Η Τουρκία αποκάλυψε πλέον τους στόχους των επαφών του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ την ίδια ο η Άγκυρα βλέπει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις Ευρωεκλογές, δηλαδή τον Μάιο, δύο μήνες – περίπου – μετά τις εκλογές στην Τουρκία όπου ήταν το αρχικό της χρονοδιάγραμμα.

Υπάρχει θέμα πάντως με την αποστολή της κας Λουτ. Τι νόημα έχει η αποστολή της τον Ιανουάριο, όταν η Τουρκία δηλώνει ότι δεν έχει διάθεση να συζητήσει τίποτα πριν τον Μάιο;

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως δεν φαίνεται ρεαλιστική η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και παρ’ όλα αυτά το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι καθ’ οδόν για να σταλεί για γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης πως συνεχίζουν οι ανεπίσημες επαφές με όλες τις πλευρές, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά για να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να καθοριστεί από την αρχή με όλους, δηλαδή με τις δύο πλευρές στο νησί, όσο και με τις εγγυήτριες χώρες, τα όσα θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ ο λεγόμενος υπ. Εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι στις ΗΠΑ καταβάλει – με τις ευλογίες της Άγκυρας – προσπάθειες διαφοροποίησης του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μας ανησυχεί που η Άγκυρα σε συντονισμό με την ηγεσία των κατεχομένων προβαίνουν συνεχώς σε διαβήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά η κυπριακή ηγεσία απλά παρακολουθεί. Θεωρούμε ότι η Κυπριακή ηγεσία δεν πρέπει απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά να αντιδράσει και μάλιστα άμεσα καταγγέλλοντας την στάση της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων για την προκλητικότητα που επιδεικνύουν, αλλά και επαναλαμβάνοντας τις επαφές που γίνονται στις ΗΠΑ προκειμένου να ακουστεί η αλήθεια και όχι η θέση του κ. Οζερσάι.