναι βιολογικές είτε ψυχολογικές. Η πρόταση μας είναι να υπάρχει σήμανση στα προϊόντα της τεχνολογίας πού να προειδοποιεί για τους κινδύνους εξάρτησης και στην υγεία (όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα όπως πχ τα τσιγάρα).