Χλιαρές οι δηλώσεις του Εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, με το πέρας της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θέμα συζήτησης ήταν οι σχέσεις με της Ένωσης με την Τουρκία.

Ο κ. Μπορέλ για ακόμη μια φορά αποπειράθηκε να «μειώσει την ένταση» στην ανατολική Μεσόγειο μέσω των δηλώσεων του, που πλέον καταντούν γραφικές. Το μόνο «θετικό» δείγμα γραφής των λεγομένων του είναι το γεγονός πως θα επανεξεταστεί το θέμα των κυρώσεων αναφέροντας πως οι μονομερείς πράξεις της Τουρκίας. στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τερματιστούν.

Πολύ αργά θυμήθηκαν τις κυρώσεις. Πολύ αργά θυμήθηκαν να διευρύνουν τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων.

Ευελπιστούμε η Ευρώπη επιτέλους να μετουσιώσει τις δηλώσεις της σε πράξεις. Η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται διαρκώς, από την κυπριακή ΑΟΖ και την περίκλειστη Αμμόχωστο, μέχρι την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Η Ευρώπη στηρίζει την Κύπρο στα λόγια αλλά στις πράξεις είναι απούσα.

Ζητούμε αυτή η κατάσταση να αλλάξει σύντομα και να έχουμε πραγματικά μέτρα πέραν των πυθιακών δηλώσεων.