Κοινή δήλωση των υποψήφιων Ευρωβουλευτών της συνεργασίας Συμμαχία-Οικολόγοι. Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Έφη Ξάνθου, Μαρία Παστελλά, Αλεξία Σακαδάκη, Δρ. Δώρος Χριστοδουλίδης

Σε αυτές τις εκλογές εμείς δεν απευθυνθήκαμε στους φανατικούς και σε όσους πιστεύουν στις ιδεολογίες του μίσους και του ακραίου εθνικισμού. Κόντρα στις κοκορομαχίες και στους στημένους καβγάδες των πάνελ, ως υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της συνεργασίας Συμμαχία – Οικολόγοι καταθέσαμε τη δική μας θετική ατζέντα για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Κόντρα σε όσους πιστεύουν ότι τους χαλούμε το κομματικό τους «πάρτι», βλέπουμε τις τελευταίες μέρες τις προτάσεις να αγκαλιάζονται, τη στήριξη να μεγαλώνει και ολοένα και περισσότερο κόσμο να πιστεύει σε εμάς.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε και θα κερδίσουμε την έκτη έδρα ώστε να εφαρμόσουμε τις προτάσεις μας για:  

 • την απρόσκοπτη εφαρμογή του ΓεΣΥ, 
 • την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού και κατώτατης σύνταξης, 
 • την οριζόντια ψηφοφορία,
 • δράσεις για την κλιματική κρίση, 
 • Την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της τροφής μας από τα χημικά και την μείωση της χρήσης των πλαστικών,
 • Tην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
 • Την προστασία και ευημερία των ζώων
 • τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, 
 • ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες, 
 • αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, 
 • και δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου. 

Καλούμε όσους πολίτες συμφωνούν μαζί μας, να στηρίξουν το όραμά μας για μια Ευρώπη ελεύθερη, οικολογική, δημοκρατική, βιώσιμη και ενωμένη. Τους καλούμε να στείλουν για πρώτη φορά ένα Κύπριο Ευρωβουλευτή σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: στην ομάδα των Πρασίνων ή στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών. Να ψηφίσουν τη συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι ώστε για πρώτη φορά η πατρίδα μας να είναι παρούσα σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα –εκτός από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά που θα έχει βέβαιη εκπροσώπηση. 

Σήμερα που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από συνεργασίες και συμμαχίες, καλούμε τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη και να αποκλείσουν όλους εκείνους που θέλουν να μας κρατήσουν πίσω. Πατριωτισμός δεν είναι το μίσος, η περιθωριοποίηση και η μισαλλοδοξία. Ούτε πρόοδος είναι το κατεστημένο που δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Εμείς θέλουμε Ευρωβουλευτές διεκδικητικούς και ενεργούς εκεί όπου αποφασίζεται το 85% των νόμων που εφαρμόζονται στην πατρίδα μας. Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική, ανοιχτή και οικολογική που θα εμπλουτίζει την εθνική μας ταυτότητα και θα είναι αλληλέγγυα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όπως η μεταναστευτική ή  η περιβαλλοντική κρίση. 

Όσοι πολίτες συμφωνούν με τις προτάσεις μας, τους καλούμε να προσπεράσουν το ψεύτικο δίλημμα κατεστημένο ή ακροδεξιά και να κάνουν τη ξε-κάθαρη επιλογή: να ψηφίσουν θετικά, να ψηφίσουν τη συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγων και για πρώτη φορά να στείλουν Κύπριο Ευρωβουλευτή σε μια από τις μεγάλες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.