Η επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταγγέλλει την επέμβαση με μπουλντόζα σε μοναδικής σημασίας βιότοπο, στην περιοχή Στεφάνη στη Τάλα. Ειδικότερα, προ εβδομάδων, με τη χρήση εκσκαφέα, ξεκίνησε παράνομη επέμβαση στην κοίτη αργακιού, με τη μετακίνηση βράχων και την αποκοπή αρκετών δέντρων και θάμνων.

Από την διερεύνηση του θέματος, προέκυψε ότι η μόνη αρχή που γνώριζε για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις ήταν το Τμήμα Δασών, ωστόσο, δεν ήταν παρόν, ως όφειλε, κατά την διεξαγωγή των εργασιών.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφικές εργασίες, διεξήχθησαν με οδηγίες της Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας, φαίνεται ότι αρκετά μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου είχαν πλήρη άγνοια.

Όπως πληροφορηθήκαμε, το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα για την συγκεκριμένη περίπτωση, το Τμήμα Υδάτων, σε δύο περιπτώσεις στο παρελθόν απέρριψε το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου για επέμβαση στο συγκεκριμένο ρυάκι. Παρ’ όλα αυτά, η απουσία του στην συγκεκριμένη εξέλιξη, θεωρούμε πως είναι άκρως προβληματική.

Τα αρμόδια τμήματα αρνούνται ότι, κατά τις εργασίες της μπουλντόζας έχουν κοπεί δένδρα και έχουν καταστραφεί θάμνοι και χαμηλή βλάστηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Τμήμα Δασών, λήφθηκε διαβεβαίωση ότι δεν δόθηκε για αποκοπή δέντρων και βλάστησης. Η άδεια που παραχώρησε αφορούσε τον καθαρισμό παρόδιας βλάστησης και κλάδεμα δέντρων εκεί και όπου ήταν αναγκαίο. Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψιν.

Δυστυχώς, από την πρώτη μέρα της επίσκεψης του λειτουργού του Κινήματος Οικολόγων στο σημείο, διαπιστώθηκε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη.

Ως Επαρχιακή Επιτροπή, έχουμε αποστείλει επιστολές σε όλα τα αρμόδια τμήματα και περιμένουμε απαντήσεις. (Τμήμα Δασών, Τμήμα Υδάτων, Επαρχιακή Διοίκηση). Καθήκοντος, έχουμε ενημερώσει και τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Πέτρο Ξενοφώντος, ο οποίος δεσμεύτηκε να διερευνήσει το θέμα και να επανέλθει.