Συνάντηση με τις οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ πραγματοποίησε σήμερα το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη.

Εκ μέρους του Κινήματος συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής Παιδείας του Κινήματος κ. Γιώργος Στρατουράς και ο Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων κ. Μάριος Χριστοφόρου.

Ο κ. Κώστας Χατζησάββας της ΟΕΛΜΕΚ, μετά το πέρας της συνάντησης σε δηλώσεις του εκ μέρους των τριών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ εξέφρασε τις ευχαριστίες τους ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη με τον οποίο όπως είπε «έχουμε συζητήσει δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν και τις τρείς εκπαιδευτικές οργανώσεις το ένα ζήτημα αφορά το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών των κρατικών υπαλλήλων οι οποίοι μονιμοποιούνται μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, το ζήτημα αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς και κρατικούς υπαλλήλους. Πρέπει να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών γιατί θεωρούν ως δίκαιο το αίτημά μας έτσι ώστε οι συνάδελφοι αυτοί και οι κρατικοί υπάλληλοί να μπορέσουν να βρουν μία λύση έτσι ώστε να ενταχθούν στο κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο αυτό».

Το δεύτερο θέμα συζήτησης με το Κίνημα, πρόσθεσε ο κ. Χατζησάββας, «είναι οι διεθνείς εξετάσεις και τις κατά την άποψή μας παράνομες ενέργειες των δύο πανεπιστήμιου της Κύπρου, το πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ» Ο τρόπος της εισδοχής, εξήγησε, στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου είναι ξεκάθαρος και καθορίζεται μέσα από τη νομοθεσία. «Είναι οι Παγκύπριες εξετάσεις αλλά και κάποιοι άλλοι μηχανισμοί οι οποίοι καθορίζουν τα κριτήρια με τα οποία μπορούν να έρθουν ή να ενταχθούν και τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Με το κίνημα οικολόγων έχουμε συμφωνήσει πλήρως ότι οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες, παράτυπες και αυθαίρετες ως εκ τούτου καλούμε τις δύο κρατικές αρχές να τερματίσουν κάθε άλλη ενέργεια διότι πρέπει να πω ότι αποβαίνει σε βάρος του δημόσιου σχολείου και πλήττει και τους μαθητές, οι οποίοι έχουν για 12 ολόκληρα χρόνια παρακολουθήσει μαθήματα για να ενταχθούν με τις εξετάσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του είπε ότι: «Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η απόφαση των δύο πρυτανικών αρχών στερείται νομικού και πολιτικού υπόβαθρου. Από το 2008 έχουμε τοποθετηθεί επί του ζητήματος ότι δεν μπορούν να γίνονται τέτοιου είδους διαδικασίες εισδοχής στα κρατικά πανεπιστήμια, οι οποίες να είναι άδικες και ίσως ευνοϊκές για μία μερίδα ανθρώπων εις βάρος άλλων και που ενδεχομένως να παραβιάζουν και την αρχή της ισονομίας ανάλογα με τις δυνατότητες και τα δικαιώματα των μαθητών. Σημαντικό είναι και το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο διαβρώνεται το δημόσιο σχολείο».

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «πληροφορήθηκα σήμερα για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των αποφάσεων του 2011- 2013 ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς. Είναι πραγματικά ανησυχητικό να αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, στη δημόσια υπηρεσία, επειδή θα αναγκάζονται να ζουν με χαμηλές συντάξεις». Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με τη λογική της δημιουργίας ενός πραγματικά αποτελεσματικού ταμείου που να διασφαλίζει τις συντάξεις των εργαζομένων του δημοσίου».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στην αποδοχή από μέρους των τριών οργανώσεων της εισήγησης του Κινήματος που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας «για το πράσινο απολυτήριο». «Δηλαδή να είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να έχουν φυτεύσει έναν αριθμό δέντρων ο οποίος να είναι πιστοποιημένος, προκειμένου να πάρουν το απολυτήριο τους. Θετικά επίσης αντιμετωπίζουν και την εισήγηση του Κινήματος για συνεργασία με τις μαθητικές οργανώσεις προκειμένου να συμμετάσχει και η Κύπρος στις 20 Σεπτεμβρίου όπου θα γίνει η μεγάλη παγκόσμια εκδήλωση των μαθητών για την κλιματική αλλαγή».