Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 17 Νοεμβρίου μεταξύ αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των συναντήσεων του ΟΣΑΚ με τους πολιτικούς Αρχηγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και συγκεκριμένα για τη στρατηγική που ετοίμασε η ΟΣΑΚ στην οποία έχουν καθοριστεί οι προτεραιότητες όσον αφορά τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας και καταγράφονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, δράσεις και λύσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2020.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ξεκαθάρισε πως είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση όπως είναι το ΓεΣΥ, ενώ ανέφερε πως έγιναν κάποιες εισηγήσεις από την πλευρά τους για βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας, με χρονοδιάγραμμα έως τον Δεκέμβρη για να ξεκινήσει το σύστημα να προσφέρει περισσότερα. Μεγαλύτερη ανησυχία του ΟΣΑΚ, είναι ορισμένες καταχρήσεις που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ. Καταχρήσεις, από τις οποίες σπαταλούνται πόροι, που θα έπρεπε να απορροφηθούν και να ενισχύσουν άλλες υπηρεσίες. Όπως τόνισε ο κ. Κουλούμας, οι καταχρήσεις του Σχεδίου «ρίχνουν» και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό το φαινόμενο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΣΑΚ, μπορεί να καταπολεμηθεί με τα σωστά πρωτόκολλα, αλλά και κατευθυντήριες οδηγίες.

Πέραν τούτου, ο κ. Κουλούμας ανέφερε πως είναι μεγάλο πρόβλημα και οι κλάδοι επαγγελματιών υγείας που δεν εντάχθηκαν ακόμη στο σύστημα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας των ασθενών. Όπως υποστήριξε, πρέπει να παρέχεται ένα βασικό πακέτο το οποίο να στηρίζεται στις βασικές ανάγκες των χρόνιων πασχόντων.

Ο κ. Κουλούμας τόνισε ακόμη και τη σημαντικότητα της ανακουφιστικής φροντίδας αλλά και της αποκατάστασης των ασθενών. Τομείς στους οποίους παρατηρείται μεγάλο κενό καθώς δεν προσφέρεται στους ασθενείς ολοκληρωτική αποκατάσταση. Πρέπει να παρέχεται ολιστική αντιμετώπιση με πολυ-επιστημονική αντιμετώπιση και προσέγγιση όπου το άτομο βοηθιέται ολιστικά και όχι μόνο από τη σκοπιά της ασθένειας του, υπογράμμισε ο κ. Κουλούμας. Την ίδια στιγμή, θίχθηκε και η απουσία νομοθετικού πλαίσιού που να θεσμοθετεί την αποκατάσταση ενώ κάποιες προσπάθειες που έγιναν, εμπεριείχαν την υποδομή, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό αλλά όχι τις υπηρεσίες που παρέχονταν.

Τεράστιο ζήτημα εξακολουθούν να είναι τα κρατικά νοσηλευτήρια, καθώς χρειάζεται να γίνουν αλλαγές προς την ορθή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, ενώ εάν δεν διορθωθούν, πιθανόν να κινδυνεύσει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν να γίνουν, ο κ. Κουλούμας ενημέρωσε τον κ. Θεοπέμπτου πως βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία του «συνηγόρου του ασθενή» όπως επίσης και το «Clinical Audit» το οποίο θα είναι ένας ανεξάρτητος φορέας ο οποίος θα επιβλέπει και θα διασφαλίζει την ποιότητα περίθαλψης στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοπέμπτου, αφότου ευχαρίστησε τον κ. Κουλούμα για τον εποικοδομητικό διάλογο, εξέφρασε την ετοιμότητά του να στηρίξει τον αγώνα και τα αιτήματα των ασθενών για την βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο.